Svijet

Absa Cape Epic u brojkama

Absa Cape Epic 2019. bilo je za knjigu rekorda. Imalo je više metara upsona po kilometru nego bilo koje prethodno izdanje.

Utrka je oborila rekorde gledanosti s ljubiteljima brdskog biciklizma koji su se logirali na web kanale iz cijelog svijeta kako bi mogli uživati u prenostu koji je išao uživo. Više od 150.000 puta tijekom osam dana utrke pregledani su video zapisi na društvenim mrežama utrke. To je samo glavna statistika, ali ostanite još malo uz člana jer organizatori nam donose podatke o tome koliko su duboko zaglibili u neke od najzanimljivijih numeričkih činjenica.
 


Od 1.380 vozača koji su krenuli sa startne linije na Sveučilištu Cape Town, čak 1.273 je zaradilo medalju finišera u Val de Vie Estate. To je stopa završetka od 92%. Povijesni prosjek iznosi 86% (2004. - 2018.), što ukazuje da je unatoč brdskoj teškoj ruti opća razina priprema bila veća nego ikad. Zapravo, postotak finišera za 2019. godinu dosegao je novu najvišu razinu, za jedan postotak u odnosu na 2018. Unatoč tome, prosječna brzina posljednjih finišara koji su prošli ciljnu liniju - Daniel Scheniuk i Ron Dagan, iz Lazy Tsfonima - bila je najsporija sa 11km/h budući da su zapisi o prosječnoj brzini prvi put vođeni u 2014 godini.
 


Izvrsna stopa finišera za ovogodišnju utrku također je značilo i povećanje članova za čak 164 osobe u Amabubesi Finisher klubu, koji okuplja vozače koji su završili tri ili više Absa Cape Epica izdanja. Ukupan broj sada iznosi 1.518. Što se tiče nacija koje su predstavljane na utrci, domaći stanovnici i dalje dominiraju na startnoj i ciljnoj liniji, s tim da je Južna Afrika najzastupljenija nacija na utrci. Sljedeća najbolje zastupljena nacija bila je ona koju je predstavljao Joséa Antonio Hermida. Hermida i njegove Španjolske kolege pokrivali su 10% terena. Sljedeća je bila Švicarska koja je po svojoj tradiciji poznata kao MTB nacija i pokrivala je 6% ukupnog broja vozača na utrci.
 


Biciklizam je dugo bio poprište tehnološkog razvoja. Brdski biciklizam i Absa Cape Epic nisu izuzeti od tog trenda. 57% sudionika kupilo je nove bicikle za izazov na neukroćene afričke MTB utrke, a 12% populacije na utrci vozilo je bicikla u vrijednosti između 6.000 i 7.000€. Nije iznenađujuće da je porastao i broj vozača koji su na utrci sudjelovali na biciklima s duplom suspenzijom sa 94% na 96% u 2019. godini.
 


SRAM je dominirao nad brojem pogonskih sustava, pokrivajući značajnu većinu, odnosno 76% bicikala u utrci. Po pitanju vožnje na 1X, 2X ili 3X lančanicama imali smo vrlo jasnog pobjednika. 1X lančanici bili su najzastupljeniji sa 88% vozača koji su se većinom odlučili za 12 stupnjeva prijenosa kako bi ih proveli kroz 624 km i 16.650 m vertikalnog uspona. Samo za usporedbu, mogli bismo doslovno na prste ruke izbrojati količinu vozača koji su vozili na prijenosima sa 3x lančanicima, njih 8.
 


Kao što će to potvrditi svaki vozač, dobar par sunčanih naočala ide mnogo dalje od puke funkcionalnosti. Oakley je bio brand naočara po izboru, koji je osiguravao jasnoću vida (i stilske točke) za 58% očiju koje su gledale Western Cape stazama.
 


Najžešća bitka bila je, naravno, ona između proizvođača bicikla. Treću godinu zaredom, Specialized, bio je na vrhu ljestvice. Veliko S dokazalo se još jednom kao izbor broj 1. za gotovo jednu trećinu vozača na utrci. Scott je osvojio drugo mjesto, a Cannondale treće.
 


Vidjeti podatke koje ispunjavaju i dostavljaju vozači u anketama organizatora prije i poslije događaja uvijek je nevjerojatno zanimljiv aspekt Absa Cape Epic analize; informacije im omogućuju prilagođavanje ponude i vode ih na nagađanja o tome kako će se stvari odvijati sljedeće godine.

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

BikeMagazin

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Vijesti iz svijeta biciklizma, Recenzije bicikla i opreme, Najave / Rezultati / Izvještaji, Reportaže i Vijesti iz pet zemalja, kao i Svijeta... Sve je tu ...držimo Vas pokrivenim!

Internetska stranica: bikemagazin.info/ Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.