Srbija

Sportski spektakl za kraj ljetnje sezone na Kopaoniku

Spektakularni kraj ljetnje sezone na Kopaoniku obilježilo je održavanje dvije najveće sportske manifestacije koje se tijekom ljeta događaju na ovoj destinaciji – brdske utrke „Trail Race Kopaonik“ i biciklističkog maratona „Tri strane Kopaonika“ na kojima se okupilo više od 500 sudionika iz cijele Srbije.

Sportski vikend otvorila je brdska trka „Trail Race Kopaonik“ i sudionici su iz doline sportova krenuli na dionice duge 7 i 15 kilometara. Pred njima su bile nove staze koje su prolazile kroz neke od najljepših predijela Nacionalnog parka Kopaonik, kao što je reon Crvenih bara, Mekih presedla i predio oko Markovog kamena.
 


Na stazi dugoj 7 km u ženskoj konkurenciji pobjedu je odnijela Sanja Đoković (38:02), drugo mijesto zauzela je Lenka Gmijović (41:56) dok je trećeplasirana bila Mia Savić (45:30). U muškoj konkurenciji prvo mijesto zauzeo je Ivan Jovanović (35:59), drugi je bio Nenad Božić (36:47), a treće mijesto pripalo je Darku Mandari (39:03).
 


U okviru staze duge 7 kilometara održale su se i dvije i timske utrke „Trka parova“ i „Vip biznis Trail Race Kopaonik“. Run for fan zauzeo je prvo mijesto u regularnoj timskoj trci, drugo mijesto pripalo je timu Kobre veteran, dok je treći tim bio Stihija. U korporativnoj utrci pobijedu je odnio tim Putevi Srbije, druga je bila ekipa Veki ran tim, dok je treća pozicija pripala DPT Kozomoru. Pobijednici su osvojili vrijedne nagrade koje je osigurao generalni spozor utrke „Vip“.
 


Na stazi od 15km prvoplasirana žena bila je prošlogodišnja pobjednica Katarina Pohlod (1:18:53), drugo mijesto zauzela je Ivana Živković (1:22:17), dok je treća bila Snežana Đurić (1:23:49). Prvi među muškarcima na najdužoj stazi bio je prošlogodišnji pobjednik Đuro Borbelj (1:02:32), drugo mijesto zauzeo je Dušan Bazić (1:04:23), a treće Miloš Dragović (1:05:39).

Nedelju je obilježilo sedmo izdanje biciklističkog maratona „Tri strane Kopaonika“ na kojem se ove godine okupio rekordan broj takmičara. Pred sudionicima su bile tri staze maratona – Beli meda dužine 20 kilometara, Jela blizu 35 km i staza Pančić blizu 50 km.
 


Na stazi Beli meda u ženskoj kategoriji prvo mijesto pripalo je Jeleni Janković Lasković (1:24:08), drugo mijesto zauzela je Ivana Vukeljić (2:04:23), dok je treće mijesto zauzela Tatjana Karovski (2:05:39). Prvi među muškarcima bio je Marijan Milićević (57:22) takmičar biciklističkog kluba Raška, drugo mijesto pripalo je Andriji Naunoviću (1:06:47) – Bajk M Pirot, a treće mijesto zauzeo je Dimitrije Jovanović (1:10:45) – M Enterijer Gradnja. U kategoriji „Trka parova“ koja se također vozila na stazi Beli meda pobijedu je odnio tim M Enterijer Gradnja, drugo mijesto pripalo je BK Raška, a treći je bio tim Sanšajn.
 


Na stazi Jela prvo mijesto u ženskoj kategoriji zauzela je Alena Pajić (2:50:05) – Hemofarm fondacija, drugo mijesto pripalo je Ivani Rogić (3:27:12) – kapital Kru, dok je trećeplasirana bila takmičarka Dunja Vukin (4:36:38). Prvo mijesto na istoj stazi u muškoj kategoriji osvojio je Oliver Štrbac (1:42:18) – BK Stražilovo, drugo mijesto zauzeo je Aleksandar Marić (1:43:05) BK Radnički Kragujevac, a treće mijesto zauzeo je Igor Vlatković (1:47:25) – Bajk M.
 


Najveća borba elitnih takmičara i reprezentativaca odigrala se na najdužoj stazi, Pančić, gdje je prvo mijesto u generalnom među ženama osvojila Srbijanska olimpijka Jovana Crnogorac (2:41:51), drugo mijesto pripalo je također reprezentativki Ivani Kostić (3:06:34) – Naisus018, dok je treće mijesto zauzela Milica Stevanović (3:32:35) – M Enterijer gradnja. Među muškarcima pobjedu je odnio Aleksandar Roman (2:17:47) – Inviktabajk Aik Banka, kojem je ovo četvrta pobjeda na maratonu „Tri strane Kopaonika“, drugo mijesto pripalo je Srećku Đoliću (2:17:49) – Metalac Kraljevo, a trećeplasirani sudionik bio je Sergej Stets (2:21:35) iz kluba Agresiv Ruma.
 


Okupljeni navijači u ciljnoj zoni su preko led ekrana mogli da prate prijenos sa staze uživo, uz pomoć trkača i biciklista reportera koji su direktno prenosili kadrove, što je dovelo do povećane atraktivnosti praćenja utrke i navijanja za učesnike. Ova vrsta prijenosa je po prvi put u Srbiji organizovana na trkama u prirodi, a naišla je na veliko oduševljenje učesnika i navijača, jer su u potpunosti mogli da uživaju u svakom kilometru staze.
 


Također, bogat propratni sadržaj poput „Vip kids Trail Race“ – dečije utrke, predavanje na temu „Uspesi u sportu“ na kojem su učestvovali Dragan Jaćimović - prvi Srbin koji je popeo Everest i Aleksandar Milenković koji je tri puta učestvovao na Olimpijskim igrama u tri različite discipline, još jednom su pokazali da je prioritet organizacije bogat sadržaj za učesnike.
 


Veliku zahvalnost za organizaciju događaja organizator duguje Opštini Raška, Opštini Brus, Nacionalnom parku Kopaonik, JP Skijališta Srbije, generalnom spozoru trke kompaniji Vip mobajl, svim drugim sponzorima i prijateljima trke.

Sljedeće izdanje utrka, zakazano je za drugi dio ljetnje sezone 2021. godine.

Dijeli članak

O autoru

Toni Zorić

Biciklizam se uvukao u moj život još u 1999 godini nakon što sam napravio svoj prvi uspon i osvojio lokalno brdo. Od tad bicikl se polako počinje uvlačiti u sve pore mog života, tako da sam danas urednik portala BikeMagazin, natjecatelj, komesar i pored obitelji i poslovnih obaveza, još uvijek nalazim vremena za svoja dva bicikla. 
To sam ja… vozim i testiram bicikle… i pišem priče!

Internetska stranica: https://web.facebook.com/toni.zoric.9 Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.