Svijet

Jordan Sarrou XCO Svjetski prvak za 2020 godinu, Schurter završio na 9. mjestu

Proteklog vikenda Jordan Sarrou postao je XCO Svjetski prvak u 2020. godini, što je za njega drugi dres Duginih boja nakon što je osvojio Svjetsko prvenstva u ekipnoj štafeti s Francuskom.

Očekivali smo tehničku vrlo zahtjevnu utrku punu iznenađenja i istina je da se nismo razočarali. Jordan Sarrou možda je upravo potpisao promjenu razdoblja u kojem je vladao Nino Schurter, uzastopno osvajajući Svjetsko prvenstvo od 2015 godine. Ove godine Nino je potonuo na ljestvici.
 


Početak je bio pomalo grub za Schurtera i Avancinija, čak smo vidjeli i da je Schurter u nekom trenutku morao spustiti nogu, pa su obojica, glavni favoriti, malo zaostajali. Pozicije vođa utrke u prvom krugu zauzeli su Milan Vader i Francuz Titouan Carod.
 


Na iznenađenje mnogih, Milan Vader odlučio je povećati tempo i krenuti samostalno u bijeg, već u uvodnom krugu, što je utrku za većinu ostavilo u nepredviđenoj situaciji. Na prvom mjestu bio je Vader, a drugi Francuzi Carod i Sarrou na trećoj poziciji. Schurter je vozio na 9. poziciji, a Avancini na 11. sa više od 20 sekundi zaostatka.
 


Avancini je brzo reagirao i ubrzo smo ga vidjeli kako vozi na četvrtoj poziciji i bori se da stigne do vođe utrke, ali dok smo Schurtera gledali kako se bori za deveto mjesto, nismo znali je li to dio njegove strategije ili ne može dalje. Milan Vader nastavio je voditi, ovoga puta sa Sarrou-om iza sebe.
 


U 2. krugu Francuz Jordan Sarrou bio je prvi s Vaderom na 12 sekundi, a Avancini na trećem mjestu sa skoro 40 sekundi. Da bismo vidjeli Ninu Schurtera, morali smo otići na 14. mjesto sa 1 minutu i 30 sekundi zaostatka za vođom utrke. Nevjerojatno.
 


Unatoč činjenici da je se krug gotovo osušio od kiše u odnosu na žensku utrku, koja se održala samo sat vremena ranije, i dalje je vozačima bilo vrlo komplicirano voziti i Milan Vader pretrpio je nekoliko spektakularnih padova koji su ga odveli s druge pozicije u grupu koja je vozila sa jednom minutom zaostatka za Sarrou-om. Ova grupa uključivala je vozače poput Carod, Flueckiger, Avancini i Braidot.
 


U 4. krugu, dok je Sarrou nastavio povećavati prednost na prvoj poziciji, Flueckiger je odlučio krenuti u snažni napad, ali nije uspio daleko otići. U borbi za srebrnu i brončanu medalju bili su Flueckiger, Avancini, Braidot i Titouan Carod.

Situacija se nije puno promijenila do početka posljednjeg kruga, ali borba za medalju postala je jasnija. Sarrou je letio solo kako bi osvojio svoje prvo XCO svjetsko prvenstvo, a iza njega Flueckiger se borio samo protiv Francuza Titouana Caroda za srebro i broncu. Ostatak skupine bio je daleko iza, a Avancini je, na primjer, bio na osmom mjestu.
 


Na cilju, Jordan Sarrou u utrku je ušao kao pobjednik, te nakon što je odvozio savršenu utrku, odjenuo je dres XCO Svjetskog prvaka za 2020. Mathias Flueckiger uzeo je srebrnu medalju, a Titouan Carod brončanu.

 

Ovom se pobjedom Francuska je vraćena na vrh što se posljednji put dogodilo 2014. godine, kada je Julian Absalon, trenutni direktor ekipe "Absolute Absalon" u kojem se i natječe Jordan Sarrou, posljednji put osvojio Svjetsko prvenstvo.
 


Rezultati: XCO Svjetsko prvenstvo 2020. - Elitna Muškarci

 1. Jordan Sarrou FRA 1:25:37
 2. Mathias Fluecckiger SUI +0:45
 3. Titouan Carod FRA +0:55
 4. Luca Braidot ITA +1:23
 5. Ondrej Cink CZE +1:37
 6. Maxime Marotte FRA +1:37
 7. Filippo Colombo SUI +2:12
 8. Nadir Colledani ITA +2:29
 9. Nino Schurter SUI +2:33
 10. Henrique Avancini BRA +2:49
 11. Vlad Dascalu ROU +2:50

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

Toni Zorić

Biciklizam se uvukao u moj život još u 1999 godini nakon što sam napravio svoj prvi uspon i osvojio lokalno brdo. Od tad bicikl se polako počinje uvlačiti u sve pore mog života, tako da sam danas urednik portala BikeMagazin, natjecatelj, komesar i pored obitelji i poslovnih obaveza, još uvijek nalazim vremena za svoja dva bicikla. 
To sam ja… vozim i testiram bicikle… i pišem priče!

Internetska stranica: https://web.facebook.com/toni.zoric.9 Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.