Zanimljivosti

Smjernice za savršen ten kod biciklista

Ljeto je tu, a sunce već prži. Da biste se nosili s toplotnim promjenama, ključna je dobra zaštita od sunca, odnosno krema za sunčanje.

Zaštita vaše kože trebala bi biti bitna, jer se problemi s kožom i bolesti pojavljuju mnogo češće ako nije zaštićena. Zbog toga ćemo vam danas dati tri ili četiri savjeta kako da se zaštitite od sunca i kako je bitno da vam to postane važno pitanje, kao i kako koristiti kremu za sunčanje prilikom bicikliranja.
 


Sunčeve zrake imaju pozitivne aspekte, ali izlaganje ljudske kože njima, dugo vremena i bez zaštite, može uzrokovati velike probleme s kožom. Međutim, dobra briga očuvat će vas zdravom, a zaštita od sunca dati će vam dobar ten s biciklističkim identitetom, a da ne ugrozite svoje zdravlje.
 


Prije svega moramo analizirati biciklističku odjeću. Jer dobra zaštita od sunca započinje s vašim tkaninama, a ne biciklističkim krema za sunčanje. Neka biciklistička odjeća izrađena od Lycre propušta sunčeve zrake, drugim riječima nema zaštitu od sunca. Sjetimo se samo Frooma u svom novom kompletu tima Sky. U stvari, često možete osjetiti svrbež kože, posebno na leđima, nakon nekoliko vožnji na suncu i trebali biste znati da ste možda spalili kožu jer vas dres ne izolira od sunčevih zraka. Zato prvo razmislite o tome: kvalitetna tkanina od likre je ona koja vas štiti od najštetnijih sunčevih zraka.
 


Nadalje, drugi element koji razdvaja vašu kožu od okoline je kaciga. Postoje izvrsno prozračene kacige koje su sada, upravo u najtoplijim sezonama, odlične za poboljšanje hlađenje biciklista. Ali kroz te iste ulaze, pored zraka, ulaze i sunčeve zrake. Ako također imate kratko ošišanu kosu, vaša je koža ponovno izložena tim štetnim zrakama.
 


Naš savjet: zaštitite svoju kožu dobrom kremom za sunčanje

Kao da odlazite na plažu i mislite da ste nepobjedivi. Sljedećeg dana vaša izgorjela koža boli i pokazuje da je bila izložena dermatološkom riziku. Upotrijebite kremu za sunčanje.

Dobiti ćete preplanuli ten, umanjiti razliku boje na koži, odnosno rez na nogama i rukama: ta tanka linija u sredini kvadricepsa i ona traka ispod bicepsa koja označava da puno vozite bicikl na suncu. Ali jednako pazite i na glavu, i učinite to sa kremom za sunčanje.
 


Lako je nanijeti kremu za sunčanje na najviše izložena područja kože: na lice, ruke i noge. Koristite fotozaštitnu kremu od najmanje 30 faktorom i nanesite je pola sata prije vožnje, tako da je vaša koža upije. Inače, čim izbije znoj, krema će nestati i čak će vam stvoriti probleme jer, primjerice, može upasti u oči i nadražiti ih. Ali ako ja prethodno prije vožnje primijenite, ove se sitnice neće dogoditi.
 


Zaštita od sunca ili SPF pojavljuje se na svim bocama na prilično vidljiv način. Oznaka s 30 minimalno će vam poslužiti, no ukoliko planirate veći dio dana pedalirati, nanesite viši faktor - 50 ili uzmite malu bočicu kako biste je ponovo primijenili na vožnji tijekom pauze.

Postoji i krema za sunčanje koja ne iritira oči. Najbolja je za bicikliste, čak i ako je ne primijenite unaprijed pred vožnju.
 


Postoji mnogo vrsta krema za sunčanje koje su vrlo slične i koje dodaju specifična svojstva zaštite od sunca tijekom sporta, poput toga da ne ostavljaju masni sloj na koži, ne izazivaju svrbež u očima i nisu otporni na vodu, što je u slučaju bicikliste njegov vlastiti znoj. Pored toga, mnogi od njih već su dostupni i u obliku spreja za lakšu primjenu.

Stoga se ovog ljeta brinite o svojoj koži, zaštitite se od sunca i nemojte da biciklizam bude opasan za vašu kožu.

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

Mirela Čučak

Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.