Zanimljivosti

Everesting u pravom smislu riječi

Biciklist iz Portugala tvrdi da je prva osoba koja je sama biciklirala do baznog kampa najviše planine na svijetu.

U redu, pedaliranje do visine od 5356 metara nije baš ono što je potrebno za ulazak u Kuću slavnih Everestinga, s obzirim da izazov od sudionika zahtijeva da se popnu ukupno 8848 metara kroz više ponovljenih uspona, ali smatramo da Pedri Bentu može biti oprošteno što nije stigao sve do vrha.

Kako bi stigao do baznog kampa, vozio je 450 kilometara tijekom 11 dana, prenosi The Portugal News i na putu je doživio "nekoliko avantura, mnogo poteškoća, hladnoće i patnje", uključujući prebacivanje bicikla preko kamenja, visećih mostova i neprohodnih biciklističkih staza.

Bento, koji je prikupljao sredstva za projekt volonterskog kluba Dreams of Kathmandu i Rainbow, rekao je da je on "prvi Portugalac koji je uzeo bicikl do baznog kampa Everest" i prvi biciklist koji se vozio sam iz Kathmandua  do baznog kampa Everesta" (samo troje ljudi je to uradili prije, ali u grupi.)

Hrvajući se povremeno sa temperaturama ispod nule, na svom je putovanju također imao “privilegiju prisustvovati ceremoniji budističkih redovnika u hramu na visini od 4200 metara”.
 


Kao što možete zamisliti, bila je to prilično naporna vožnja s fizičke točke gledišta. “Zadnjeg dana dobio sam visinsku bolest: glavobolje, povraćanje, bolove u tijelu, gubitak apetita,” rekao je Bento, “i uspio sam proći preostalu rutu jedući samo jedan KitKat, tijekom dva sata penjanja, s razinama kisika u krvi na 62 posto.

Fizičko trošenje bilo je toliko da je nakon što je stigao do baznog logora morao biti prebačen u bolnicu u Kathmanduu, "zbog krhkog stanja", objasnio je. Njegovi napori pomogli su prikupiti više od 3000 eura “za djecu koja žive u potpuno oronulim četvrtima, u platnenim kolibama, usred smetlišta na otvorenom, čak i na periferiji Kathmandua.

„U ovom trenutku, projekt Kluba volontera Rainbow, u partnerstvu s projektom Dreams of Kathmandu, radi s ciljem da mnogu od ove djece odvede u školu, kako bi se osiguralo da žene u ovim četvrtima imaju pristup bolnici kada rode, pronaći obitelji za djecu bez roditelja i istovremeno osigurati pristojnu hranu kad god je to moguće”, dodao je.
 

Dijeli članak

O autoru

Yopa

Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.