Svijet

Giro: Jai Hindley "uzeo" kraljevsku etapu, Kelderman prešao u vodstvo

Australac Jai Hindley (Sunweb) pobjednik je "kraljevske", 18. etape ovogodišnjeg izdanja biciklističke utrke "Giro d'Italia" vožene od Pinzola do Laghi di Cancana u dužini od 207 kilometara, dok je njegov momčadski kolega Nizozemac Wilco Kelderman (Sunweb) preuzeo vodstvo u ukupnom redoslijedu.

Pred biciklistima su tijekom 18. etape bila četiri teška uspona, ali među njima se isticao legendarni Stelvio, vrh koji je na 2758 metara nadmorske visine i to nakon 25 kilometara neprestane vožnje uzbrdo. Iako je Stelvio bio pretposljednji uspon na ruti te je nakon njega do cilja bilo još 37.5 kilometara i završni uspon na Torri di Fraele samo dva kilometra prije cilja, prava akcija započela je upravo na tom usponu.

Dosadašnji vodeći, 22-godišnji Portugalac Joao Almeida (Deceuninck-QuickStep) izgubio je kontakt s vodećom skupinom već na prvoj polovici uspona te je bilo jasno kako neće uspjeti zadržati ružičastu majicu. Vrlo brzo nakon Almeide, otpali su i iskusni Talijan Vincenzo Nibali (Trek-Segafredo), Poljak Rafal Majka (BORA-Hansgrohe), Španjolac Pello Bilbao (Bahrain-McLaren) i Danac Jakob Fuglsang (Astana), koji nisu mogli pratiti žestok tempo koji je nametnuo Australac Rohan Dennis (INEOS Grenadiers), pa su 10-ak kilometara prije vrha Stelvija u vodećoj skupini osim Dennisa i njegova momčadskog kapetana Britanca Taoa Geoghegana Harta (INEOS Grenadiers) ostali samo Kelderman i Hindley.
U tom trenutku izgledalo je kako je Kelderman na putu da čvrsto ugrabi vodstvo u ukupnom redoslijedu jer je imao 2:41, odnosno 2:42 minute prednosti u odnosu na Hindleya i Harta, no Nizozemac je otprilike osam kilometara prije vrha Stelvija izgubio kontakt s vodećim trojcem. Do vrha Stelvija Keldermanov zaostatak iznosio je 47 sekundi, na nizbrdici se ta razlika nije mijenjala, ali čim je cesta ponovno krenula uzbrdo, 18 kilometara prije cilja Kelderman je počeo gubiti vrijeme te je u sljedećih pet kilometara izgubio više od pola minute. U kolikoj krizi se Nizozemac nalazio bilo je vidljivo kada nije uspio zadržati priključak niti s Bilbaom i Fuglsangom koji su ga pretekli početkom uspona na Torri di Fraele.

Ostavši bez Dennisove podrške, i Hart je u posljendjim kilometrima usporio tempo te su on i Hindley zajedno stigli u samu završnicu, a svježiji Australac je u posljendjih 50-ak metara uspio preteći Britanca te osvojiti etapu. Treći Bilbao na cilj je stigao sa 46 sekundi zaostatka, četvrti Fuglsang sa 1:25 minuta slabijim vremenom, dok je Kelderman za svojim mlađim momčadskim kolegom zaostao 2:18 minuta.

S obzirom na bonus sekunde koje su Hindley i Hart osvojili tijekom etape, Keldermanova prednost u odnosu na drugog Hindleya iznosi 12 sekundi, a u odnosu na trećeg Harta 15 sekundi.

Almeida, koji je 15 dana nosio ružičastu majicu vodećeg, na cilj 18. etape stigao je sedmi sa 4:51 minutom iza Hindleya te je ukupno peti sa 2:16 minuta slabijim vremenom od Keldermana.

Hrvatski prvak Josip Rumac (Androni Giocattoli) u 18. je etapi zauzeo 77. mjesto sa 47:41 minuta zaostatka za Hindleyem te je u ukupnom redoslijedu 98. sa 3:59:53 sati iza Keldermana.

Do kraja "Gira" ostale su još samo tri etape, u petak je na programu ravničarska etapa od Morbegna do Astija, u subotu posljednja brdska etapa od Albe do Sestrierea, a u nedjelju pojedinačni kronometar u Milanu.

Rezultati 18. etape:

1. Jai Hindley (Aus/Sunweb) 6:03:03
2. Tao Geoghegan Hart (VB/INEOS Grenadiers) isto vrijeme
3. Pello Bilbao (Špa/Bahrain-McLaren) +46
4. Jakob Fuglsang (Dan/Astana) +1:25
5. Wilco Kelderman (Niz/Sunweb) +2:18
6. Patrick Konrad (Aut/BORA-Hansgrohe) +4:04
7. Joao Almeida (Por/Deceuninck-QuickStep) +4:51
8. Vincenzo Nibali (Ita/Trek-Segafredo) +4:51
9. Hermann Pernsteiner (Aut/Bahrain-McLaren) +4:51
10. Fausto Masnada (Ita/Deceuninck-QuickStep) +4:55

Generalna klasifikacija:

1. Wilco Kelderman (Niz/Sunweb) 77:46:56
2. Jai Hindley (Aus/Sunweb) +12
3. Tao Geoghegan Hart (VB/INEOS Grenadiers) +15
4. Pello Bilbao (Špa/Bahrain-McLaren) +1:19
5. Joao Almeida (Por/Deceuninck-QuickStep) +2:16
6. Jakob Fuglsang (Dan/Astana) +3:59
7. Patrick Konrad (Aut/BORA-Hansgrohe) +5:40
8. Vincenzo Nibali (Ita/Trek-Segafredo) +5:47
9. Fausto Masnada (Ita/Deceuninck-QuickStep) +6:46
10. Hermann Pernsteiner (Aut/Bahrain-McLaren) +7:23

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

Ivo Primorac

Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.