Srbija

Grad Bor dobio prvu online platformu za bicikliste

Povodom Svijetskog dana bicikla, strukovno udruženje Sigurne staze (www.sigurnestaze.com) dizajniralo je prvu GIS (geografski informacioni sistemi) platformu za bicikliste www.bicibor.rs na teritoriji R. Srbije.

Na interaktivnoj platformi predstavljeni su: problemi u zonama škola, nebezbjedne  lokacije, prostorna raspodjela saobraćajnih nezgoda sa ranjivim učesnicima u saobraćaju, ocjena stanja pristupačnosti saobraćajne i urbanističke infrastrukture za osobe sa invaliditetom, kao i prijedlozi građana za kvalitetnije uređenje javnog prostora.
 


Platforma obiliju i korisnim informacijama, smjernicama i prijedlozima kako do održive urbane mobilnosti u Boru. Kao i prijedlogom u kojim ulicama u Boru je potrebno formirati zone 30, biciklističke staze/trake i gdje je potrebno postaviti parking za bicikle.

Takođe, dat je digitalni model bezbjednih ruta za učenike osnovnih i srednjih škola u Boru, kao i mapa turističkih lokacija koje je poželjno posjetiti  i uživati u vožnji bicikla.
 


Dodatnu vrijednost platformi daju i podaci zagađenja sa mjernih stanica, kao i odnos koliko Bor ima zelenih površina u odnosu na devastirana područja.

Online platforma “Bici Bor” sadrži i crowdsourcing  komponentu (citizen science), koja omogućuje pregled, unos i izmjene podataka od strane građana. Čime se pruža mogućnost svim građanima Bora da obilježe lokacije na karti, dodaju fotografije, postave opis i daju svoje prijedloge u cilju poboljšanja saobraćajne infrastrukture za bicikliste na teritoriji grada Bora.
 


Rezultati sprovedenih analiza na platformi pomažu donosiocima odluka u gradu Boru da u budućnosti bolje sagledaju problem bezbjednosti biciklista u saobraćaju i stvore ambijent u kome će biti poželjno koristiti bicikl kao aktivni vid prijevoza.

Ovakav vid GIS platforme se može sprovesti u svakom gradu/opštini Republike Srbije. Ideja je da se podstiče donošenje pametnih odluka u razvoju održivih gradova. Gradova koji su pristupačni, sa dobrim sistemom javnog prijevoza, biciklističkom i pješačkom infrastrukturom i sa velikim brojem zelenih površina.
 


Cilj projekta „Kreći se održivo-Bor na dva točka (https://www.sigurnestaze.com/web/vesti/147/pocela-realizacija-projekta-kreci-se-odrzivo-bor-na-dva-tocka.html)“ je unaprijeđenje bezbjednosti saobraćaja, životne sredine i pristupačnosti saobraćajne infrastrukture za sve učesnike u saobraćaju sa posebnim akcentom na bicikliste na teritoriji grada Bora, kroz kreiranje inovativne GIS platforme www.bicibor.rs.
 


Ovaj projekat je dobio podršku projekta Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”, koji sprovode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.

 „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT” je projekat Vlade Švajcarske čiji je cilj aktivno građansko društvo u kome građani više učestvuju u procesu donošenja odluka, naročito na lokalnom nivou. ACT sprovode dvije nevladine organizacije: Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.
 


Više o projektu na https://www.sigurnestaze.com/web/vesti/153/grad-bor-dobio-online-gis-platformu-za-bicikliste.html
 

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

BikeMagazin

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Vijesti iz svijeta biciklizma, Recenzije bicikla i opreme, Najave / Rezultati / Izvještaji, Reportaže i Vijesti iz pet zemalja, kao i Svijeta... Sve je tu ...držimo Vas pokrivenim!

Internetska stranica: bikemagazin.info/ Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.