Zanimljivosti

Nosite li kacigu? Bitno je!

Novo istraživanje ističe važnost nošenja kaciga, a to prezentiraju na način da pokazuju što se događa kada je nemate. Istraživači su pogledali iistražili slučajeve preko 70.000 biciklističkih nesreća i vidjeli da je samo 22% ozlijeđenih biciklista nosilo kacige. Kakav je utjecaj kaciga imala na težinu ozljede i oporavak?

Istraživački tim sa "Charles R. Drew" sveučilišta medicine i znanosti, u suradnji sa "David Geffen" Medicinskim fakultetom na UCLA analizirali su 10-godišnje podatke iz "Nacionalne banke podataka o traumama" o biciklističkim nezgodama u koje je uključeno 76.032 biciklista (81,1% muškaraca i 18,9% žena) i ono što su otkrili podupire ideju da svi biciklisti imaju koristi od nošenja kaciga.
 


Nošenje kacige skraćuje boravak u bolnici

Od 76.032 biciklista s ozljedama glave ili vrata, šokantno je samo 22% njih nosilo kacigu. Autori su otkrili da je nošenje kacige značajno smanjilo ozbiljnost ozljeda, dužinu boravka u odjelu intenzivnog liječenja, dužinu cjelokupnog boravka u bolnici i ukupnu invalidnost, kao i mogućnost smrtnih slučajeva. Dakle, preostalih 78% biciklista koji nisu nosili kacigu imali su mnogo lošije zdravstvene rezultate.
 


I muškarci i žene imali su jednaku korist od nošenja kacige

Studija je također utvrdila da su žene više koristile kacigu s 28,3% u odnosu od samo 20,6% na muškarce. To odgovara činjenici da su oni muškarcikoji su zadobili ozljede glave ili vrata imali 36% veću vjerojatnoću od smrtnih posljedica u odnosu na žene. Također, rezultati težine ozljeda, dužina boravka u bolnici i vrijeme provedeno na intenzivnoj njezi bili su veći za muškarce nego za žene.
 


"Možda nije iznenađujuće da su žene češće nosile kacigu nego muškarci kada su sudjelovale u nesreći. No, nije sasvim jasno zašto su muškarci općenito imali više dana boravka u bolnici i na intenzivnoj njezi i veći procenat smrtnosti“, navode autori. "Međutim, naša analiza pokazuje da su žene i muškarci imali gotovo jednaku korist od nošenja kacige."

Djeca ispod 17 godina najviše trebaju kacige

Studija je također utvrdila da je upotreba kaciga bila najveća kod odraslih osoba starijih od 40 godina s 31,8%, a najmanja kod djece mlađe od 17 godina sa svega 12,1%. Autori nagađaju da bi to moglo biti zbog barijera koje percipiraju mladi, uključujući to da su kacige "neudobne" i "iritirajuće".
 


"Naša otkrića i druga istraživanja sugeriraju da zakoni o obveznom nošenju kaciga mogu poboljšati izglede kod smanjenja od ozljeda i smrtnosti od nesreća na biciklima. Rizične grupe mogu imati koristi od programa za sprječavanje ozljeda i promoviranjem programa koji imaju za cilj povećati upotrebu kaciga".
 

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

Mirela Čučak

Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.