Svijet

COVID napada na ciklokross kalendar: Svjetsko prvenstvo u Antwerpenu otkazano, Rucphen bez gledatelja

COVID je ušao u kalendar ciklokrosa javili su iz UCI-a.

Novi nalet slučajeva koronavirusa u sjevernoj Europi i pojava takozvane "Omicron" varijante doveli su do otkazivanja kola Svjetskog prvenstva koje se sljedećeg vikenda trebalo održati u Antwerpenu. Dva tjedna kasnije, Rucphen utrka u Nizozemskoj vozit će se bez prisustva gledatelja.
 


Odluka o otkazivanju Svjetskog prvenstva u Antwerpenu došla je u nedjelju kasno navečer.

Utrka – prvobitno bila je zakazana za 5. prosinca/decembra – trebali smo gledati Tom Pidcocka i Wout van Aert u akciji po drugi put ove sezone.

"Nakon temeljite procjene, uključene strane su se složile da ciklokros utrka, kakva je u Antwerpenu oduvijek bila i trebala bi biti, živi zahvaljujući velikom odazivu javnosti i ambijentu", stoji u priopćenju organizatora događaja - Golazo . "Uz trenutne mjere, Svjetski kup u ciklokrosu prijeti da će postati tek slabašni izvarak ovoga, a to nam nije cilj niti želja".

Trenutne mjere u Belgiji ne postavljaju ograničenja na javna okupljanja pod uvjetom da sudionici dostave "COVID Safe Pass" koji dokazuje cijepljenje. Utrke kroz Europu privukle su ogromne gužve u posljednjih mjesec dana nakon što su sva natjecanja prošle zime bila otkazana, odgođena ili su održane pod posebnim mjerama bez gledatelja.

Direktor utrke u Antwerpenu Christophe Impens objasnio je u nedjelju da su dodatne mjere oko VIP šatora, barova i prostora za gledatelje koje su potrebne kako bi se utrka jamčila kao sigurna, ovaj događaj učinile neizvedivim.

"Ciklokros u Antwerpenu živi od javnosti i tradicionalno je mjesto susreta svih Antwerperana koji vole ciklokros i ovakvu atmosferu", rekao je Impens. "Ali kako bismo optimalno zajamčili sigurnost i zdravlje svih, morali bismo nametnuti puno dodatnih mjera koje je također jako teško kontrolirati".

Također prošlog tjedna, organizatori prvog kruga Svjetskog kupa u Rucphenu koja se održava 19. prosinca/decembra potvrdili su da će utrka biti zatvorena za publiku nakon što je Nizozemska naložila da sve sportske aktivnosti budu bez gledatelja zbog nedavnog porasta slučajeva COVID-a.

Na nizozemskom događaju trebao smo gledati kako Mathieu van der Poel debituje u sezoni na domaćem tlu, gdje će se ove zime prvi put susresti s Pidcockom.
 


Vijest o utjecaju COVID-a na "ciklokros kalendar" dolazi nakon cestovne sezone 2021. na koju uglavnom ne utječu otkazi i odgode utrka, iako su sanitarne mjere i dalje bile na snazi za navijače i natjecatelje.

Također, ovozimski raspored Ciklokrosa do sada je bio relativno netaknut dok prijetnjom pandemije nije dosegla kritičnu razinu.

Organizatori utrke Golazo dodali su da Antwerpen možda nije prva od mnogih vodećih ciklokros utrka koje će biti otpisane ove zime.

"Čekamo sljedeći savjetodavni odbor Saveza kojki je zakazan za 15. prosinca/decembra", rekao je Impens. "Ovisno o odlukama donesenim tamo, sljedeće utrke Ciklokrosa ćemo gledati jednu po jednu, vjerujem da će mnoge utrke donositi razćičite odluke i imati različit utjecaj Covida, a naravno odluke će se donositi uvijek u bliskoj suradnji s lokalnom upravom".

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

BikeMagazin

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Vijesti iz svijeta biciklizma, Recenzije bicikla i opreme, Najave / Rezultati / Izvještaji, Reportaže i Vijesti iz pet zemalja, kao i Svijeta... Sve je tu ...držimo Vas pokrivenim!

Internetska stranica: bikemagazin.info/ Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.