Stručne teme

Trenirate li na velikim nadmorskim visinama?

Odavno slušamo priče o treninzima na velikim nadmoskim visinama i slušamo o benefitima istih treninga, no znamo li doista čemu služe ti treninzi?

Timski kampovi i treninzi na visini danas su dio normalne dinamike svakog profesionalnog biciklističkog tima. Nešto prije ključne faze sezone, vođa ekipe, treneri i skupina odabranih vozača putuju u pažljivo odabrana područja, uvijek na značajnoj visini i s dobrim prostorima za trening. Ali, znate li kakve su prednosti treninga u visini? Koji su razlozi zbog kojih stručnjaci donose ovu odluku? Nastojati ćemo vam ukratko objasniti u današnjem članku.
 


Glavna prednost treninga u visini je izravno fiziološka. Naše tijelo reagira na smanjenje koncentracije kisika s nizom idealnih preinaka koje izravno povećavaju naše performanse na biciklu. Na primjer, kako je dišni sustav reguliran novim uvjetima, kapacitet pluća se značajno povećava; dok kardiovaskularni sustav reagira snižavanjem otkucaja srca i krvnog tlaka.
 


Uz to, poboljšava se imunološki status, povećava se hematokrit i stvara se EPO; ukratko, naše tijelo provodi niz varijacija koje rezultiraju mnogo većom fizičkom sposobnošću. Motivacijske čimbenike također treba uzeti u obzir: reguliranje razdoblja aklimatizacije na visini, uz određene napore i mogućnosti velikih treninga na istim, tjera bicikliste da ozbiljnije shvaćaju svaku trening sesiju i prehrambene upute trenera, ponovno poboljšavajući rad na natjecanjima i bolje performanse u trenucima kada se to od sportaša zahtjeva.

Idealni uvjeti za trening u visini

Kako bi se osiguralo da trening na visini vodi do željenih rezultata, potrebno je provesti najmanje 10 dana na minimalnoj visini od 1.800 metara i svaki dan pomalo povećavati intenzitet treninga, puštajući tijelo da se aklimatizira blagim treninzima prvih nekoliko dana.

Idealno je, pogotovo ako je priprema usmjerena na etapnu utrku, napraviti trening u visini otprilike tjedan dana prije početka natjecanja.
 


Trening na velikim nadmorskim visinama, ako imate vremena i uvijete za to, imat će izravan i vidljiv utjecaj na vaše performanse bilo da se bavite brdskim ili cestovnim biciklizmom. Jeste li ikad probali trenirati na visinama? Pišite nam u komentarima.

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

Toni Zorić

Biciklizam se uvukao u moj život još u 1999 godini nakon što sam napravio svoj prvi uspon i osvojio lokalno brdo. Od tad bicikl se polako počinje uvlačiti u sve pore mog života, tako da sam danas urednik portala BikeMagazin, natjecatelj, komesar i pored obitelji i poslovnih obaveza, još uvijek nalazim vremena za svoja dva bicikla. 
To sam ja… vozim i testiram bicikle… i pišem priče!

Internetska stranica: https://web.facebook.com/toni.zoric.9 Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.