Svijet

Pauline Ferrand Prevot - XCO Svjetska prvakinja u 2020 godini

Pauline Ferrand Prevot postala je XCO Svjetskom prvakinjom za 2020 godinu. u sezoni prepunoj pitanja, dok je staza u Leogangu samo pomogla dodati još sumnji među favorite.

Francuskinja se pokazala znatno iznad ostalih dajući pravi recital snage i tehnike.
 


S rezultatima posljednjeg Svjetskog kupa i bez sudjelovanja Francuskinje Loane Lecomte, koja je nekoliko sati prije osvojila Svjetsko prvenstvo u kategoriji do 23 godine, postalo je jasno da će Pauline Ferrand Prevot biti glavni favorit za obranu naslova, ali trebalo je razriješiti mnoge sumnje oko statusa drugih favorita, poput Jolande Neff ili Kate Courtney.
 


Ferrand Prevot nametnula je svoj tempo od početka i nije se osvrtala. Otvorila je važnu prazninu koju nitko od njih nije uspio zatvoriti. Iza nje, Britanka Evie Richards i Australka Rebecca Macconnell bile su jedine koje su se borile za mjesto na postolju.
 


Na blatnom krugu koji je forsirao promjenu tempa i linije kretanja u svakom krugu, pozicije na utrci mogle su doživjeti izmjene u bilo kojem trenutku zbog pada ili mehaničkog kvara, ali dominacija Ferrand Prevot bila je apsolutna. Činilo se da je samo pad ili kvar na biciklu Francuskinje mogao promijeniti njezinu prvu poziciju. Iza nje bila je Richards koja je s pala na peto mjesto, dok je McConnell izgledala solidno na drugoj poziciji, a Ukrajinka Yana Belomoina uspijela je ući u borbu za postolje.
 


U svakom novom krugu dijelovi staze na spustevima postajali su sve kompliciraniji i dok su neke vozačice odlučili postaviti noge čvrsto na tlo kako bi izbjegle pad, druge su riskirale i koristile tehniku kako bi skratili vrijeme.

 


I Kate Courtney i Jolanda Neff, Svjetske prvakinje iz 2018. i 2017. godine, bile su senzacionalne kao i u Svjetskom kupu, ali vozile su daleko iza, izvan Top 10 vozačica na utrci.
 


Uz to, mehanički problem nakon pada natjerao je Courtney da se zaustavi, koja je ujedni i izgledala potpuno nemotivirana, da bi na kraju napustila utrku nekoliko krugova kasnije.
 


Tijekom 2. kruga i s više od 1 minute prednosti nad ostatkom, Pauline Ferrand Prevot pretrpjela je pad koji je na sreću prošao bez posljedica, ali pad je upozorio na to što bi se moglo dogoditi.
 


Mehanički kvar je Belomoinu izbacio iz utrke za postolje kada je kvar na njenoj pomičnoj cijevi sjedišta blokirao i sjedalo se nije moglo podići, što ju je prisililo da se zaustavi i treće mjesto ponovo je bilo otvoreno i predmet borbe između Švicarke Sine Frei i talijanske prvakinje Eva Lechner. Na drugoj poziciji Bec McConnell i dalje je bila vrlo solidna.
 


Na samo dva kruga do kraja, Ferrand Prevot i dalje je bio na prvom mjestu s više od minutu i pol prednosti, ali u nekom trenutku vidjeli smo njezin pad što nas je podsjetilo da bi ta razlika mogla nestati u slučaju mehaničkih problema. Australka Bec McConnell držala se na drugoj poziciji, ali stvari su se zakomplicirale kad su joj Lechner i Frei, koje su se do sada borile za treće mjesto, počele opasno primicati. Srebrna i brončana medalja bile su potpuno u zraku.
 


Jedno od najboljih iznenađenja koje smo vidjeli bila je Jolanda Neff, kada je s jednim i pol krugom do kraja izgledala potpuno svježe i puna energije dok se borila za ulazak u Top 5. Ova njena borba nas je podsjetila na njenu najbolju verziju.
 


Posljednji krug započeo je mirno sa Pauline koja je imala više od 2 i pol minute prednosti pred ostalim, ali sada se vodila borba za srebrnu medalju. Talijanka Eva Lechner bila je sve bliža i bliža Bec McConnell, ali tu je bio i umor koji ih je sve počeo polako savladavati, a i činilo se da je to pretjecanje koje nije bilo lako za postići.
 


Na kraju je Pauline Ferrand Prevot uspjela obraniti svoj naslov postavši XCO Svjetska prvakinja u 2020 godini nakon pravog pokazivanja snage koja je jasno pokazala da je njena razina znatno iznad ostalih u ovoj sezoni. Srebrna medalja bila je za Evu Lechner koja je nakon teške borbe s Becom Macconnell odlučena u sprintu.

Rezultati: XCO Svjetsko prvenstvo 2020. - Elite Žene

  1. Pauline Ferrand Prevot FRA 1:27:33
  2. Eva Lechner IT +3:01
  3. Rebeca McConnell AUS +3:01
  4. Sina Frei SUI +3:46
  5. Isla Short GB +4:17

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

Toni Zorić

Biciklizam se uvukao u moj život još u 1999 godini nakon što sam napravio svoj prvi uspon i osvojio lokalno brdo. Od tad bicikl se polako počinje uvlačiti u sve pore mog života, tako da sam danas urednik portala BikeMagazin, natjecatelj, komesar i pored obitelji i poslovnih obaveza, još uvijek nalazim vremena za svoja dva bicikla. 
To sam ja… vozim i testiram bicikle… i pišem priče!

Internetska stranica: https://web.facebook.com/toni.zoric.9 Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.