Vijesti

Pogačaru pobjeda i preuzimanje žute majice

Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je osvojio svoju prvu etapu na Tour de Franceu 2022. te je tako bijelu majicu lidera u poretku mladih vozača zamijenio je žutom majicom.

Dosadašnji vlasnik žute majice, Wout van Aert (Jumbo Visma), krenuo je u napad, ali je uhvaćen u nastavku, te je izgubio par minuta naspram pelotona.

Pogačar se pokazao najjačim u finišu koji je bio na blagoj uzbrdici. Michael Matthews (BikeExchange-Jayco) bio je drugi, a David Gaudu (Groupama-FDJ) treći. Tom Pidcock (Ineos Grenadiers) zauzeo je 4. mjesto.

Etapa od 219,9 km od Binchea do Longwyja imala je vrlo brdovitu završnicu, s nizom malih uspona koji su dolazili jedan za drugim prije ciljne uzbrdice. Iako je na papiru izgledala kao prijelazna etapa, počelo je s prvim satom napada prije nego što je došlo do kvalitetnog, iako malog, bijega.

Van Aert je bio u tom napadu zajedno sa Quinnom Simmonsom (Trek Segafredo) i Jakobom Fuglsangom (Israel Premier Tech). Iako su imali više od četiri minute, postupno su se vraćali u glavnu grupu, a Fuglsang se prvi vratio, a zatim Simmons.

Van Aert, posljednji čovjek koji je stajao naprijed, još je imao više od minute s oko 20 km do cilja. Ali i on je na kraju uhvaćen i brzo je ostao na začelju glavne skupine. Od te točke teren i brzina odmah su smanjili glavnu grupu.

Pogačar je u finišu sjajno poveo sa suvozačima Brandonom McNultyjem i Rafałom Majkom. Iako je Primož Roglič (Jumbo-Visma) krenuo prvi u završni napad, duboko u zadnjem kilometru, njegov je potez bio pokriven.

Kada je Pogačar stigao na 200 metara od cilja, iako je sve bilo uzbrdo, krenuo je; iznenadivši neke od svojih suparnika za etapnu pobjedu. Napravio im je prazninu i iako je Matthews imao dosta jak odgovor nije uspio stići dvostrukog pobjednika Toura.

Pobjedom na etapi i uzimanjem bonusa od 10 sekundi uskratio je Neilsonu Powlessu (EF Education-EasyPost) žutu majicu koja se činila sigurna za drugosplasiranog u ukupnom poretku a nakon što je Van Aert zaostao za glavnom grupom.

Dijeli članak

O autoru

Yopa

Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.