Stručne teme

Kako izvući maksimum iz baterije vašeg e-bicikla

Ne želite ostati bez dodatne potpore dok ste na vožnji biciklom? Donosimo nekoliko korisnih savjeta kako da iskoristite maksimum iz baterije vašeg električnog bicikla.

Ostati bez potpore usred ničega vjerojatno je većini biciklista visoko na ljestvici stvari za koje bi radije da se ne dogode kad su na svom električnom biciklu. Pozitivna stvar je što situacija barem nije kao da vam ponestane benzina u motoru: u ovoj situaciji još uvijek imate upotrebljiv (iako težak) bicikl kojeg trebate dovesti do kuće, ali malo je vjerojatno da će vam biti jako zabavno.
 


Evo naših najboljih savjeta kako se pobrinuti da imate dovoljno energije u bateriji da vas odvede tamo gdje idete.

Budite realni u pogledu dometa

Postoje razne vrste električnih bicikala, s različitim motorima i baterijama. Koji god e-bicikl da imate, on vjerojatno ima navedeni realni domet baterije od strane proizvođača.

Ne vjerujte ovom broju.

Nije da to nije točno, samo raspon koji proizvođači navode u svojim priručnicima gotovo je uvijek najbolji scenarij. Ako kažu da vaš bicikl može prijeći 100 km, vjerojatno može: na ravnom terenu, u najnižem načinu pomoći, s vozačem od 50 kg, po toplom, mirnom vremenu. Iz ovog možete zaključiti da uvijeti vožnje igraju veliku ulogu u dometu baterije.
 


Ako iskusite brda, hladnoću ili ste normalne građe (cca.100g npr. kao urednik ovog teksta), sve će te stvari utjecati na domet vašeg bicikla. Dakle, ako ga otpakirate i odmah krenete u epsku vožnju od 100 km na temelju tvrdnji proizvođača, ponesite mobitel sa sobom. Velike su šanse da ćete ostati negdje na vašem putu i zvati u pomoć. :)

Najbolji način da steknete dobar osjećaj za pravi domet vašeg bicikla je isprobati niz različitih vožnji na njemu i vidjeti koliko dugo baterija traje. to je najbolji način da razumijete anatomiju vaše baterije bicikla i razumjete koliko daleko ćete imati potporu baterije i na taj način si možete prilagoditi bilo koju dužu vožnju.

Držite ga dopunjenim

Toliko očito da gotovo i ne treba reći: kad god je vaš bicikl tamo gdje vam je punjač, napunite bateriju. Može se dogoditi da normalno možete proći tjedan dana bez dopunjavanja bicikla, ali ako se iznenada dogovori neka duža vožnja sa ekipom, a cijeli tjedan niste punili bicikl, možda nećete imati dovoljno napona baterije. Bolje se osigurati nego žaliti.
 


Koristite potporu RAZUMNO

Niži načini potpore na vašem e-biciklu će naravno značiti da možete ići dalje s jednim punjenjem. Ipak, vjerojatno nećete moći ići tako brzo, pogotovo ako je teren brdovit. Ako to prihvatite i planirate malo dodatnog vremena za vožnju onda možete znatno proširiti svoj domet. Pokušajte i gravitirati prema najnižem načinu rada potpore gdje god je to moguće. Možete čak i isključiti pomoć ako se kotrljate po ravnom putu ili nizbrdo. Spremite modove veće snage i potpore za vrijeme kada vam je tolika razina potpore zaista i potrebna.

Nosite svoj punjač (ili kupite rezervni)

Ako svoj punjač bacite u torbu prije nego što krenete na vožnju, možete se voziti manje-više neograničeno. Većina kafića neće imati ništa protiv da se priključite i nadopunite dok imate pauzu za kavu i kolač, a punjači nisu posebno teški.
 


Alternativno, ako uglavnom koristite svoj e-bicikl da biste došli s jednog mjesta na drugo (od kuće do posla je očigledan slučaj), tada biste mogli nabaviti još jedan punjač i imati ga na oba kraja (kuća/posao) tako da ste uvijek spremni napuniti svoj bicikl ukoliko se ukaže potreba.

Odaberite ravničarsku rutu

Ništa ne isisava život baterije e-bicikla kao što je vožnja uz golemo brdo. Uvijek ćete morati povećati potporu snage motora na jedan ili dva načina više, što samo to i troši više baterije. Ako postoji izbor kraće/brdovite rute i duže/ravnije, često ćete otkriti da ravnija ruta troši manje energije, iako je duža. Naravno, ovdje moramo razumjeti da vi očito niste kupili e-bicikl da se vozite po ravnicama, već upravo radi potpore na brdskim rutama. :)
 


Što ako ostanem bez baterije i potpore motora?

Pa, prva i vjerojatno najjednostavnija opcija je jednostavno voziti se do svog odredišta vlastitom snagom. Pod pretpostavkom da nije predaleko i da ne živite na vrhu nekog velikog brda, vjerojatno neće biti previše naporno. Možda ćete i sami sebe iznenaditi!
 


Ako vožnja do kuće zapravo nije moguća, morat ćete razmotriti svoje ostale mogućnosti. Možete li se voziti do sljedećeg naselja ukoliko ste na nekom brdu? Postoji li negdje sigurno mjesto gdje možete zaključati svoj bicikl i kasnije ga pokupiti? Hoće li vaš e-bicikl stati u taksi? Ima li netko tko bi vas mogao pokupiti? E-bicikli su općenito prilično veliki i teški, pa ako možete izvaditi bateriju i ponijeti je sa sobom na punjenje, a zatim se kasnije vratiti po bicikl, što će vjerojatno uštedjeti puno puhanja i dahtanja (i rastavljanja) kako bi se bicikl ugurao u auto.
 


Zašto više e-bicikla nema opciju samodopunjavanja?

U teoriji, odlična je ideja da e-bicikli napune bateriju kada se kreću nizbrdo: dobivate malo besplatne energije natrag kako biste proširili svoj domet. Međutim, u praksi je to mnogo manje izvodivo. Regenerativni sustavi su stvarno izvedivi samo kada je vaš motor u kotaču i zahtijevaju drugačiji dizajn motora koji je općenito teži. Čak i tada postoji velika vjerojatnost da ćete proširiti svoj domet samo za nekoliko kilometara. Općenito govoreći, negativne strane su veće od pozitivnih, zbog čega većina e-bicikla nema ovu opciju i generalno to ne smeta biciklističku publiku koja koristi e-bicikle.
 

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

BikeMagazin

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Vijesti iz svijeta biciklizma, Recenzije bicikla i opreme, Najave / Rezultati / Izvještaji, Reportaže i Vijesti iz pet zemalja, kao i Svijeta... Sve je tu ...držimo Vas pokrivenim!

Internetska stranica: bikemagazin.info/ Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.