Srbija

Jesenjim biciklistima dijeljena svjetla i mačje oči

Biciklisti su uslovima smanjene vidljivosti naročito ranjivi i teže uočljivi: zakon obavezuje da biciklista noću i u uslovima smanjene vidljivosti ima bijelo svjetlo naprijed, crveno nazad.

U Novom Sadu je prema zvaničnim podacima policije do početka septembra u toku kontrole zaustavljeno oko 950 biciklista za vožnju bicikla bez svjetla.
 


Uprkos tome, u gradu od gotovo 40.000 biciklista broj osvjetljenih biciklista je veći od prosjeka.

Prva istraživanja udruženja u 2012. godini na 5 različitih lokacija pokazala su da je svega 25% biciklista pravilno osvjetljeno, dok gotovo pola nije imalo nikakva svjetla. Do 2018. godine nakon različitih akcija i kampanja zabilježen je skok na 43% pravilno osvjetljenih. Najbolje navike su imali mladi (oko pola pravilno osvjetljenih), dok su u grupi od preko 60 godina najmanje vodili računa o ovoj obavezi.

Da bi doprinijeli riješavanju problema, aktivisti i volonteri Novosadske biciklističke inicijative razgovarali su sa biciklistima i dijelili svjetla.
 


CILJ AKCIJE: FORMIRANJE DOBRE SAOBRAĆAJNE NAVIKE

Udruženje je i ove godine je u nekoliko uličnih akcija dijelilo svjetlo, ali i katadioptere (popularne "mačje oči"). U prve dvije akcije podijeljeno je 160 kompleta svjetala biciklistima na dvije lokacije, dok je u trećoj, jesenjoj, podeljeno 70 kompleta svjetala i 40 katadioptera.

Najveće iznenađenje predstavila je trenutna (ne)snabdjevenost prodavnica katadiopterima - iako biciklisti često nemaju katadioptere, od svih biciklističkih servisa u ovom trenutku više ni jedan nema katadioptere na stanju.

Pravilnikom koji bliže uređuje ovu oblast, propisano je i da pored svjetala, tehnički ispravan bicikl mora imati bočna reflektujuća tijela na točkovima (katadioptere). Osim toga, tehnički ispravan bicikl mora imati i kočnice izvedene na oba točka, nožicu (ako ima dva točka) i zvonce jačine 75dB.

Projekat "Pogon 19" u okviru koga je izvedena akcija podržali su OPENS i Hajnrih Bel Fondacija.

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

Toni Zorić

Biciklizam se uvukao u moj život još u 1999 godini nakon što sam napravio svoj prvi uspon i osvojio lokalno brdo. Od tad bicikl se polako počinje uvlačiti u sve pore mog života, tako da sam danas urednik portala BikeMagazin, natjecatelj, komesar i pored obitelji i poslovnih obaveza, još uvijek nalazim vremena za svoja dva bicikla. 
To sam ja… vozim i testiram bicikle… i pišem priče!

Internetska stranica: https://web.facebook.com/toni.zoric.9 Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.