Svijet

Treća pobjeda Cavendisha i mirna etapa

Nakon prvog dana odmora u Tignesu, peloton je nastavio s utrkom. Bila je to čudna etapa. Ni ravna ni brdska.

Čekajući dolazak na Mont Ventoux, 190 kilometara dužine s prolaskom 4. kategorije i prilično nepredvidljivim ravnicama cijelo vrijeme s predvidivim sprint ciljem u Valenceu.
 


Također u drugu fazu ovogodišnjeg Tour de Francea ulazimo s gotovo svime odlučenim. Budimo iskreni, prvi je tjedan bio spektakularan, ali danas se sve čini prilično jasno. Iako u biciklizmu, od ranije već znamo da se svašta može dogoditi, tako da svejedno morat ćemo pričekati i vidjeti kako će proći ovi dani koji pogoduju brdskim vozačima.
 


Prilično je sumnjivo da itko može pobijediti Tadeja Pogačara, a Slovencu ne treba puno više od toga da bi osvojio svoj drugi Tour, pa pretpostavljamo da će uzbuđenje dolaziti sa drugim situacijama, budući da je ta poprilično jasna. U stvari, organizatori Toura podijelili su razornu statistiku: svaki put kad je Pogačar uzeo liderski dres u etapnoj utrci, on je i pobijedio. I to je uvijek činio, i kao junior, i kao amater, i kao profesionalac. Kako nitko nije vidio da ovo dolazi?
 


Danas su se neki vozači vratili s puno entuzijazma. U prvom kilometru Van der Sande i Houle napadaju i brzo uzimaju prednost veću od 5 minuta. Međutim, prednost se postupno smanjivala, posebno kada je BikeExchange preuzeo vodstvo i povećao tempo. Razmak se smanjio na minutu i pol. Tada su na red došli UAE, a vrijeme je i dalje padalo: bijeg je već zaostajao samo minutu.
 


Tempo je danas padao za razliku od ludog i spektakularnog prvog tjedna. U prosjeku se zadržao na 43km/h. No ono što nije izostalo su padovi: Richie Porte i Geraint Thomas doživjeli su pad zajedno s nekoliko žutih Jumbo vozača. Svi su brzo ustali, iako je Porte bio vidno ozlijeđen. Bilo mu je najgore, nema sumnje.
 


Ispred su Houle i Van der Sande imali samo 30 sekundi prednosti. Peloton ih je mogao vidjeti na nekim širokim, otvorenim dionicama, a ostalo je još 50 kilometara do cilja. Bike Exchango i Deceuninck bili su zaduženi za dovršavanje posla. Uhvatili su Houlea zahvaljujući stražnjem vjetru koji je puhao brzinom većem od 25 kilometara na sat i koji je bio stalan potisak koji koristi masi. Dakle, ostalo je još 30 kilometara, svi su se ponovno okupili, čak i prvih nekoliko vozača izvan pelotona, da bi peloton usporio čim je Houle uhvaćen. Situacija se smirila.
 


U tom je trenutku Deceuninck malo izgubio glavu. Alaphilippe je poveo sa brzinom većom od 70 km/h pokušavajući filtrirati peloton. Što je više filtriranja, to je više mogućnosti za njegove sprintere. Colbrelli to može potvrditi: pukla mu je guma i imao je sreću da se peloton malo smirio da bi se ponovno okupio.
 


Na poljima lavande Deceuninck se pregrupirao i vratio vožnji do 70km/h. Čini se da je Cavendish izvještavao kako se osjeća i, ovisno o tome, njegov je tim pripremio utrku na ovaj ili onaj način. To je uzrokovalo veliku pauzu u pelotonu. Već su bili u Valenceu, a vjetar je još uvijek puhao odostraga, pa je utrka i dalje išla brzo. Preostalo je još 10 kilometara, skretanje udesno i promjena vjetra koji je puhao bočno. Čak je i Pogačar bio u pomaločudnoj situaciji. 10 sekundi razlike između dviju skupina koje unose malo uzbuđenja na ovoj utrci.
 


Kako je utrka odmicala, pet kilometara do cilja, stražnja skupina nije bila u stanju suprotstaviti se situaciji. Svi smo se pripremali da vidimo borbu za pobjedu u prvoj skupini. I u njoj je glavni favorit bio Cavendish. Zapravo, Deceuninck nije prestao vući, a ostatak sprintera zalijepio se za Cavendishov kotač. Svi su znali da je Britanac imao najbolje šanse u borbi za etapu koja se završavala u Valenceu.
 


I pobijedio je. Deceuninckov posao bio je brutalan: ostavili su ga 50 metara od cilja i taj zadnji lijevi kut nije dopuštao puno više. Cavendish radi ogroman napredak na Tour de France. Blažen je bio čas kad je odlučio da se neće povući.

 

Dijeli članak

O autoru

BikeMagazin

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Vijesti iz svijeta biciklizma, Recenzije bicikla i opreme, Najave / Rezultati / Izvještaji, Reportaže i Vijesti iz pet zemalja, kao i Svijeta... Sve je tu ...držimo Vas pokrivenim!

Internetska stranica: bikemagazin.info/ Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.