Svijet

Tomaš Slavik pobjednik najduže biciklističke utrke spusta na svijetu

Tomaš Slavik iz Češke okrunjen je u nedjelju titulom prvaka Red Bull Monserrate Cerro Abajo utrke u kolumbijskoj Bogoti, koja važi za najdužu biciklističku utrku spusta na svijetu.

Čeh je ostvario vrijeme od 4 minute i 42 sekunde, koje se pokazalo nedohvatljivim za ostale vozače i prije nego je obilna kiša onemogućila jednom dijelu biciklista sa višim startnim brojevima da zaprijete vodećem.

 

 

Slavik je slavio ispred Ekvadorca Maria Jarrina i Felipe Rodrigueza iz Kolumbije, te na taj način postao prvi vozač koji je osvojio dvije Cerro Abajo utrke i to Red Bull Monserrate Cerro Abajo i Red Bull Valparaise Cerro Abajo.

"Svi dečki koji su se spustili do kraja su heroji i istinski prvaci. Staza je stvarno teška. Nije bitna dobra linija putanje, nego štednja energije i održavanje protoka, jer je utrka jako naporna“, rekao je Slavik nakon pobjede.

Više od 40 biciklista iz 11 različitih država uzelo je učešće u ovoj utrci čija popločana staza broji 1605 stepenica. Zbog dužine od 2,4 kilometra priznata je od Guinessa kao najduža biciklistička spust staza na svijetu. Više od hiljadu gledalaca naguralo se uz stazu i pratilo kako vozači svladavaju oštre zavoje i visoke rampe.
 


Oko 95 posto staze je pod stepenicama i sastoji se od 27 prepreka, uključujući skokove La Iglesia i La Estrella, prolazak kroz tunel i dvije nove karakteristike: skok u vis od 7 metara u dijelu La Cascada i zračni razmak iznad turtiketa. Timu kojeg je činilo više od 70 ljudi trebalo je devet dana da izgradi stazu na koju je utrošeno 300 komada drveta, 150 željeznih dijelova, 100 metara žice i 4000 vijaka.

Ovo je treći put da je mitska Monserrate staza postala spust utrka. Prvi put je to bilo 2012. godine kada je slavio Filip Polc. Drugi put, prošle godine, pobijedio je domaći vozač Marcelo Gutierezz s rekordim vremenom od 4:31 minute.

Red Bull Monserrate Cerro Abajo 2020 konačni poredak:

1. Tomaš Slavik (Češka Republika) – 4:42.880
2. Mario Jarrin (Ekuador) – 4:43.279
3. Felipe Rodriguez (Kolumbija) – 4:51.049
4. Sebastian Alfaro (Peru) – 4:54,386
5. Wallace Miranda (Brazil) – 4:56.078
6. Pedro Ferreira (Čile) – 5:04.180
7. Camilo Sanchez (Kolumbija) – 5:25.714
8. Jhony Betancurth (Kolumbija) – 6:03.897
9. Bernardo Cruz (Brazil) – 7:24.864

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

BikeMagazin

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Vijesti iz svijeta biciklizma, Recenzije bicikla i opreme, Najave / Rezultati / Izvještaji, Reportaže i Vijesti iz pet zemalja, kao i Svijeta... Sve je tu ...držimo Vas pokrivenim!

Internetska stranica: bikemagazin.info/ Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.