Vijesti

Jesu li umetci za gume budućnost Gravela?

Umetci za gume konstantno dobivaju svoje sljedbenike u brdskom biciklizmu i kako postaju sve popularniji, brendovi počinju nuditi umetke posebno za gravel i ciklokros bicikle.

Što su umetci za gume i zašto bi ih itko trebao za "ionako uske" gume? Što oni mogu ponuditi što veći volumen guma ne može? Pa, ima nekoliko prednosti.
 


Što su umetci za gume?

Počnimo s prvim pitanjem. Što su umetci za gume? Postoji nekoliko vrlo različitih dizajna od nekoliko različitih brendova, ali svi dijele istu osnovnu ideju. Nešto čvrsto što ulazi u vanjsku gumu, obično na tubeless sustavima, umjesto samog zraka i/ili zračnice. Umetci mogu pomoći u zaštiti obruča kotača i zaštiti samog kućišta vanjske gume.
 

 


Odakle ideja? Brdski biciklisti su ideju posudili i prilagodili od motokrosa. U motokrosu, čvrsti umetak od gumene pjene - nazvan "mousse" ili "bib-mousse" ispunjava cijelu unutrašnjost gume umjesto zraka.

Za bicikle postoji nekoliko čimbenika zbog kojih sama tubeless opcija nije praktična,a jedna od njih je širok raspon tlakova u gumama, koji se moraju mijenjati u skladu s uvjetima na terenu. Umjesto samog čvrstog umetka, većina opcija za bicikle koristi neku vrstu djelomičnog umetka u kombinaciji sa zrakom i, obično, tubeless sustavom. Umetci se uvelike razlikuju po dizajnu, pa tu stvari postaju zanimljive. Svaki dizajn ima svoj skup prednosti i nedostataka.

Ova ideja je svoje prvo uporište stekla u brdskom biciklizmu gdje prevladavaju tubeless sustavi, a težina je manje zabrinjavajuća - dakle DH biciklizam. Novi dizajni postaju sve lakši, a tubeless postaje sve popularniji u gravel biciklizmu, što čini prijelaz umetaka na kotače od 700c neizbježnim. Već imamo nekoliko korisnika koji su ih uspješno koristili na nekoliko gravel događaja i sudeći po njihovim reakcijama ovo je sljedeća stvar u gravel biciklizmu.
 


Koja je ovdje prednost za gravel?

Najočitija – ali ne i jedina – prednost korištenja umetka je zaštita od probušenih guma. Gravel bicikli još uvijek koriste gume relativno male zapremine, a zalutali trn ili nevidljivi ošter predmet/stijena mogu brzo ispuhati zabavnu vožnju.

Kako umetci štite od punkcija? Pružajući tampon od mekog materijala između gume i obruča. Udarite nešto prejako i guma će se stisnuti u umetak koji će primiti udarac, umjesto da se taj udar izravno prenese na obruč. To štiti obruč od oštećenja. Također štiti gumu od uklještenja i, u manjoj mjeri, od bušenja oštrijim kamenjem. Staklo, čavli i bilo koji drugi predmet kojim se reže umjesto da zabada u gumu i dalje su, naravno, problem. Kao i bočne stijenke od oštrih stijena. Dakle, prednost umetaka ovisi u određenoj mjeri o tome gdje se redovito vozite.
 


Druga prednost je izdanak prve. Budući da se ne morate toliko brinuti o praznim zračnicama, možete sigurno voziti na nižim tlakovima u gumama. To vam daje bolje prianjanje, trakciju i otpor kotrljanja na često labavim i grubim površinama. To također znači da manje sitnih udaraca koje primamo kroz upravljač, što povećava udobnost i smanjuje umor.

Ovisno o dizajnu, umetci za gume također mogu pružiti veću potporu bočnih stijenka pri nižim tlakovima. Neki umetci, poput CushCorea, fizički se guraju uz bočnu stranu gume. To pruža potporu bočnim stijenkama tako da i dalje možete jako ulaziti u zavoje pri niskim tlakovima, a pritom dopustiti da gazni sloj gume bolje pristaje i prijanja uz površinu.

Većina dizajna također u određenoj mjeri pomaže u održavanju tubeless sustava na jednom mjestu, budući da fizički guraju rub gume na obruč.
 


Što je s ciklokrosom?

Umetci za gume su vjerojatno još korisniji za ciklokros. Manje je zalutalog kamenja koje čeka da udubi obruč nego na gravel biciklima, naravno. Ali ekstremno nizak tlak u gumama za ciklokros i skoro odsustvo trakcije u blatu, idealno su prikladni za svijet ciklokros utrka. Pogotovo kada je tradicionalna alternativa tubular guma, koja nerijetko može biti skupa opcija.

Tubulari su inače popularni u ciklokrosu jer tako možete voziti na niskom tlaku uz manji rizik od spljoštenja gume i oštećenja obruča. Nizak tlak u gumama, opet, omogućuje da se gazni slojevi bolje prilagode i bolje prianjaju na podlogu u skliskim uvjetima. Neki profesionalni ciklokros biciklisti imaju tlak u gumama ispod 20 p.s.i., čak i u rasponu srednje tinejdžerske dobi. To je gotovo nemoguće s postavljenom zračnicom u gumama. Praktičnije je s gumama bez zračnica, odnosno tubeless sustavima ali, posebno za one od nas koji su teži ili nisu tako osjetljivi na biciklu kao profesionalni vozači, tubeless sustav sam po sebi može skliznuti s obruča pri iznimno niskim tlakovima što ponovo dovodi do prazne gume i oštećenja kotača. Kao i kod gravela, umetci dodaju potporu bočnoj stijenki kako bi guma ostala u sjedećem položaju dok je tlak u gumi nizak. Neki dizajni vam čak dopuštaju da ih vozite s probušenom gumom, i nastavite utrku, iako obično preporučuju vožnju sporiju ili oprezniju vožnju. Ipak, to bi trebalo biti dovoljno da vas ne zaustavi na stazi ako ste u situaciji utrke, i naravno mnogo je bolje od vožnje na praznoj gumi i obruču.

Dok bi dodatna težina umetaka za gume mogla odvratiti vrhunske profesionalce (koji također ne moraju plaćati zamjenu tubulara koje su probušili), za nas ostale to je opcija koja nudi prednosti performansi u usporedbi vožnje s zračnicama po nižoj cijeni od korištenja skupih tubulara.
 

 


Koji su nedostaci?

Naravno, postoje neki nedostaci kod korištenja umetaka za gume. Hoće li one nadmašiti prednosti ovisit će o tome kako vozite i u određenoj mjeri gdje se vozite.

Prvi i najočitiji nedostatak je težina. Dodavanje umetaka znači dodavanje težine vašem setu kotača. Brdski biciklisti to često mogu nadoknaditi korištenjem lakših vanjskih guma, ali postoji manja razlika u težini između vanjskih guma za gravel i guma za ciklokros nego što je to za brdske bicikle.

Drugi nedostatak je postojanje dodatnog koraka za instalaciju i uklanjanje. Lakši materijal za uže gume obično znači da je ovaj proces lakši za ugradnju od dizajna umetaka na nekim brdskim biciklima, ali može zahtjevati malo tehnike.

Posljednji nedostatak, je taj da većina dizajna umetaka ne nudi mnogo po pitanju zaštite od rezova na bočnim stijenkama. Poput vožnje na tubeless sustavu, veliki rez na bočnoj stijenci može vas natjerati da umetnete zračnicu u gumu. Razlika je u tome što u ovom slučaju morate izvaditi umetak van – i nositi ga okolo, ovisno gdje se nalazite – prije nego što možete staviti zračnicu. To se dogodilo kolegi na ciklokros utrci ove jeseni, gdje ga je rez na bočnoj stijenci ostavio u problemu ravno oko 15 minuta prije starta. Bila je gužva i frka, ali ipak je uspio ukloniti umetak s jednom polugom za gume, ubaciti zračnicu i odjuriti na start.
 

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

BikeMagazin

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Vijesti iz svijeta biciklizma, Recenzije bicikla i opreme, Najave / Rezultati / Izvještaji, Reportaže i Vijesti iz pet zemalja, kao i Svijeta... Sve je tu ...držimo Vas pokrivenim!

Internetska stranica: bikemagazin.info/ Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.