Vijesti

EYOF Banska Bystrica 2022. - Povijesna završnica u više aspekata, s rekordnim brojkama u gledanosti i fokusom na ravnopravnost spolova

Završio je 16. ljetni Europski Olimpijski festival mladih (EYOF) koji se u 2022 godinni održavao u mjestu Banska Bystrica.

Sedam dana nezaboravne akcije, uključujući razne nevjerojatne performanse mladih sportaša u deset sportova, kojim smo mogli svjedočiti u Slovačkoj.
 


Zaključna večer EYOF Banska Bystrica 2022. održan je na jučerašnjoj ceremoniji zatvaranja, koja je zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta premještena u dvoranu za Judo u Sportskom parku u Banskoj Bystrici.

Predsjednik Europskog Olimpijskog odbora (EOC) Spyros Capralos zahvalio se sportašima, organizatorima i volonterima na njihovom trudu na EYOF Banská Bystrica 2022. na kraju uspješnog događaja sa riječima: "Naši mladi sportaši postavili su rekorde, stvorili uspomene i sklopili prijateljstva koja će živjeti dugo u budućnosti. To je prava bit ovog čarobnog događaja. Nakon što sam ovaj tjedan gledao vašu briljantnost, ne sumnjam da ću vidjeti mnoge od vas kako se natječete na Olimpijskim igrama, možda čak i ovdje u Europi kada Igre dođu u Pariz!"

“Želim zahvaliti našim prijateljima ovdje u Slovačkoj što su našim mladim zvijezdama dali priliku da zablistaju. Od vašeg toplog gostoprimstva do izvanrednih mjesta - sve je ovdje bilo najviše kvalitete. I veliko hvala za 1300 volontera! Vaša predanost i strast bili su ključni za uspjeh EYOF-a, a ovaj tjedan ne bi bio moguć bez vas,” rekao je predsjednik EOC-a.

Capralos je pohvalio i članove Programa Europskih Mladih Olimpijskih Ambasadora, koji uključuje 22 ambasadora mkoji su tu po prvi put i pet alumnija. “Konačno, zahvala ide našim Europskim Mladim Olimpijskim Ambasadorima – pobrinuli ste se da ovaj događaj daleko nadilazi natjecanje na terenu. Vaša kreativnost i poticaj osigurali su širenje Olimpijskih vrijednosti izvrsnosti, solidarnosti, prijateljstva i poštovanja među našim sportašima ovdje u Banska Bystrici. Svi bismo trebali biti ponosni na ono što smo postigli ovaj tjedan. Događaj koji je okupio naš kontinent, u mirnom natjecanju. S tim u vezi, proglašavam službeno zatvorenim Europski Olimpijski Festival Mladih Banská Bystrica 2022! Time počinje odbrojavanje do EYOF-a Maribor 2023. – jedva čekam da se vidimo sljedeće godine u Sloveniji!

Ravnopravnost spolova

Preko 2000 mladih sportaša sudjelovalo je u deset sportova na EYOF Banska Bystrica 2022, s gotovo jednakom podjelom od 1.128 djevojčica i 1.126 dječaka. Lokalni organizacijski odbor bio je oduševljen vidjeti toliko talentiranih mladih muškaraca i žena kako sudjeluju u najvećem višesportskom događaju ikada organiziranom u Slovačkoj.

Povijesne prekretnice u Banskoj Bystrici

Predsjednik EOC-a Spyros Capralos istaknuo je kako je Banska Bystrica podigla EYOF na višu razinu. “Bila je to izvanredna demonstracija budućeg sportskog potencijala Europe, za koju vjerujem da je zaista zasjala na kontinentalnoj pozornici. Vidjeli smo oborene rekorde, kako na sportskim terenima tako i izvan njih, kao i stvaranje povijesti u obliku prekretnica, poput prve medalje na EYOF-u za Maltu. EYOF je uvijek uspješno doprinosio ujedinjenju Europe kroz sport i promicanje Olimpijskih vrijednosti među mladim sportašima i navijačima. No, na ovogodišnjem EYOF-u otišli smo korak dalje. Tijekom cijelog tjedna, snimke sjajnih sportskih nastupa obišle​​su svijet putem EOC streaming kanala, s više od 130.000 jedinstvenih gledatelja koji su uživali u 93.000 sati live streaminga. Time je ovaj EYOF najgledaniji ikad s preko 700.000 pregleda. Jako smo ponosni na ovo postignuće i zahvaljujemo našim prijateljima ovdje u Slovačkoj što su ovaj EYOF učinili događajem koji će ostaviti dugotrajan utjecaj na Europski sport,” izjavio je Capralos, koji je također član MOO-a i predsjednik Helenskog Olimpijskog odbora.

NOC ističe

Malta – jedna od najmanjih zemalja u Europi – osvojila je svoju prvu medalju ikada na EYOF-u, zahvaljujući nevjerojatnoj izvedbi Matthewa Galea u finalu na 400 metara za dječake. Galea, koji je postigao osobni rekord od 48.84, bio je samo 0.2 sekunde iza osvajača srebrne medalje Fabiana Vidala iz Španjolske u kultnoj utrci koja će dugo živjeti u sjećanju prisutnima.

Denis Cutcovetchi osvojio je brončanu medalju u bacanju kugle za dječake na EYOF Banska Bystrica 2022. Njegov rezultat bio je 15m 93cm. Ovo je najbolji performans mladog sportaša iz Camence, Republika Moldavija.

Cutcovetchi je slijedio obiteljsku tradiciju, koju je započeo njegov otac Vladislav, da se u mladosti natječe u bacanju kugle. Vladislav se natjecao na ranije nazvanom događaju Europski Olimpijski dani mladih 1995. koji se održao u Bathu u Engleskoj. Njegov će otac biti ponosan vidjeti da ime Cutcovetchi odlazi s EYOF natjecanja s medaljom!

Talijanski duo Riccardo Villa i Arianna Grillo stvaraju povijest osvajanjem zlata na prvom mješovitom natjecanju u umjetničkoj gimnastici na EYOF-u. “Natjecanje u ovom novom formatu bilo je vrlo uzbudljivo. Puno sam naučila gledajući suprotni spol kako izvodi svoje rutine,” izjavio je Villa. Njegova partnerica Grillo je rekla: "Bilo je zanimljivo natjecati se protiv dječaka, zahvalna sam što sam imala priliku sudjelovati na ovom događaju po prvi put na EYOF-u ovdje u Slovačkoj."

Salomon Thomasen iz Danske i finska shuttlerka Nella Nyqvist pobijedili su u Baseline Sport Areni i osvojili pojedinačne turnire u badmintonu za dječake i djevojčice. Time su se sada kvalificirali za Europske igre Krakow-Malopolska 2023.

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

BikeMagazin

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Vijesti iz svijeta biciklizma, Recenzije bicikla i opreme, Najave / Rezultati / Izvještaji, Reportaže i Vijesti iz pet zemalja, kao i Svijeta... Sve je tu ...držimo Vas pokrivenim!

Internetska stranica: bikemagazin.info/ Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.