Svijet

Coronavirus: Sportaši će se testirati dva puta prije starta utrke

Sportaši moraju proći 2 COVID-19 testa prije nego što im se dozvoli natjecanje u WorldTour i Pro Series utrkama. Svako tko ima pozitivan rezultat na koronavirus neće imati pravo nastupa.

Ovo je novi pristup mjerama zaštite na utrkama, prema novim pravilima i UCI protokolima objavljenim ovaj tjedan .Pravila su donesena pred bitnije utrke iz UCI kalendara koje će se po prvi put održavati nakon ožujka.
 


Sportaši trebaju imati dva negativna rezultata i to - 1. šest dana prije utrke i 2. na tri dana prije starta utrke, nakon čega će im se dozvoliti ili zabraniti nastup. Dodatni testovi bit će potrebni ukoliko se 10 dana ako se ne natječu u duljoj utrci i trebat će proći novi set testova ako se sportaš nije natjecao više od dva tjedna, prije nego što bude bilo kome dopušteno natjecati se.

UCI je također detaljnije opisao kako nadzirati i mjeriti potencijalne faktore rizika za sve uključene. Svaka će utrka imati označeno "COVID" vozilo, koji će osiguravati poštivanje pravila i djelovati kao mjerilo za zdravstvene i sigurnosne protokole.

Što ukoliko postoji pozitivan slučaj u događaju? Prema posljednjim dokumentima, UCI će se savjetovati s organizatorima utrke i nacionalnim zdravstvenim tijelima kako bi donijeli "ispravnu odluku za situaciju", navodi se u dokumentu.

S obzirom da je WorldTour inicirao da starta sa prvom utrkom u kolovoza/augustu "Strade Bianche", te se i ženski peloton ovog tjedna vraća u Španjolsku, mnogi sportaši već se podvrgavaju nizu testova koji su sada dio nove stvarnosti događaja u sezoni u kojoj vlada COVID-19.
 


Timovi su već napravili raspored testova pred treninge u iščekivanju povratka na utrke. Mnoge od najboljih svijetskih zvijezda u Europi natjecati će se prvi put u utrci "Vuelta a Burgos" koja se održava 29. srpnja/jula do 1. kolovoza/augusta) na sjeveru Španjolske.

Mnogi timovi su već napravili "grupe" u kampovima za trening sa sportašima i osobljem koji će zajedno putovati na natjecanja. Sve je to dio šire strategije za smanjenje izloženosti i smanjenje rizika od kontaminacije virusom.

Nakon što su neki timovi istaknule visoke troškove provedbe protokola i sigurnosnih mjera, UCI je dogovorio da se uzorci mogu slati u laboratorije u Danskoj, a kasnije i u Belgiju, pri čemu će svaki test iznositi između 15 i 25 eura.

To će pomoći ublažiti dio financijskog opterećenja za timove, kada mnogi od njih trpe gubitke i proračun im je upropašten tijekom suspenzije.

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

Toni Zorić

Biciklizam se uvukao u moj život još u 1999 godini nakon što sam napravio svoj prvi uspon i osvojio lokalno brdo. Od tad bicikl se polako počinje uvlačiti u sve pore mog života, tako da sam danas urednik portala BikeMagazin, natjecatelj, komesar i pored obitelji i poslovnih obaveza, još uvijek nalazim vremena za svoja dva bicikla. 
To sam ja… vozim i testiram bicikle… i pišem priče!

Internetska stranica: https://web.facebook.com/toni.zoric.9 Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.