Vijesti

Flückiger nije trebao biti tretiran kao pozitivan na dopingu!?

Mathias Flückiger koji je nedavno na doping testovima bio pozitivan obilježio je XCO sezonu 2022.

Flückiger je prijavljen kao pozitivan neposredno prije Europskog prvenstva nakon čega su ga suspendirali i klub i reprezentacija. Sada nekoliko švicarskih medija ističe da bi njegova obrana mogla dobiti slučaj tako što bi dokazala da ga nije trebalo tretirati kao pozitivnog.

Društveni mediji Mathiasa Fluckigera i priopćenja za tisak su bila tiha otkako je vijest izašla u javnost. I premda je nekoliko biciklista i njegov bivši trener izrazilo povjerenje u Fluckigerovu nevinost, s njegove strane smo obaviješteni tek priopćenjem za javnost koje je izdao njegov komunikacijski tim tri tjedna nakon pozitivnog nalaza.

Fluckigerova obrana tvrdi da su vrijednosti Zeranola, veterinarske anaboličke tvari koja se ne koristi u Europi, prikazane u uzorku bile 0,3 ng/ml i bile znatno ispod minimalne vrijednosti (5 ng/ml) koju Svjetska antidopinška agencija (WADA) smatrati pozitivnim. Stoga tvrde da je njegov slučaj trebao biti tretiran kao netipičan rezultat, nikako kao pozitivan.

Švicarske novine Watson.ch izvijestile su ovaj tjedan da ova tvrdnja, zajedno s činjenicom da B uzorak još nije otvoren, ostavlja biciklističku obranu u dobroj poziciji jer se poziva na proceduralnu pogrešku od nacionalnog tijela Swiss Sports Integrity. Upravo u njihovim visokopreciznim laboratorijima uzorak je testiran, tvrde da u velikoj većini laboratorija tako mala količina ne bi bila otkrivena, te su odgovorni što je nalaz tretiran kao pozitivan.

Ako sud konačno presudi u njegovu korist, proces bi trebao biti ponovno pokrenut ponovnom analizom prvog uzorka, ali ako Swiss Sports Integrity odbije, biciklist bi mogao tražiti odštetu do milijun švicarskih franaka.

Dijeli članak

O autoru

Yopa

Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.