Stručne teme

Iznad ili ispod: Kako vi nosite svoje čarape?

To je vječita rasprava koja oživi gotovo svake jeseni kako se grijači za noge i dugi bibovi počinju izvlačiti iz stražnje strane ormara.

Trebate li nositi čarape iznad ili ispod tajica? Iako ova odluka jedva utječe na vaše iskustvo vožnje, biciklistički etiket je nijansiran, pa se postavlja pitanje i mi smo tu da ga pokušamo razjasniti. Pa evo neka rasprava krene!
 


Mi donosimo neke od razloga zašto čarape možete nositi preko ili ispod grijača za noge, odnosno dugih tajica, jer je na kraju dana ova odluka je potpuno na vama:

ČARAPE ISPOD 
 


1. Logično, čarape se navlače prije dugih tajica

U uobičajenom slijedu odijevanja za vožnju, čini se logičnim da bi ste najprije navukli čarape prije nego što ste obukli duge tajice ili grijače za noge. Iako ovo pravilo nije uklesano u kamen, ako su čarape prva stvar koji navlačite na sebe, one bi se prirodno prekrile nakon što se potpuno obučete i kompletirate. Tako da možda dodatni problemi s prilagođavanjem namještanjem čarapa preko grijača za noge nemaju smisla.

2) Opći konsenzus o biciklizmu

Nekako imamo osjećaj da se većina biciklista slaže kako je čarapama mjesto ispod grijača za noge. Zašto je to tako nije sasvim jasno, ali možda je to ono na što su biciklisti zapravo navikli. Činjenica je da većina ljudi nosi čarape ispod. Biciklisti ponekada znaju biti osuđujući po pitanju stila i načina odjevanja i primijetiti da netko nosi čarape preko grijača za noge može biti znak da su novi u ovom sportu. Ili možda jednostavno ne znaju što je što. No takve vrste osuđivanja nikada nisu dobra stvar, stoga jednostavno poželite dobrodošlicu svim ljudima, bez obzira na to kako žele nositi čarape, u vašu biciklističku grupu.

3) Ugodniji osjećaj

Puno grijača za noge i tajica koriste patentne zatvarače kako bi sigurno nalegle oko gležnja. Ako čarape nosite preko tajica, vaša će koža biti izravno na patentnom zatvaraču, što može dovesti do neugodnosti pri pedaliranju. Stoga osjećaj da vam je čarapa prepreka između iritirajućeg zatvarača i noge može biti poželjan.

ČARAPE PREKO 
 


1) Pokažite svoj stil

Zabavne, elegantne i nerijetko šarolike čarape su modni stil kod biciklista i mnogi biciklisti troše veliki novac kako bi pratili najnovije trendove. Jednostavno žele pokazati svoj par čarapa koje ponekad i nisu jeftine, i to im je dovoljan razlog da ih stave preko svojih tajica gdje ih svi mogu vidjeti i diviti se. Blještave boje u hladnoj i tmurnoj sezoni može biti i dobrodošao izbor modnog stila.

2) Možete raditi sve što želite

Iako možete naići na bicikliste koji će vas zadirkivati zbog nošenja čarapa preko grijača za noge, vi kao pojedinac i biciklista možete izraziti svoj stil i osobno se odjevati onako kako se to vama dopada. Stoga zanemarite komentare (vjerojatno se ubuduće nikako i ne želite voziti s tim elitistom) i obucite se onako kako to vama odgovara.

3) Neki od profesionalaca se tako odjevaju

Tom Boonen jednom se uputio na vožnju sa čarapama preko grijača za noge. Ako trebate primjer profesionalca koji se tko odjeva, belgijska biciklistička legenda je vaša pravi primjer i spas za izražavanje vašeg trenda. No Boonen nije sam, nerijetko vidimo vozače koji često odlaze na duge, mokre i hladne vožnje, sa čarapama preko tajica ili grijača za noge i to nekako kako da postaje modni trend. To ne rade uvijek, ali kad oni to učine, mi primjetimo.
 


Pa, što mislite, trebaju li biciklisti nositi čarape iznad ili ispod grijača za noge, odnosno dugih tajica? Neka rasprava krene!

 

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

BikeMagazin

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Vijesti iz svijeta biciklizma, Recenzije bicikla i opreme, Najave / Rezultati / Izvještaji, Reportaže i Vijesti iz pet zemalja, kao i Svijeta... Sve je tu ...držimo Vas pokrivenim!

Internetska stranica: bikemagazin.info/ Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.