Vijesti

Tom Dumoulin završio profesionalnu karijeru

Tom Dumoulin, vozač Jumbo Visme koji je tijekom svoje karijere osvojio Giro i svjetski TT naslov, odlučio je prekinuti profesionalnu karijeru.

Nizozemski vozač planirao je nastaviti s utrkama do kraja sezone, ali nakon nedavne bolesti – koja ga je prisilila na otkazivanje događaja koji se održava u njegovu čast – odlučio je odustati i odmah se povući u mirovinu.

31-godišnjak je početkom 2021. uzeo pauzu od profesionalnog biciklizma netom nakon što je imenovan u Jumbo Vismin tim za Tour de France i nije bilo jasno hoće li se vratiti ikako sportu.

Međutim, čini se da je odsustvo ponovno probudilo njegovu ljubav prema sportu i vratio se natjecanju u lipnju prošle godine, ubrzo je osvojio naslov nizozemskog državnog prvaka u TT-u i bio izabran za Olimpijske igre, gdje je uzeo srebro u TT-u.

Ove je godine napustio Giro na 14. etapi, a nakon povlačenja rekao je da kada opterećenje utrka i treninga postane veće ne može se nositi s tim i pati zbog loše forme i "umora, bolova i ozljeda" umjesto da nađe bilo kakvo poboljšanje.

Već je početkom lipnja potvrdio da će mu ova godina biti posljednja, ali danas je potvrdio da je njegovo umirovljenje pomaknuto s trenutačnim učinkom. Od povlačenja s Gira 21. svibnja vozio je samo tri utrke.

Natjecao se u nizozemskom prvenstvu u TT i cestovnoj utrci – zauzevši 2. odnosno 38. mjesto – krajem lipnja. A onda je 30. srpnja krenuo u Donostia San Sebastian Klasikoa (1.UWT), ali je odustao od te utrke koja mu je, čini se, bila posljednja u karijeri.

"Odlučio sam prekinuti profesionalni biciklizam s trenutnim učinkom", rekao je Dumoulin u izjavi. “Prije otprilike dva mjeseca najavio sam da ću se povući kao profesionalni biciklist na kraju godine. Tijekom prošlog proljeća, unatoč mojoj ljubavi prema biciklu, primijetio sam da stvari ne idu kako sam želio."

“Osjećao sam da sam spreman za novu fazu u svom životu. Ali, još uvijek sam imao jedan projekt na listi želja da završim karijeru s praskom; Svjetskom prvenstvu u Australiji. Želio sam se uhvatiti u koštac s tim putem do Svjetskog prvenstva kao što sam se uhvatio u koštac s putem do Olimpijskih igara u Tokiju."

“S osjećajem slobode, pod mojim uvjetima, uz podršku tima i moju motivaciju kao glavno gorivo. To je ono što mi je vratilo tadašnju radost vožnje biciklom. Ali primjećujem da više ne mogu. Spremnik je prazan, noge su teške i treninzi ne funkcioniraju kako sam se nadao, a također moram odraditi dobar nastup i imati dobar osjećaj na Svjetskom prvenstvu.

“Od mog teškog sudara na treningu prošlog rujna, nešto se ponovno slomilo. Morao sam prekinuti svoje napore da se ponovno vratim u staru formu i suočiti se s još jednim razočaranjem. Bio je jedan previše. Iako rastanak nije prošao kako sam se nadao, s nevjerojatnim ponosom gledam na svoju karijeru. Naporno sam radio za to, izvlačio puno strasti i zadovoljstva dugi niz godina i pružao briljantne izvedbe.“

“Nikad to neću zaboraviti. Sada je vrijeme da uživam u drugim stvarima i budem uz ljude koje volim. Veliko hvala mom timu i svima koji su me podržavali tijekom moje fantastične karijere. A posebno hvala mojoj supruzi koja mi je čuvala leđa sve ove godine.”

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

Yopa

Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.