Svijet

Bivši predsjednik svjetske antidoping organizacije: "Neki će iskoristi ovo stanje to je sigurno"

Sir Craig Reedie, bivši predsjednik WADA-e, izrazio je zabrinutost zbog nedostatka doping kontrola u vrijeme koronavirusa.

Nekoliko vozača već se žalilo na nepostojanje testiranja, a neki od njih - poput Thibaut Pinota (Groupama-FDJ) i Romaina Bardeta (AG2R La Mondiale) - čak su rekli da nisu testirani od listopada 2019. Ostali vozači poput Toma Dumoulin, Victor Campenaerts i Nans Peters također su pokazali nelagodu zbog situacije.

Sir Craig Reedie, bivši predsjednik Svjetske antidoping organizacije, također je zabrinut zbog ove situacije. Bivši čelnik organizacije stvorene za borbu protiv uporabe ilegalnih supstanci u sportu raspravljao je o tome tijekom razgovora na e-koledžu Udruge Internationale de la Presse Sportive (AIPS).

Reedieja su pitali je li zabrinut zbog uporabe dopinga od strane sportaša u trenutku u kojem su kontrole minimalne. "Jednostavan odgovor je DA", rekao je. "Uvijek sam pokušavao biti jedan od optimističnih ljudi, ali moram reći da kako sam uključen u WADA više od 20 godina, bojim se da postanete cinični. Nema sumnje da će neki sportaši varati. Programi testiranja za sve sportaše nisu se potpuno zaustavili, ali su u mnogo ograničenijoj razini aktivnosti i zato moram biti ciničan i reći da će neki varati."

"Izazov je što ćemo činiti kada se ovo završi i kada doping službenici mogu pristupiti sportašima. Oni se i dalje vraćaju svojim domovima, pa znamo gdje su. Mislim da svatko tko se odluči na varanje preuzima rizik iz više razloga. Prije svega, sada postoji mnogo veći stupanj inteligencije u WADA-i i drugim antidopinškim organizacijama o tome odakle dolaze varalice, zemljopisno odakle su i drugi aspekti inteligencije. Tako da sam siguran kada se nastavi sa testiranjima da će biti mnogo ciljanih testiranja. Drugo, pametniji smo nego što smo bili prije, sada nam je bolje u laboratorijskim pregledima, imamo sveobuhvatan popis zabranjenih supstanci i isto tako mislim, nadam se da postoji razumijevanje da ako dolaze Olimpijske igre jako je važno za sport da se ljudi dobro ponašaju.“

"Većina je sportaša po mom mišljenju čista, neki nisu. Konačno, pohranjivat ćemo uzorke dulje vrijeme i čim se nauka poboljša, ponovno ćemo ih testirati tako da svatko tko vara može biti uhvaćen."

WADA je također najavila izradu ažuriranih smjernica za antidoping organizacije s praksama koje treba slijediti kada se uobičajeni programi kontrole dopinga nastavi. "WADA je tijekom cijele pandemije Covid-19 održavala bliske kontakte sa antidoping organizacijama kako bi osigurala vodstvo i podršku u suočavanju s ovom do sad neviđenom situacijom", rekao je predsjednik organizacije Witold Banka. "Kao i uvijek, naš prvi prioritet mora biti javno zdravstvo, sigurnost i socijalna odgovornost. Stoga, i dalje pozivamo sve da slijede pažljivo savjete relevantnih zdravstvenih tijela i vladinih agencija."

"Tamo gdje se programi testiranja mogu nastaviti, dajemo jasne smjernice tako da se integritet sustava može održavati bez ugrožavanja zdravlja sportaša, osoblja za prikupljanje uzoraka ili bilo koga tko dođe u kontakt s njima. Ključno je da se sustav vrati u potpunosti što je brže moguće nakon uklanjanja različitih ograničenja, u skladu s različitim okolnostima širom svijeta."

Dijeli članak

O autoru

Yopa

Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.