Vijesti

Tour de France: Nans Peters pobijedio je na 8. etapi u Pirinejima

LOUDENVIELLE, Francuska - U danu pomiješanih osjećaja prema matičnoj naciji, početnik Nans Peters pobijedio je u osmoj etapi Tour de Francea nakon dugog bijega na Pirinejima, dok je kolega Francuz Thibaut Pinot vidio kako njegove nade u pobjedu u utrci nestaju.

Peters je bio dio skupine od 13 vozača koji su se u subotu odvojili u ranoj fazi etape od 141 kilometar (87,5 milje), uključujući tri kažnjavajuća uspona do grada Loudenvielle. Peters i Ilnur Zakarin odmakli su se od svojih odbjeglih kokurenata u iscrpljujućem usponu na Port de Bales. Francuz je tada iskoristio svoje nizbrdice da spusti svog ruskog rivala u spuštanju i više se nije osvrtao. 

"Ludo je za moju prvu turneju ", rekao je Peters koji vozi za  francusku ekipu AG2R-La Mondiale."Shvatio sam da je u spustu bio jako loš, igrao sam na svoju snage".

Nositelj žutog dresa Adam Yates i drugi kandidati za Tour, uključujući branitelja naslova Egana Bernala i favorita Primoza Roglića, prošli su cilj 6 minuta, 40 sekundi kasnije. Yates je u zadnjem usponu, Col de Peyresourdeu, podlegao nizu napada, ali zadržao se na ukupnom vodstvu nakon što Roglic nije izgledao zainteresiran za uzimanje željene majice ovako rano u utrci. Roglić je odgovarao na svaki napad u posljednja 4 kilometra i ostavljao je dojam da je mogao ići solo. Ukupno gledajući, Yates ima tri sekunde prednosti ispred Roglića, a Francuz Guillaume Martin završava postolje šest sekundi unatrag.

Etapa je uništila Pinota, koji je pukao u Port de Balesu. Vozeći se straga s ostalim trlačima, Pinot koji je imao pad prošli tjedan na kraju prve etape  i nije se potpuno oporavio, pao je u drugom usponu tog dana. Pratila su ga trojica timskih kolega koji su ga nježno potapšali po ramenima i pokušali potaknuti. Dodirnuvši donji dio leđa, Pinot nije mogao reagirati i njegove su se nade u utrci gotovo završile - godinu dana nakon što je bio prisiljen povući se s ozljedom lijeve noge. Do cilja je stigao više od 25 minuta nakon Petersa.

"Nisam mogao pedalirati, to je tako", rekao je Pinot, trećeplasirani još 2014. "Neću napustiti Tour, bilo je komplicirano. Želim se ispričati svojim timskim kolegama i svoj podršci. To bi mogla biti prekretnica u mojoj karijeri. Prošao sam previše neuspjeha".

Još jedan veliki gubitnik bio je Tom Dumoulin, suvoditelj Jumbo-Visme s Roglićem, koji je ispustio Peyresourde i izgubio više od dvije minute na favoritima. S dva velika uspona, još jedna teška pirenejska etapa čeka peloton u nedelju, a vozači će voziti od Paua do Larunsa. Turneja, koja je odgođena s uobičajenog termina za jul zbog koronavirusa, završava u Parizu 20. septembra.

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

Emir Rahimić

Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.