Zanimljivosti

Zašto je Tramadol zabranjen u biciklizmu

Tramadol, tvar zbog koje je Nairo Quintana nedavno diskvalificiran s Toura 2022., UCI je zabranio u 2019 godini, ali zanimljivo je da isti lijek nije zabranjen od strane Svjetske Antidopinške agencije (World Anti-Doping Agency ili WADA).

Što je Tramadol i zašto je toliko štetan?
 


Biciklist Juan Jose Lobato dobio je 2018. godine otkaz u svom timu "Lotto Jumbo". Razlog je bila zlouporaba određenih lijekova zbog kojih je biciklist zaspao toliko duboko da ga nije bilo moguće probuditi. Čini se da je ovaj slučaj bio razlog da UCI uvrsti Tramadol na svoju listu zabranjenih supstanci od 1. ožujka 2019 godine.

Tramadol je opioidni analgetik koji se koristi za ublažavanje određenih bolova i mora se uzimati na recept. U načelu njegovo korištenje ne bi poboljšalo sportske rezultate, iako nedavna studija Sveučilišta u Granadi sugerira da bi moglo, ali studija još nije konačna.
 


Dakle, za što su ga profesionalni biciklisti koristili? Prema podacima UCI-ja, ova je tvar pronađena u 4,4% testova provedenih na biciklistima prije nego što je zabranjena, što znači da je bila vrlo raširena droga među profesionalcima i neprofesionalcima.

Prema riječima samih biciklista koji su htjeli dati svoje mišljenje prije zabrane, u pelotonu je bilo mnogo biciklista koji su koristili Tramadol za spavanje nakon treninga i zahtjevnih utrka. Drugi su otišli malo dalje i potvrdili da ga koriste kako bi se tjerali do krajnjih granica, jer tramadol smanjuje percepciju boli koja se javlja tijekom maksimalnog napora, dopuštajući biciklistu da se još više tjera i pomiče granice boli.
 


UCI za sada nije želio ulaziti u raspravu o sportskim performansama i odlučio je zabraniti Tramadol zbog sigurnosti samih biciklista. Nuspojave Tramadola uključuju mučninu, nepažnju i pospanost. To je nešto što povećava rizik od nezgoda i što je bilo ključno za njegovu zabranu.

U slučaju Naira Quintane, budući da ovo nije jedna od supstanci koje je zabranila Agencija za borbu protiv dopinga i to je njegov prvi negativan rezultat na antidopinškom testu, UCI ga je ograničio na diskvalificiranje s Toura bez suspenzije, pa će tako Kolumbijac biti na startu utrke La Vuelta 2022.
 

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

BikeMagazin

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Vijesti iz svijeta biciklizma, Recenzije bicikla i opreme, Najave / Rezultati / Izvještaji, Reportaže i Vijesti iz pet zemalja, kao i Svijeta... Sve je tu ...držimo Vas pokrivenim!

Internetska stranica: bikemagazin.info/ Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.