Stručne teme

U detalje: Ulja za podmazivanje lanca

U bilo kojoj bolje opremljenoj prodavaonici bicikala na policama pronaći ćete velik izbor različitih vrsta maziva za lance.

No, primjetili smo da pronalaženje pravog za svoj bicikl može biti naporno. Većina maziva formulirana je s određenim zadatkom na umu, a svaki od njih ima svoje prednosti i ograničenja.
 


Istrošenost  lanca

Lančana veza sastoji se od unutarnje i vanjske ploče i dvije igle od kojih se svaka nalazi unutar valjka. Lanac se s vremenom istroši (i škripi) kako se te komponente trljaju jedna o drugu. Možda ste čuli za pojam “istegnutost lanca”. Metalni lanac se u stvari ne isteže. Zapravo, upravo su ti valjci i igle koji oslabe. Kako se koriste i troše, udaljenost između njih raste. Ako se predugo koriste i voze, istrošeni lanac oštriti će zube na vašoj kaseti i lančaniku, te ih u krajnjem slučaju uništiti. Ako ugradite novi lanac na istrošenu kasetu i lančanike, lanac neće najbolje pristajati i pravilno raditi. Vaš će novi lanac preskočiti pod upotrebom sile, odnosno na svakom snažnijem upiranju pedale. U tom slučaju, jedina opcija za vas je kupovina nove kasete i lančanika, zajedno sa novim lancom. Naravno, sve ovo gore navedeno možete izbjeći ako na vrijeme vršite zamjenu vašeg lanca i ako ga tijekom korištenja pravilno održavate. Nekoliko kapi ulja prije vožnje produžuje život vaše pogonske grupe.
 


Podmazujte ga

Ulja ili maziva za lance dizajnirana su tako da premažu vaš lanac klizavim slojem ulja pomiješanog s aditivima koji sprječavaju da se skupa trošenja opreme dogode, ili barem usporavaju trošenje istih. Da biste maksimalno iskoristili vaše ulje, morate znati za koje je uvjete namjenjeno. Međutim, bez obzira kroz koje uvjete vozite, održavanje pogona čistim uvijek je najbolja opcija jer će prljavština umanjiti učinkovitost maziva i ubrzati proces trošenja.

Ulja za vlažne uvjete (Wet)

Ulja za vlažne uvjete dizajnirana su da se zadrže na lancu kad vožnja postane neuredna. Masno ljepljivo ulje obloženo je elementima koje umanjuju trenje, poput teflona ili keramičkih čestica. Tanki uljni premazi nanose se na lanac i drže okretne točke lanca prekrivenim u uljnoj kupelji koja je otporna na sile poput prodora vode i prljavštine. Iako ovo mazivo čini sjajan posao održavajući vaš lanac podmazanim, ono definitivno ne održava vaš pogon čistim. Dok se mazivo miješa i miješa sa prljavštinom, pretvara se u crnu, ljepljivu smjesu koja je često odgovorna za uništavanje hlača ili za nanošenje neželjenih tetovaža vašem listu noge. Čišćenje otapalima između podmazivanja je najbolji način da se spriječi nepotreban nered.
 


Ulja za suhe uvjete (Dry)

Ulja za suhe uvjete dizajnirana su za prašnjave i suhe uvjete. Baš poput ulja za vlažne uvjete, sastoji se od ulja i elemenata protiv trenja, ali je ulje manje viskozno. Ovo je najčišće ulje koje možete koristi za podmazivanje lanca; nedostatak guste ljepljive smjese ulja sprječava da se prašina i prljavština lijepe na lanac. Međutim, ulje za suhe uvjete nije ni približno tako izdržljivo kao ono za vlažne i zahtijeva učestalo nanošenje da bi bilo učinkovito. Također, prilikom nanošenja ove vrste ulja morate imati vrlo čist lanac, inače podmazujete postojeću prljavštinu, a ne lanac. Ova tekućina je izvrsna i za sve ostale ležajeve i kablove na vašem biciklu, jer njegova niska viskoznost prodire duboko, tamo gdje je potrebno da sve radi kao novo.

Vosak

Uljna maziva na bazi voska pružaju vam dugotrajno podmazivanje, poput vlažnog maziva, ali u formuli koja se nakon nanošenja osuši. Prednost je dugotrajniji premaz koji ostaje otporan na prašinu. Glavni nedostatak je u tome što se vosak nagomilava u valjcima lanca i između pinova. Ako se ne čisti često, lanac će vam biti trom pri prebacivanju i osjetit ćete znatan otpor pri pedaliranju.
 


Najbolji način nanošenja maziva

Osobno, volim pratiti istegnutost lanca i zamijeniti svoj lanac na početku nove sezone. Nalazim, lakše započinjem nove sezone i ljetnjih mjeseci s novim lancem i čistim pogonom. Da biste podmazali svoj lanac, prebacite brzine i namjestite ga tako da stoji na sredini kasete i na srednjem odnosno malom lančaniku u slučaju 2X. Stavite svoj bicikl na nosač, okrenite ga naopačke ili zamolite prijatelja da ga drži za vas. Polako okrećite pedale prema unazad. Na lancu možete krenuti sa nanošenjem ulja neprekinutim mlazom, ali ja radije stavljam kap po kap na svaku kariku kanca, odnosno valjak. Ako nanesete ulje po jednu kap na svaku kariku, imati će minimalan otpad. Jednom kada prođete cijelom dužinom lanca i sigurni ste da ste podmazali sve karike, prestanite nanositi ulje i krenite sa bržim okretanjem pedala prema unatrag, to će pomoći da mazivo/ulje lakše prodre tamo gdje je potrebno. Nakon 10 do 15 sekundi, zgrabite krpu i obrišite višak ulja s vanjske strane lanca, kotačića na stražnjem mjenjači i zubaca na lančaniku. Na kraju, pedalirajte prema naprijed i mjenjajte kroz sve brzine, te tako pomičite lanac kroz cijeli raspon brzina na zupčaniku. Vaš lanac je sada zaštićen i spreman za rad.

Nadamo se da smo vam sa ovim člankom malo pomogli oko održavanja vašeg ljubimca. :)
 

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

BikeMagazin

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Vijesti iz svijeta biciklizma, Recenzije bicikla i opreme, Najave / Rezultati / Izvještaji, Reportaže i Vijesti iz pet zemalja, kao i Svijeta... Sve je tu ...držimo Vas pokrivenim!

Internetska stranica: bikemagazin.info/ Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.