Stručne teme

Kako i zašto: Imate problem premalog unosa energije?

Premal unos hrane (goriva za vašu energiju), neuspjeh u dopunjavanju energetskih potreba tijela može imati značajan utjecaj na vaše preformanse, rad, pa čak i zdravlje.

Problem je što biciklisti često jedu manje nego što bi trebali, a da toga nisu svjesni. Pogledajmo uobičajene razloge zbog kojih se to događa i važne znakove na koje treba paziti ako mislite da biste mogli biti pod rizikom premalog kalorijskog unosa.
 


Zašto biciklisti unose premalo kalorija?

Kalorijski deficit je situacija u kojoj unos hrane nije dovoljan da pokrije energetske potrebe vaših treninga i osnovnih tjelesnih funkcija. To se može dogoditi i namjerno i slučajno. U vožnji biciklom, podcjenjivanje unosa hrane obično je dio strategije za održavanje niske tjelesne težine za poboljšani omjer snage i težine na utrkama koje su pred sportašima. Nedavna studija otkrila je da je do 28% muških natjecatelja imaju nisku dostupnost energije, a 44% nisku gustoću kostiju, što je često rezultat gore navedenog.

Ali to se ne događa samo profesionalcima. I amateri, ljubitelji biciklizma posebno su skloni razvoju energetskog deficita - nenamjerno. Sve što trebate učiniti je povećati opterećenje treninga ili broj utrka u kojima se natječete bez adekvatnog povećanja u količini unosa hrane. Ili možda nećete uzeti u obzir energetske potrebe potrošnje kalorija izvan planiranog trening programa. Na primjer, vožnja biciklom do posla i sa posla ili vožnja biciklom do bazena ili na sam trening, sve to zahtijeva energiju.
 


Unos hrane je bitan (1936.) 


Kako prepoznati znakove kalorijskog deficita?

Prvi korak u rješavanju problema s premalim unosom hrane je prepoznati jeste li u opasnosti. Postoji nekoliko znakova na koje biste trebali paziti. Svaki od znakova se manifestuje drugačije za različit tip osoba, ali ako imate neki od sljedećih problema i ne možete ih objasniti na bilo koji drugi način, vjerojatno vaš organizam treba još goriva, odnosno slabo se hranite.

Menstruacija - za žene jedan od znakova je nepravilan ili nepostojeći menstrualni ciklus. Ali imajte na umu da hormonska kontracepcija prikriva temeljne menstruacijske probleme i ne štiti od štetnih učinaka nedovoljnog unosa hrane. Jednaki znak za muškarce bio bi nedostatak jutarnje erekcije.

Promjene tjelesne težine - Ako planirano mršavljenje ide prebrzo (više od 1% tjelesne težine tjedno) ili nastavite gubiti kilograme ne želeći to, imate problem. Isto tako, budite svjesni da se organizam kod nekih biciklista može prilagoditi niskom unosu energije smanjujući metabolizam tijekom mirovanja, ali to ne znači da će izbjeći druge negativne učinke nedovoljnog unosa hrane.

Promjene raspoloženja - biti u manjku energije često se očituje kao tjeskobnost i razdraženost bez ikakvog valjanog razloga. Neki biciklisti također osjećaju nedostatak motivacije i depresiju.

Ozljeda i bolest - opetovana ozljeda ili bolest koja traje duže od 3 mjeseca i zahtijevaju odmor od treninga mogu biti posljedica slabe dostupnosti energije.

Loš san - Imate poteškoća sa spavanjem uprkos tome što ste jako umorni ili imate fragmentiran san (budite se po noći), mogu biti znakovi manjka energije. Pogotovo ako se ujutro osjećate letargično i sporo.

Problemi s probavom - ako se često osjećate napuhano i otečeno, razlog može biti neadekvatan unos hrane.

Smanjene performanse - Posljednje, ali ne najmanje bitno, ako imate visoku razinu performansi i ne izgleda vam kao da se poboljšavate ili čak imate osjećaj da sporije opadate na treninzima, to je veliki znak da vam možda nedostaje goriva (enegrije).

U sljedećem članku ću vam pisati o tome kako da se vratite na put kad se pronađete u ovom tekstu i otkrijete da najvjerojatnije nedovoljno unosite hrane. Dakle, pratite!

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

Mirela Čučak

Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.