Vijesti

UCI objavila izmijenjeni kalendar za Svjetski kup i Svjetsko prvenstvo u brdskom biciklizmu za 2020. godinu

UCI je jučer objavio novi kalendar 2020 Mercedes-Benz UCI Svjetskog kupa u brdskom biciklizmu kao i datume sljedećeg UCI Svjetskog prvenstva u brdskom biciklizmu.

Kalendar je potvrđen od strane UCI upravog odbora na izvanrednom sastanku na inicijativu predsjednika UCI-a Davida Lappartienta a sve u kontekstu krize izazvane COVID19 situacijom. Kalendar UCI događanja za ostale discipline - osim ceste - biti će objavljen naknadno, ali što prije. Upravni odbor UCI-ja također je odobrio novi sustav kvalifikacija za Olimpijske i Paraolimpijske igre u Tokiju 2020., prilagođen nakon odgađanja događaja za 2021. godinu.

Budući da su sredinom ožujka zaustavljena biciklistička natjecanja, svjetska zdravstvena kriza teško je utjecala na naš sport, oko tisuću događaja je odgođeno ili otkazano na zahtjev njihovih organizatora. To predstavlja 45% međunarodnog kalendara UCI-a. Nakon cestovnog biciklizma, brdski biciklizam najteže je pogođen: pobrojano je 30% odgađanja i otkazivanja (cesta 40%), a na 45% događaja korona virus je ostavio posljedice.

S obzirom na nastavak biciklističke sezone 2020., koja je postavljena za 1. srpnja 2020. - 1. kolovoza za UCI WorldTour i UCI Women WorldTour -, a u skladu s našom najavom od 20. ožujka, UCI je dao prednost UCI Svjetskom prvenstvu i UCI Svjetskom kupu pri izradi novog UCI kalendara brdskog biciklizma.

UCI Svjetsko prvenstvo u brdskom biciklizmu 2020. (XC), prvotno se trebalo održati u Albstadtu (Njemačka) od 26. do 28. lipnja, međutim moralo je biti otkazano. UCI sa zadovoljstvom objavljuje da je grad Leogang (Austrija), koji je trebao biti domaćin Svjetskog prvenstva UCI 2020. u kategoriji downhill kao i Svjetskog prvenstva Red Bull UCI Pump Track 2020, prihvatio u svoj program dodati još tri kategorije brdskog biciklizma (XCO, XC timska štafeta, E-mountain bike).

Svjetsko prvenstvo će se održat od 5. do 11. listopada 2020. UCI pozdravlja odluku organizatora i Austrijske nacionalne biciklističke federacije i presretna je što će se moći održati vodeći godišnji događaj ovih disciplina za 2020. godinu. Naglašava da zdravlje sportaša i svih zainteresiranih strana ostaje najvažniji prioritet te da će u tom pogledu biti poduzete sve potrebne mjere.

UCI Svjetsko prvenstvo za kategorije Eliminator, Four-cross i Maraton održat će se na sljedeće datume i u sljedećim mjestima:

-2020 UCI Svjetsko prvenstvo Mountain Bike Eliminator: 23. kolovoza, Leuven (Belgija)

-2020 UCI Svjetsko prvenstvo Four-Cross Mercedes Benz: 10. i 11. rujna, Val di Sole (Italija)

-2020 UCI Svjetsko prvenstvo Mountain Bike Marathon: 24.-25. Listopada, Sakarya (Turska).

Što se tiče 2020 Mercedes-Benz UCI XC Svjetskog kupa, UCI sa zadovoljstvom objavljuje datume i mjesta održavanja. Ova najava dolazi nakon dugog postupka savjetovanja sa organizatorima. Serija je u početku sadržavala deset rundi (šest za XCO/XCC, osam za downhill). Zbog pandemije četiri organizatora bila su primorana otkazati svoje događaje: Lošinj (Hrvatska), Fort William (Velika Britanija), Vallnord Pal Arinsal (Andora) i Mont-Sainte-Anne (Kanada). Novi kalendar, koji će trajati od rujna do studenog, sadrži šest odredišta, od kojih će tri biti domaćini po dvije runde. UCI želi naglasiti duh suradnje između MTB zajednice koji je omogućio uspostavljanje čvrstog i atraktivnog kalendara u tako kratkom vremenu, unatoč teškoj situaciji.

2020 Mercedes-Benz UCI Mountain Bike Svjetski Kup

-5.-6.9.: Lenzerheide, Švicarska (XCO / DHI)

-12.-13.9.: Val di Sole, Italija (XCO / DHI)

-19-20.9.: Les Gets, Francuska (XCO / DHI)

-29.9.-4.10.: Nove Mesto na Morave, Češka (XCO) – dvije runde

-15-18.10.: Maribor, Slovenija (DHI) – dvije runde

-29.10.-1.11.: Lousa, Portugal (DHI) – dvije runde

Za državna prvenstva u brdskom biciklizmu i BMX utrkama, UCI želi pojasniti da će ostaviti nacionalnim federacijama slobodu da odlučuju datume i da će bodovi s tih prvenstava biti integrirani u UCI rang 31.12.2020.

Dijeli članak

O autoru

Yopa

Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.