VI.kolo XCZLD

47384318_1916220755140296_7642349825932918784_n
Kategorija
Utrka
Datum
16.12.2018. 08:00 - 20:00
Lokacija
Šibenik - Put Vuka Mandušića 28, 22000
Šibenik, Hrvatska

VI. kolo rekreativne XC zimske lige Dalmacije, rekreativna brdsko - biciklistička utrka sa predivnim panoramama Šibenika i kanala sv. Ante sa ciljem na obnovljenoj tvrđavi Barone u Šibeniku.
Jedinstvena utrka sa startom i ciljem na Šubićevcu obilazi povijesnu i prirodnu baštinu Šibenika.

Ponosimo se što ćemo prijateljima biciklistima predstaviti našu tvrđavu, forticu Barone po kojoj je i naš klub dobio ime. Na brdu Vidakuša, 80 metara nad gradom, još u davnoj 1646. godini smjestila se tvrđava Barone. S trima ostalima šibenskim tvrđavama čini jedinstven obrambeni sustav grada Šibenika koji je stoljećima odolijevao neprijateljima grada, a danas predstavlja iznimnu spomeničku vrijednost prepoznatu diljem Europe.

Staza dobrim dijelom prolazi i poučnim planinarsko-ekološkim putem ''Ante Frua'' koji je nastao jedinstvenim primjerom suradnje između odgojno obrazovne ustanove, OŠ Petra Krešimira IV i športsko rekreativne udruge građana, Hrvatskog planinarskog društva ''Kamenar''. Put je dobio ime po poznatom šibenskom društvenom i športskom djelatniku koji se kao član Društva Šubićevac istakao u pošumljavanju, brizi i očuvanju Šubićevca.
Put se sastoji od 7 kontrolnih točaka od kojih je posljednja neobavezna, a vodi od tvrđave Sv. Ivana, tvrđave Barone, Vidikovca, preko prijevoja između Jamnjaka i Kamenara, zoo vrta u Rakovu Selu do Orlovače na Trtru ili do Sokolarskog centra u Dubravi.

Na višim dijelovima staze pogled puca prema kanalu sv. Ante te otocima šibenskog arhipelaga. Kanal sv. Ante dio je zaštićenog krajobraza od 1974. a predstavlja vrata Šibenika prema otvorenome moru i ulaz u grad. Istodobno, u kanalu simbolično završava put rijeke Krke, ali i njeno konačno ušće u Jadran. Na izlazu iz kanala prema otvorenome moru nalazi se biser venecijanskog fortifikacijskog graditeljstva – Tvrđava sv. Nikole.

Prijave na: Štoperica.Live (link) 

 

 
 

Vrijeme i datum

  • 16.12.2018. 08:00 - 20:00

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.