Zanimljivosti

Porsche većinski vlasnik Greyp eBikes

Proizvođač automobila Porsche upravo je objavio da je povećao svoj udio u Greyp eBikes i sada je većinski dioničar.

Ovim potezom Porsche potvrđuje svoju ekspanziju na tržištu e-bicikala, koju je već započeo proizvodnjom nekih vlastitih modela i stvaranjem još jednog novog brenda.
 


Hrvatska tvrtka Greyp vrlo je popularna po svojim električnim biciklima i reklami koju radi kod poznatih nogometaša poput Messija i Sergia Ramosa. Porsche je već niz godina uključen u Greyp, gdje je imao 10% udjela u ovoj tvrtki i 25% udjela u Rimcu, Greypovoj matičnoj tvrtki posvećenoj razvoju električnih sportskih automobila. Ali sada je ova suradnja otišla korak dalje preuzimanjem većinskog udjela u Greypu.
 


"Jako sam ponosan na Greyp tim, na čelu s Krešimirom Hledeom, i na onome što su izgradili u zadnjih 7 godina. Ovaj tim od 100 ljudi nesumnjivo je stvorio najpovezanije i tehnološki najnaprednije električne bicikle na tržištu, uspostavio serijsku proizvodnju u Hrvatskoj -Sveta Nedelja odakle su se bicikli distribuirali po cijelom svijetu, a Greyp je u isto vrijeme bio u sjeni Rimca i nikada nije mogao procvjetati svojim punim potencijalom.

Sada počinjemo novo i uzbudljivo poglavlje u pisanju povijesti tvrtke, s Porscheom koji kupuje većinski udio u Greypu. Ovo će biti sjeme nečeg velikog, ali o tome ćemo drugi put. Posao je još uvijek u završnoj fazi, tako da ne mogu još puno govoriti”, rekao je Mate Rimac, predsjednik Uprave Rimac grupe.

Lutz Meschke, zamjenik predsjednika i član Izvršnog odbora za financije i IT u Porsche AG-u, rekao je: "Porsche je pionir održive mobilnosti i neprestano radi na napredovanju svoje strategije e-mobilnosti. Naše aktivnosti u sektoru e-bicikala naglašavaju naš dosljedni pristup. Porsche je godinama vodeći dobavljač plug-in hibrida, 2019. smo lansirali prvi potpuno električni Porsche Taycan, a prošle godine svako treće vozilo koje smo isporučili bilo je opremljeno električnim motorom. Naš ambiciozni cilj je imati CO2-neutralnu ravnotežu u cijelom lancu vrijednosti do 2030.

Volkswagen iza jednog od najvećih poteza u biciklističkoj industriji

Ne možemo zaboraviti da iza Porschea stoji Volkswagen grupacija i ako se fokusiramo na ovu grupu za proizvodnju automobila više je nego očito da se njezin pomak prema proizvodnji električnih bicikala ubrzava.

Portfelj marki električnih bicikala Volkswagen grupe posljednjih je godina stalno rastao, s Ducatijem, Porscheom, Cyklaerom, a sada i Greyp Bikes. Čak ni izvršni direktor tvrtke, Herbert Diess, nije krio da podržava biciklizam i izjasnio se da je snažan zagovornik ovog načina prijevoza.
 


Sva predviđanja ukazuju na bicikl kao jedno od glavnih prijevoznih sredstava u nadolazećim godinama, pa neće biti iznenađenje da će se veliki igrači u mobilnosti, proizvođači automobila, boriti za poziciju da preuzmu lavovski dio ovog novog tržišta.

Hoćemo li u narednim godinama vidjeti kako će automobilska industrija prestići glavne biciklističke marke u proizvodnji bicikala? Što mislite? Čitamo vaša mišljenja na našim društvenim mrežama!
 

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

BikeMagazin

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Vijesti iz svijeta biciklizma, Recenzije bicikla i opreme, Najave / Rezultati / Izvještaji, Reportaže i Vijesti iz pet zemalja, kao i Svijeta... Sve je tu ...držimo Vas pokrivenim!

Internetska stranica: bikemagazin.info/ Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.