Svijet

Može li Zwift zamijeniti događaje otkazane zbog koronavirusa?

S širenjem koronavirusa (COVID-19) u posljednjih nekoliko tjedana, vidimo kako svaki dan imamo nova otkazivanja utrka, uvode se ograničenja putovanja ili se vozači stavljaju pod karantenu.

Kako se više utrka prekida ili odgađa i kalendar profesionalnog biciklizma za proljeće/ljeto postaje sve rijeđi, ideja da se timovi na WorldTour razini okreću Zwift-u, postaje mnogo uvjerljivija.
 


E-sportske utrke

Zwift je već napravio pozive na profesionalne događaje. KISS Super League, Tour de Zwift i trenutno Tour of Watopia dio su Zwiftove opsežne pro-am e-sport serije u kojoj se ekipe poput Canyon//SRAM, Israel Cycling Academy i Cofidis natječu u virtualnim utrkama. Prošlog rujna/septembra Zwift i UCI dogovorili su se da ugose prvo e-sport Svjetsko prvenstvo u 2020. godini.
 


"Posljednjih smo godina naporno radili na stvaranju potrebnih alata za podršku novog sporta", kazao je Chris Snook, stariji PR menadžer u Zwiftu, "Potpuna usluga prijenosa uživo, robusna pravila i naravno jaka uprava".

Kako se UCI World timovi i Pro Timovi povlače iz više utrka zbog epidemije COVID-19, Zwift utrke mogle bi biti opcija za popunjavanje njihovih praznih kalendara.

"Postoji potencijal da se više ekipa može natjecati u ovim serijama, a drugi da napreduju, ako se žele pridružiti", kazao je Snook.

Trening u karanteni

Biciklisti iz Cofidisa i FDJ-a, koji se nalaze u karanteni u hotelu u UAE, napokon su nedavno uspijeli dobiti bicikle i trenažere nakon gotovo tjedan dana odsustva sa treninga. Australac Nathan Haas, koji se utrkuje za Cofidis, objavio je tweet o svom iskustvu sa Zwiftom.

 


 


 


Dokazano je da je i dalje moguće voziti i natjecati se dok ste pod karantenom. Kako se povećavaju ograničenja putovanja i biciklistima onemogućuje dolazak iz mjesta poput Italije ili im se zabranjuje napuštanje područja koja su pod visokim rizikom, Zwift nudi sigurno okruženje za utrke i treninge.
 


"Zwift ostaje otvoren za sve - bilo da se radi o novim članovima, vikend ratnicima ili profesionalcima na Svjetskoj razini", kazao je Snook. "Sretni smo što smo u mogućnosti da pokušamo pružiti podršku vozačima kako bi i dalje mogli da treniraju."

Publika

Gledatelji su i dalje u prilici gledati utrke i nije im potreban Zwift račun za ulazak u akciju. "Utrke poput Tour of Watopia - i druge pro esports serije - prenose se uživo putem platformi kao što su YouTube, Facebook i Twitch", dodao je Snook.

 

 

Ograničenja

Iako smo mogli vidjeti timove visoke razine koji se okreću i ulaze u svijet virtualnih utrka, postoje ograničenja koliko će ovo zapravo biti stvarna zamjena utrka. Zwift je kreirao stazu u Yorkshireu koja se vozila tijekom održavanja Svjetskog prvenstva 2019., ali je trebalo nekoliko mjeseci da programeri naprave stazu i testiraju dizajn. Malo je vjerojatno da bi programeri imali dovoljno vremena da kreiraju virtualnu verziju Giro d'Italia ili Paris-Roubaix.
 


"U ovoj fazi ne znamo u potpunosti kakav će utjecaj biti na nas ili ostatak sportskog svijeta", kazao je Snook. "Kao i svi, nadamo se da će se stanje za sve poboljšati što je brže moguće. Međutim, mi smo ovdje da do tog trenutka pomognemo biciklističkoj zajednici".

 

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

Toni Zorić

Biciklizam se uvukao u moj život još u 1999 godini nakon što sam napravio svoj prvi uspon i osvojio lokalno brdo. Od tad bicikl se polako počinje uvlačiti u sve pore mog života, tako da sam danas urednik portala BikeMagazin, natjecatelj, komesar i pored obitelji i poslovnih obaveza, još uvijek nalazim vremena za svoja dva bicikla. 
To sam ja… vozim i testiram bicikle… i pišem priče!

Internetska stranica: https://web.facebook.com/toni.zoric.9 Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.