Svijet

Velika Britanija: Potrebno je uvesti zakonsku obavezu za edukacije djece o biciklizmu

Poput bezbrojnih drugih ambicioznih organizacija, Bikeability ima velike ideje i odlučna je isporučiti nove strategije kako bi se biciklizam održao i izvan školskih vrata.

Izvršna direktorica Emily Cherry razgovarala je sa CI.N o poteškoćama s financiranjem, uključivanju roditelja u biciklističke treninge i kreativnosti kako bi se zadržao interes tinejdžera.
 


Sudeći po jeziku u Gear Change dokumentu sposobnost vožnje bicikla bila bi zadaća za svako dijete, u svakoj fazi školovanja, kao i za mnoge odrasle osobe u Ujedinjenom Kraljevstvu. “Vlada se manifestom obvezuje ponuditi biciklistički trening svakom djetetu u školskom uzrastu,” ističe dokument, dodajući “ta bi se obveza proširila i na svaku odraslu osobu koja želi biciklistički trening".

Vjerojatno bi to trebalo biti dano na usvajanje zakonna kako se financiranje osiguralo, a ova ideja se sve energičnije zagovara od biciklističkih klubova, kao i onih osoba koje vode i organiziraju biciklističke treninge. U ulozi izvršne direktorice u kompaniji "Trust" koji nadzire Bikeability od proljeća 2020., Emily Cherry daje usporedbu koja će imati smisla za svaku osobu koja je prošla kroz obrazovni sustav u posljednjih nekoliko desetljeća.

"Kao državni tajnik za obrazovanje, Nadhim Zawahi stavio je Biciklizam u nastavni plan i program kao dio obrazovanja povezanog s klimatskim promjenama i održivošću. To je bio veliki korak. Zahvalni smo na tome i dalje ćemo se zalagati za svaki zakonski zahtjev koji ima smisla, a trennutno postoji i zahtjev za školovanje djece da nauče plivati ​​do 6. godine. Smatramo da su vještine spašavanja života poput ove važne, a sposobnost vožnje biciklom je od životne vještine u sigurnosti na cestama budući da se bicikl sve više koristi kao prijevozno sredstvo među građanima".

Podaci na terenu govore da trenutačno dostupno financiranje pokriva samo 44% djece do 6. godine, a samo 60% osnovnih škola koristi priliku za obuku djece.
 


"Istina je reći da zapravo nismo u potpunosti financirani", započinje Cherry. “U 2016. biciklistički trening za djecu postao je subvencija, ali očekuje se da sve lokalne vlasti pridonesu troškovima.

Ovo objašnjava kako se pojavio nedavni naslov iz magazina "North Yorkshire" koji je detaljno opisao kako su roditelji zamoljeni da daju sredstva za obuku. Prošle godine od vlasti smo primilli 46,20 funti po učeniku, ali ovaj put je fond financiranja bio je snižen za 90.000 funti.

Nadalje, tijekom srpnja i očito kao odgovor na ozbiljan nedostatak sredstava, "Transport for London" srezao je svoj budžet za treninge na nulu, ostavljajući djecu u Londonu u masovno nepovoljnom položaju u odnosu na sliku cijele zemlje; i u gradu u kojem infrastruktura za vožnju biciklom do škole se čini sigurnijom od mnogih drugih mjesta i stoga će najvjerojatnije imati cjeloživotni učinak na prometne navike. Što je još gore, ovaj je potez ostavio mnoge instruktore biciklizma bez posla u kojem uživaju.

Emily dalje objašnjava: "Neke lokalne vlasti odlučuju ne prihvatiti administrativni dio i sva sredstva daju izravno pružatelju usluga. Interni tim North Yorkshirea ima veće troškove, tako da lokalno kontroliraju način na koji će se ugovor provoditi. Model financiranja bespovratnih sredstava po glavi porastao je 2021., ali nije se mijenjao 14 godina ranije. Na lokalnim vlastima je kako će potrošiti novac. Slučaj je da druge lokalne vlasti također naplaćuju roditeljima i skrbnicima, ali kasnije koriste novac za proširenje dostupne obuke".

S obzirom da je druga Strategija ulaganja u biciklizam i pješačenje sada u tijeku, pitanje budućeg financiranja zahtijeva pozornost. Direktor politike Cycling UK-a već je ismijao jaz između ambicija i financiranja kao "očiglednu neusklađenost". Je li to slučaj s ambicijom Bikeability projekta i njegovim financiranjem, pitamo se?

"Pozdravljam rekordnu investiciju, naravno. E sad, je li to dovoljno i želimo li mi u biciklizmu veći paritet u proračunima za ceste? Naravno da bismo. Ako smo doista ozbiljni u vezi s Net Zero, smanjenjem ugljika i svođenjem hodanja i vožnje biciklom na 50% putovanja, onda je ono što imamo samo početak i nedovoljno, niti dovoljno brzo. Sanjam o strukturi u kojoj se svako dijete dosljedno obučava tijekom svog školovanja. Da bismo to učinili, jednostavno bismo morali udvostručiti proračun. To je i bez govora o odraslima. Trenutačno se ova obuka provodi putem drugih tokova financiranja lokalnih vlasti. Trenutno ne brinemo o ovom proračunu, ali željeli bismo preuzeti tu odgovornost", kazala je Emily, ponavljajući mišljenje Rogera Geffena.
 


"Trenutna struktura financiranja ne prelazi travanj 2023. i nadamo se da ćemo hitno potvrditi daljnju dvogodišnju nagodbu financiranja. Mora biti barem na razini od 20 milijuna funti, što je još daleko od toga da svako dijete bude pokriveno."

Provjeravajući brojke, rečeno nam je da se s trenutnim proračunom može školovati 500.000 djece, što "nije ni jednogodišnja skupina (cca. 650.000); a UK ima 8.5 milijuna djece u obrazovanju,” objašnjava Emily, dodajući "Naš san je imati djecu na biciklima, poučavati osnovne vještine vožnje u prvoj i drugoj godini, tečaj prve razine u trećoj do četvrtoj godini i drugu razinu u godinama pet i šest. To je dugoročna vizija, tome težimo".

Kad bi se to postiglo, razina vještina bila bi sveobuhvatna do trenutka kada djeca uđu u novu fazu života i onu u kojoj se pojavljuju novi izazovi kako bi djeca ostala na biciklima. Zabrinjavajuće je da nacionalni trend vožnje biciklom u školu opada kako djeca napuštaju osnovnu školu i prelaze u srednje obrazovanje. Zašto je to?

Mislim da ne smijete podcijeniti učinak pritiska vršnjaka i kako percepcija vlastitog izgleda također utječe na mlade ljude. Imidž biciklizma, je li to cool tinejdžerima? Na temelju naših povratnih informacija mislimo da djeca u osnovnoj školi Bikeability program doživljavaju kao dobru stvar, ali istina je da nam treba drugačiji imidž kao brenda kako bi nas i tinejdžeri primijetili. To znači da kroz projekat krećemo u stvaranje novog jezika i ulažemo u rebrend naše ponude za tinejdžere".

Dio tog nastojanja da se tinejdžeri zadrže angažiranim proteže se sve do vozačke dobi i uključuje napore širenja kako bi se proces učenja o biciklizmu i biciklistima održao kroz cijelo obrazovanje o cestama i sudjelovanju u prometu.

"Imamo izvrsnun suradnju sa instruktorima vožnje koji tijekom polaganja vozačkog ispita za automobile educiraju ljude, a sve u cilju kako bi ti ljudi tijekom pohađanja sati nastave, razvili razumijevanje i poštovanje prema hijerarhiji sudionika u prometu, odgovornosti i drugim sigurnosnim elementima", objašnjava Emily.

Rečeno nam je da su svi projekti koji pomažu ljudima da vide tuđu perspektivu bili korisni. Emily dodaje o svijesti vozača da „s od instruktora vožnje čujemo povratne informacije da je proces bio transformativan i koristan; mnogi nakon toga vide korištenje cesta u drugačijem svjetlu. Tečajevi za sigurnije gradske vozače i kamione također pomažu. Ponekad naši instruktori rade te tečajeve iz druge perspektive. Vozači kamiona se često mogu prisiliti na nastavu, na kojoj možda ne žele biti, ali poslodavci u čestim slučajevima od njih to traže. Otkrili smo da su na kraju promijenili način na koji gledaju na ponašanje i razumjeli zašto biciklisti ponekad voze unutra ili skreću na način kako to čine".

Konkretno, uključivanje više djevojaka u biciklizam, za koji se kaže da je jedan od najvećih izazova za Emilyin tim, je zadatak koji treba ići u novu razinu.

Budući da znamo da je izgled tijela bitan za tinejdžerice, uložili smo u povećanje sredstava za sudjelovanje u projektima za rješavanje ovog trenda. Uskoro ćemo posjetiti jedan projekat koji je aktivan već 18 tjedana i bavi se samopouzdanjem, društvenim i emocionalnim radom. Uložili smo napore u 44 takva projekta i mislim da će napraviti velike promjene.”

Rečeno nam je da i roditelji imaju svoju ulogu. Priznajući svoja ograničenja, Bikeability program se više od bilo kojeg drugog trudi uključiti roditelje i skrbnike, znajući da bez izravnog kontakta s obukom može postojati strah od dopuštanja djetetu da vozi bicikl po cestama.

Roditelji i skrbnici drže ključeve od spremišta za bicikle, tako da mogu biti i uzrok broj jedan za odlazak. Oni koji se i dalje boje uvjeta na cestama neće poticati nastavak vožnje biciklom. Dakle, planiramo više rada s roditeljima i skrbnicima kako bi razumjeli što se uči i kako to može utjecati na život djeteta,” kaže Emily.

S tim u vezi otkriveno je da će uskoro biti ponuđena nova mobilna aplikacija koja pruža ažurirane informacije o napretku djeteta u biciklističkim sposobnostima. Putem ovog virtualnog središta za roditelje i skrbnike dijelit će se digitalne značke i nagrade, a usklađujući se s drugim ciljevima organizacije, daljnji angažman u ciklusu treninga ili događanja, mogao bi se promicati uz to.

To je dijelom razlog zašto želimo više ulagati u obiteljske edukacije. Imamo bespovratna sredstva za obilazak 5000 kućanstava do šest osoba. To je osobno, dogovoreno vrijeme kao kućanstvo s instruktorom provede do tri sata. Roditelji stoga mogu dobiti sve innformacije iz prve ruke i zadobiti povjerenje u svoju djecu, a mi možemo unaprijediti roditelje. Ako nam je došla obitelj koja želi vježbati putovanje djeteta u srednju školu, mogli bismo isplanirati rutu i razgovarati o opasnostima prije nego što zajedno krenemo u vožnju. Kao roditelj, to je veliki poticaj za samopouzdanje, uglavnom zato što su oni sami to učinili,” dodaje Emily.

Doznajemo da postoji više izvanrednih ideja u pokretu kako bi se doista potaknula privlačnost biciklizma na pravi način. Biciklizam znači krenuti na pump track u pokušaju da dodate sloj adrenalina u trening vještina. Grupa "Cog" iz zajednice Waltham Foresta jedan je od takvih partnera koji djecu upoznaje s BMX-om na svojoj pump stazi.

"Ovom metodom dječja razina koncentracije, komunikacije s vršnjacima i učenja je visoka. Veliki sam obožavatelj raditi stvari na drugačiji način. S tim u vezi, također radimo na razvoju koncepta "reality cycling" koncepta, onog u kojem sudionici koriste statičan bicikl, ali s imerzivnim, 360 stupnjeva gamificiranim iskustvom isporučenim putem naočala. Očito, djeca to vole. Sveučilište Brunel i dr. Dan Bishop pomogli su nam da razvijemo ideju. Nadamo se da ćemo imati nacionalnu razinu kasnije tijekom godine i nadamo se da će nam naš  industrijski partner pomoći da uvedemo ovaj koncept obuke.”

S električnim romobilima koji su spremni za zakonodavno odobrenje u smislu korištenja u privatnom vlasništvu na cestama i biciklističkim stazama, Bikeability program također vidi kako bi ovaj novi oblik prijevoza mogao privući djecu koja ga više vole od vožnje biciklom. Imajući to na umu, kako bi razumjeli potencijal, u Bournemouthu, u partnerstvu s Beryl, Bikeability je proveo neke konverzijske edukacije kako bi podučavao sigurno korištenje e-romobila.

"Naš prijedlog Vladi je da obuka u budućnosti može pokriti mikromobilnost. Imamo profesionalne instruktore koji kažu da je nastava koju izvodimo primjerena svrsi u ovom prostoru. Cilj bi bio to ponuditi edukacije od 14 godina naviše", objašnjava Cherry.

Dakle, s obzirom na to da promet na cestama izgleda gušće za sve stvari s dva, što se događa kada su sudionici u prometu prisiljeni biti bliže jedni drugima, a vozači moraju obratiti pozornost više nego inače na ranjive korisnike koji tamo tradicionalno nisu tako često? Sigurna infrastruktura, kako se pokazalo uspješnom u poticanju broja putnika gdje god je prisutna u svijetu, također je ključna.

"Prije dvije godine istraživanje Sustrans pokazalo je da je gotovo 80% roditelja nesigurne ceste smatralo najvećom preprekom biciklizmu", kaže Emily.

Upoznavanje s cestovnom infrastrukturom se ipak mora odvijati, a mogućnost pružanja takve obuke u sigurnom okruženju odvojenom od ceste od velike je pomoći tamo gdje takvi objekti postoje.

U ovom trenutku potrebna je ruka pomoći industrije bicikala. Postoji niz biciklističkih tvrtki koje su aktivno uključene u zagovaranje, ponekad čak i izravne napore, za razvoj dječjeg biciklizma u lokalnom području. Međutim, može li se pružiti veća potpora industrije?

Najveća bi pomoć bila pomoć za Bikeability da se podigne na razinu mogućnosti za širu publiku, kaže Emily.

"Voljela bih vidjeti više partnerstava s industrijom bicikala koja traže sheme recikliranja za siromašna područja pri čemu bi se bicikli mogli ponovno kupiti po cijeni za djecu u nepovoljnom položaju. Pitam se koliko bi trgovina biciklima moglo napraviti komunikacijsku kampanju o starim biciklima koji stoje u garažama, a zatim dati te bicikle nama da radimo s njima. Svi bi bicikli bili dobrodošli za donacije, pomažući nam u obuci ljudi.”
 


Ozbiljan nedostatak instruktora

Zapošljavanje je bilo turbulentna stvar za većinu tijekom proteklih nekoliko godina, a učinke pronalaženja pravih ljudi ništa manje ne osjećaju ni organizacije koje vrše cikluse obuke.

"Trenutno imamo oko 3000 instruktora kroz mrežu od 195 pružatelja usluga. Kako bismo ispunili naše ciljeve, napravili smo modeliranje radne snage kako bismo taj broj povećali na 4500 u sljedećih 18 mjeseci, tako da imamo manjak od 1500 osoba; ovo je kritično riješiti. Pokrenuli smo 1.250 stipendija za obuku i time se plaća za profesionalno osposobljavanje instruktora razine drugog ciklusa. Do sada smo pronašli samo 300 osoba. Polako to postižemo s puno ciljanog zapošljavanja na društvenim kanalima, ali borimo se da natjeramo ljude da se prijave", kaže Emily.

Rečeno nam je da je kvalifikacija korisna u smislu napredovanja u karijeri. Postajanje trenerom razine dva dodaje Ofcol priznatu kvalifikaciju koja povećava sposobnost osobe za rad u širem rasponu industrija.

Vještine instruktora se cijene. Dostavne tvrtke žele, na primjer, koristiti kvalificirane bicikliste. ZipCar voli zapošljavati dokazano sigurne sudionike u prometu. Gledamo na prepoznavanje prethodnog učenja drugih sportskih trenera koji znaju kako uključiti djecu u naš rad kako bi te stvari funkcionirale u oba smjera. Volio bih da se više ljudi od 16 do 18 godina koji razmišljaju o sportskoj karijeri jave, ali također nemamo veliku razliku između spolova, niti etničke pripadnosti, tako da želimo vidjeti široku zastupljenost zajednice jer je to odličan način za izgradnju dubljeg angažmana zajednice na mjestima gdje dosad nismo bili toliko uspješni,” zaključuje Emily.

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

BikeMagazin

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Vijesti iz svijeta biciklizma, Recenzije bicikla i opreme, Najave / Rezultati / Izvještaji, Reportaže i Vijesti iz pet zemalja, kao i Svijeta... Sve je tu ...držimo Vas pokrivenim!

Internetska stranica: bikemagazin.info/ Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.