Stručne teme

Kočione pločice, metal vs resin. Što trebate znati

Kada se spuštate niz strmu i tehničku stazu ili prolazite krooz zavojite serpentine u zbijenom pelotonu, posljednja stvar koju svaki vozač želi dovesti u pitanje su njihove kočnice.

Za mnoge bicikliste – cestovne, brdske, gravelaše – kočione pločice jedna su od onih komponenti koje ne dobivaju previše ljubavi. Uzimaju se zdravo za gotovo i pretpostavljamo da će dobro funkcionirati kad nam zatrebaju. Srećom, većinom to rade. No, ovisno o tome gdje, kada i kako se vozite, odabir prave vrste pločica za disk kočnice - metalnih ili smolastih (resin) - može napraviti veliku razliku na biciklu.

Dakle, koja je razlika između metalnih i smolastih kočionih pločica i koje su prednosti svake od njih? Kako odabrati koji tip je pravi za vas?

Metal naspram smole

Kočione pločice od smole – koje se također nazivaju organskim ili polumetalnim pločicama – izrađene su od mješavine vlakana koja zajedno drži smola. Obično su ti materijali mekši od svojih metalnih kolega, što obično znači da su tiši pri kočenju.

Za razliku od njih, metalne kočione pločice napravljene su od metalnih čestica spojenih zajedno. Metalne kočione pločice često se koriste za OEM specifikacije, što znači da ćete s njima otići kući ako kupite novi bicikl u trgovini. To je zbog svestranosti metalnih kočionih pločica i njihove sposobnosti da rade u raznim uvjetima. To je također razlog zašto ćete na većini automobila i motocikala pronaći metalne kočione pločice.

Vremenski razlozi

Bez obzira jeste li brdski biciklist, cestovni, gravel vozač  ili e-biker, primarni razlog za korištenje metalnih kočionih pločica svodi se na oborine. Ako živite na mjestu gdje je kiša česta pratnja u vožnji, onda su metalne pločice vjerojatno vaš najbolji izbor. Metalne pločice traju daleko dulje u kišnim i mokrim uvjetima od resin pločica. Na kraju ćete tijekom cijele sezone uštedjeti novac s metalnim kočionim pločicama jer nećete morati mijenjati kočione pločice svakih nekoliko vožnji kao što je slučaj sa resin pločicama.

Smanjenje buke

Ako postoji nešto što većina biciklista ne može podnijeti, to je bučan bicikl. Toplina, vlaga, prašina i druga onečišćenja mogu uzrokovati škripanje kočionih pločica. Metalne pločice su podložnije ovom cvilenju. Ako većinu vremena u vožnji provodite vozeći prašnjave staze za brdske bicikle ili živite u suhoj klimi, kočione pločice od smole su bolji izbor a i nećete ići na živce kolegama sa kojima vozite.

Zagriz i modulacija

Metalne i resin kočione pločice se malo razlikuju u isporuci snage i modulaciji. Odluka o tome koji je tip pločica pravi za vas svodi se na osobne preferencije. Neki vozači preferiraju uključivanje i isključivanje tj. gotovo trenutni ugriz metalnih kočionih pločica. Drugi se naginju prema moduliranom osjećaju koji pružaju resin pločice, što vam omogućuje da povećate snagu odmjerenijim tempom.

Različiti tipovi terena i vaš stil vožnje mogu vam pomoći da odlučite koja je podloga najbolja za vas. Na primjer, ako vozite gravel bicikl i zabrinuti ste zbog blokiranja kotača na nekom trusnom požarnom putu, poboljšana modulacija resin pločica može vam dati veću kontrolu. Suprotno tome, ako pedalirate cestovni bicikl na glatkom asfaltu gdje je trakcija obično manji problem, metalne kočione pločice će vjerojatno raditi sasvim dobro - i neće se istrošiti tako brzo.

Upravljanje snagom, toplinom i otpornost na trošenje

Kada je riječ o sirovoj zaustavnoj snazi ​​i upravljanju toplinom, što pomaže u smanjenju trošenja kočnica, metalne kočione pločice obično su vaš najbolji izbor. Dakle, ako se natječete u super strmoj enduro utrci na brdskim biciklima ili jurite na velikom e-biciklu, manja je vjerojatnost da će metalne pločice izblijedjeti ili izgubiti snagu zbog nakupljanja topline.

Pomiješajte

Još uvijek se ne možete odlučiti? Pa, možete i kombinirati. Ima dosta vozača koji na prednjem kotaču preferiraju mekše resin pločice zbog odmjerenijeg osjećaja i bržeg odgovora dok natrag postavljaju metalne pločice koje su dugotrajnije.

Dijeli članak

O autoru

Yopa

Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.