Stručne teme

Nemojte zanemariti pravilnu ishranu kada trenirate po hladnom vremenu

Ovi jesenski dani već pokazuju znakove niskih temperatura. To ne utječe samo na naše svakodnevne aktivnosti već i na naše treninge.

I tada se zapitamo što možemo učiniti da se borimo protiv hladnoće na biciklu osim da navučemo zimsku odjeću? U ovom novom postu dajemo vam neke od savjeta kako se pravilnom prehranom možete suočiti s hladnoćom.
 


Prehrana i hladnoća na biciklu: što uzeti u obzir?

Trening u hladnim uvjetima može povećati naše energetske potrebe. Velik dio tog povećanja ovisi o tome može li termoregulacija održavati temperaturu kože i trupa kroz toplu odjeću, fiziološke reakcije poput vazokonstrikcije i smanjenog protoka krvi u periferna područja ili proizvodnju topline tijekom treninga. Osim temperature okoline, čimbenici poput hladnoće vjetra, ultraljubičastog zračenja i vlage mogu utjecati na fiziološku sposobnost održavanja temperature tijela u hladnim uvjetima.
 


Kada je ova izloženost hladnoći dovoljno intenzivna da izazove drhtavicu, potrebe za energijom se povećavaju, barem udvostručujući metaboličku proizvodnju topline za održavanje temperature jezgre tijela. Rijetki sportaši doživljavaju drhtavicu kada treniraju na hladnoći jer su u stanju održavati osnovnu temperaturu. Međutim, ako se pojavi drhtavica, oksidacija ugljikohidrata se povećava. Stoga je bitno ne zanemariti unos ugljikohidrata tijekom naših treninga i tijekom dana, kako bi se izbjegao umor i posljedično smanjenje performansi koje je posljedica nedostatka glukoze.

Sljedeći korak je kontrola hidratacije. Vrlo je uobičajeno pronaći dehidrirane sportaše, s gubitkom tjelesne težine od oko 3-8%, u hladnim uvjetima zbog nekoliko čimbenika:

  • Znojenje: Iako u manjim količinama nego u toplim uvjetima, znojimo se i po hladnom vremenu. I često se zbog lošeg odabira odjeće (pretjeranog odijevanja) ovaj gubitak znoja javlja u velikim količinama.
  • Povećani gubitak vode u obliku vodene pare kroz disanje zbog hladnog i suhog okoliša.
  • Povećano stvaranje urina zbog diureze izazvane hladnoćom.
  • Promijenjen osjećaj žeđi: Iako se u normalnim uvjetima ne bismo smjeli voditi percepcijom žeđi kakva se pojavljuje kada imamo određeni stupanj dehidracije, u hladnim uvjetima osjećaj žeđi je još odgođen.

Od 1% dehidracije nadalje već dolazi do smanjenja učinkovitosti, zbog čega je ključno kontrolirati ovaj faktor. Stanje dehidracije jednostavno je odrediti mjerenjem stope znojenja u različitim stanjima, a također boriti se protiv ovog stanja je jednostavno pijenjem tekućine prema onome što smo dobili iz ovih stopa znojenja.

Dakle, zapamtite, kada idete na vožnju biciklom po hladnoći, morate se toplo umotati, ali također morate i zapamtiti da jedete i pijete.

Članak je napisao José Carlos Núñez López, diplomirao ljudsku prehranu i dijetetiku na UGR, službeni magistar sportske prehrane od strane UCAM-a i sportaš visokih performansi. 
 

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

BikeMagazin

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Vijesti iz svijeta biciklizma, Recenzije bicikla i opreme, Najave / Rezultati / Izvještaji, Reportaže i Vijesti iz pet zemalja, kao i Svijeta... Sve je tu ...držimo Vas pokrivenim!

Internetska stranica: bikemagazin.info/ Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.