Na kavi sa Tomislavom Zadrom, predsjednikom HBS-a

Za vikend smo posjetili pripreme mlade cestovne reprezentacije Hrvatske, u Brodarici kod Šibenika, koje smo ujedno iskoristili za ugodan razgovor sa prvim čovjekom Hrvatskog Biciklističkog saveza, Tomislavom Zadrom. Osvrnuli smo se na trenutno stanje u HBSu, planove i godine pred nama, reprezentaciju, rad s mladima, doping kontrole….više pročitajte u tekstu ispod.

BikeMagazin: Prije svega želio bih Vam se zahvaliti za odvojeno vrijeme i zamoliti Vas da se predstavite našim čitateljima. Odakle dolazi Tomislav Zadro, koliko dugo je u biciklizmu.

Tomislav:  Slavonac sam, rođen 1969.godine  u Vinkovcima gdje sam odrastao, po zanimanju dipl.oec., otac troje djece.  U Zagrebu sam studirao i ostao živjeti desetak godina, da bih se s obitelji vratio 2003.u Vinkovce  gdje posljednjih 14 godina vodim biciklistički klub ‘Sokol’.

U biciklizmu sam od 1996.godine, kada sam nabavio prvi cestovni bicikl (crveni čelični ‘Pinarello’). Bila je to ljubav na prvi pogled, koja je prerasla u strast i na kraju moje životno opredjeljenje.  S biciklizmom sam počeo prvo rekreativno, pa utrkama u veteranskim kategorijama, te natjecateljski, gdje sam u para-biciklizmu (budući sam osoba s invaliditetom)prošao najveća  svjetska natjecanja od Europskih i Svjetskih prvenstava pa do Paraolipijskih igara 2008. u Pekingu, kada sam završio s natjecateljskim biciklizmom.
 


BikeMagazin: Krajem 2016. godine na izvanrednoj sjednici HBSa Vi ste izabrani za predsjednika ove krovne institucije, a zvanično ste postali predsjednikom u 2017 godini. Zapravo 2016 godina je bila jako turbolentna u Hrvatskom biciklizmu. Odlazak tajnika Ive Rilovića, razriješenje predsjednika Čotara i kompletne strukture HBSa. Kako vi gledate na to vrijeme?

Tomislav:  Da, dobro ste  konstatirali, turbulentno vrijeme, s puno negativnih pojava, koje su srećom iza nas. Ne želim se vraćati u prošlost, jer je hrvatski biciklizam kroz povijest imao puno uspona i padova, a po prirodi sam optimist i gledam samo pozitivno.  Držim da  u Hrvatskoj biciklizam nije na razini koju zaslužuje kao sport s dugom tradicijom i usporedbi s njegovom velikom popularnošću u svijetu. 

Zajedno sa svojim timom, okrenut sam k budućnosti .  Sve negativne pojave ostavljamo iza nas, a nastavljamo ono dobro. Želim vjerovati da je svatko u svom razdoblju HBS vodio u dobroj namjeri,  prema svojim mogućnostima.

BM: Velika je čast biti prvim čovjekom HBSa, imati povjerenje od tolikog broja ljudi. Kako Vi gledate na Vašu funkciju i zapravo koji je put vodio do vodio do ove krovne institucije?

Tomislav:   Da, velika je to čast te zahvaljujem svima koji su me podržali,  ali shvaćam to kao prvenstveno obvezu i odgovornost.   Moj tim i ja imamo potrebnu odlučnost, iskustvo i  znanje i želimo ih upotrijebiti  za boljitak hrvatskog biciklizma.

U biciklizmu sam osobno radio sve poslove, od osnivanja i vođenja kluba, borbe za sponzore, stvaranja mladih vozača,  od škola biciklizma i početnika pa do juniora i velikih natjecanja europske i svjetske razine. Bio sam vozač, trener, mehaničar, maser, vođa ekipe, predsjednik kluba, sve po potrebi.  No tako radi većina volontera u Hrvatskoj, koji vode biciklističke klubove i vole ovaj sport.

                  Prošao sam i sve razine rada u HBS-a, prvo kao član Tehničke cestovne komisije, zatim član Izvršnog odbora, te  predsjednik Odbora za cestovni biciklizam. Paralelno sam i izbornik  u biciklizmu za osobe s invaliditetom,  a to sve je u konačnici rezultiralo funkcijom predsjednika HBS-a, na koju sam izabran i koju obnašam proteklih godinu dana.
 


BM: Kad ste došli na ovu funkciju, Savez nije bio u zavidnom položaju, no danas je situacija drugačija. Koji je Vaš prvi korak bio kad ste došli u Savez?

Tomislav:  Da, dugi niz godina Savez je bio opterećen posljedicama nekih loših odluka vodstva u proteklim razdobljima,  no nadam se da iz ovog prošlog razdoblja takvih posljedica više neće biti.

                  Prvo sam okupio tim ljudi koji su spremni nesebično uložiti svoje vrijeme i enegiju za rad u Savezu.  Zaista sam iskreno pozvao sve, većina je to prihvatila, neki su se zahvalili na svojim dužnostima, a sada sa svojim  timom složno idem naprijed. Tu mislim i na profesionalne djelatnice (glavnu i administrativnu tajnicu), članove Izvršnog odbora, direktore reprezentcija, izbornike, članove ostalih  tijela HBS-a.

BM: Ono što možemo uočiti putem internet medija i društvenih mreža jeste da trenutno situacija u HBS-u posložena, držite sve konce u svojim rukama i sigurno idete naprijed. Na službenoj stranici HBSa primjetili smo predavanje na temu antidopinga u sklopu MTB i cestovnih priprema. Kakvo je stanje u Hrvatskoj po pitanju dopinga i koliko se Savez bori protiv toga?

Tomislav:  Da, stanje u HBS-u je stabilno i dobro, svi klubovi, sportski djelatnici i biciklisti su partneri ovog vodstva i svi stremimo prema istom cilju.  

HBS ima čvrst stav i beskompromisnmo se bori protiv dopinga u biciklizmu, koji je velik problem kompletnog suvremenog sporta. Stoga radimo na edukaciji biciklista, od najmlađih dobnih kategorija, pa do onih starijih, upoznajući ih s opasnostima i rizicima uzimanja dopinga.  S tim ciljem smo  organizirali predavanja na pripremama mtb i cestovnih mladih nacionalnih selekcija, koja je održao voditelj Odsjeka za prevenciju HZTA dr.Roman Latinović.

BM: Prošli vikend je u Istri bila utrka "Istarsko Proljeće", u Sinju se održavalo IX.kolo XCZLD, te cestovna utrka Kupa RH za mlade kategorije u Viru, no Vi ste odlučili cijeli tjedan provesti u Brodarici, na pripremama cestovne reprezentacije,  s mlađim naraštajima. Zaključujemo da HBS dosta ulaže u mlade, kakvi su planovi po pitanju djece u biciklizmu?

Tomislav:  Drago mi je da smo imali tako bogat protekli biciklistički vikend. Iako sam imao poziv organizatora etapne utke s najvećom tradicijom u Hrvatskoj i jedne od naših najznačajnijih cestovnih utrka uopće ‘Istarskog proljeća’, odlučio sam vlastitim primjerom pokazati da nam  je rad s mladim biciklistima jedan od prioriteta. Želimo povećati broj djece koja se bave biciklizmom i na tome ćemo i dalje raditi.
 

  


BM: Reprezentacija HBSa? Trenutno stanje, planovi…

Tomislav:  HBS skrbi o svim reprezentativnim selekcijama kojima će omogućiti optimalne uvjete za rad, pripreme i odlazak na sva predviđena natjecanja.  Plan direktora cestovne reprezentacije,  iskusnog Eduarda Kišerlovskog kao i ambicioznog direktora mtb reprezentacije Dragana Sladonje to garantiraju.

                  HBS je ove godine napravio velik iskorak u radu s  mlađim selekcijama, jer je nakon tri godine, osigurao profesionalnog trenera za razvoj,  financiranog od HOO-a, prof. kineziologije i bivšeg biciklista Antu Radića.  

Mlade cestovne selekcije već dugo godina uspješno vodi izbornik Predrag Jokić, kao i ženske kategorije Ivana  Ruszkowski, gdje imamo izuzetno talentiranu mladu seniorku, Zadranku Maju Perinović. Maja je izabrana za sportašicu grada Zadra , kao i junior Zvonimir Zadro za sportaša grada Vinkovaca u protekloj godini. Drago nam je da uspješni biciklisti postaju prepoznati u svojim sredinama,  u konkurenciji ostalih sportova u izborima najboljih.

                  Nakon puno godina pauze, pokrenuta  je mlada seniorska cestovna reprezentacije (U-23) kao temelj prelaska u ‘elite’ kategoriju, gdje godinama imamo velik problem. Pod vodstvom seniorskog izbornika i zasigurno najiskusnijeg  vođe ekipe u Hrvatskoj, Vinka Polončića,  idući vikend starta prva utrka U-23  reprezentacije  ‘Piccolo Sanremo’ u Italiji.

                  Brdsko biciklističkoj reprezentaciji novi zamah daje ‘legenda’ hrvatskog mtb-a, izbornik Pavao Rosset, kao i DH reprezentaciji iskusni natjecatelj Berislav Topol. 

                  BMX freestyle smo integrirali u sustav HBS-a s povjerenikom Juricom Baraćem na čelu, jednim od osnivača  Pannonian challenga, kao zalog razvoja te grane sporta, na čelu s jednim od najboljih svjetskih vozača Marinom Rantešom.
 


BM: Hrvatska ima jako lijepo popunjen, zapravo zavidan kalendar utrka, što je za svaku pohvalu. Imamo 3 velika biciklistička događanja u 2018. "Tour de Croatia", "Svjetski kup u DH" u Lošinju i "Pannonian challenge" u Osjeku, a bitno je i spomenuti dobar kalendar MTB (C1 i C2) utrka kao i dobro popunjen cestovni kalendar. No, zasigurno "Tour of Croatia" je jedna od najzahtjevnijih i najvažnijih utrka za Hrvatsku. Kakav utjecaj i doprinos HBS ima na TOC-u?

Tomislav:  HBS podržava sve međunarodne bicikističke događaje u Hrvatskoj, obavlja sve potrebne formalne predradnje prema Svjetskoj biciklističkoj organizaciji (UCI) i nudi korektnu suradnju  organizatorima.

  Ove godine najviša sportska razina u Hrvatskoj je Svjetski DH kup u Lošinju, prošle godine to je bio ‘Pannonian challenge’, također Svjetski kup u BMX freestyle discipline, koja postaje olimpijska.

No najveću medijsku, sportsku i turističku promociju posljednje tri godine ima utrka ‘Tour of Croatia’ koju je u ovom obliku osmislio Ivan Črnjarić, uz partnera Vladimira Miholjevića. Utrka je ove godne dobila HC kategoriju, a HBS priželjkuje bliskiju suradnju s organizatorima, napose u privlačenju mladih u naš sport, budući da u tom segmentu potencijal ovako velike pripredbe, financirane najvećim dijelom od strane Hrvatske  države, još nije iskorišten.

BM: Odnosi sa susjednim Savezima. Koliko možemo primjetiti Slovenija radi dobar posao i možda Srbija da ima koliko toliko uređeno stanje. Bosna i Hercegovina je u stanju stagnacije, dok je Crna Gora u problemima. Kakvi su odnosi sa susjedima?

Tomislav:  Odnosi sa susjedima su korektni i prijateljski, često hrvatski klubovi a i reprezentativne selekcije voze utrke u zemljama okruženja, kao i susjedi kod nas, no te odnose još želimo intenzivirati i izmjeniti iskustva. Talentirani hrvatski vozači često nastavljaju svoj profesionalni razvoj  u pretežno slovenskim klubovima, ali isto tako su uglavnom slovenski vozači vozili i za hrvatske ‘continental’ klubove.

BM: Također, primjetili smo da Hrvatska nije član Balkanske biciklističke Unije?

Tomislav:  Da, takvo stanje smo naslijedili i u budućnosti ćemo se odrediti prema članstvu u toj asocijaciji.

BM: Koji su planovi HBSa za budućnost? Vidimo da je HBS aktivno ušao u 2018 godinu. Kakvi su planovi za budućnost, štp možemo očekivati u skorije vrijeme?

Tomislav:  HBS želi unaprijediti hrvatski biciklizam i dovesti ga na razinu na kojoj smatramo da treba biti, a za koju smatramo da postoji potencijal.  A posla je puno, u svim segmentima.  Svjesni smo da je to dugotrajan proces i da se ne može sve napraviti odmah i ‘preko noći’ ali idemo malim koracima i u dobrom smjeru.  

Krenuli smo od izrade dugoročne strategije hrvatskog biciklizma, znamo što nam je cilj i gdje želimo biti za pet, a gdje za deset godina. I znamo kako to postići.  A već za 2018. ciljeva je puno.

Otvaranje Saveza još više prema van, ali i prema unutra, stalno na usluzi članicama, veća vidljivost u medijima, stvaranje marketinški privlačnog proizvoda, koji će biti atraktivan sponzorima,  privlačenje istih i vezivanje uz pozitivan ‘image’ biciklističkog sporta.

Zatim bolja suradnja s domaćim i međunarodnim institucijama:  Hrvatskim olimpijskim odborom, Središnjim državnim uredom za sport, Europskom biciklističkom unijom (UEC), Svjetskom bicikističkom unijom (UCI) itd. Na tom polju vidimo rezultae rada protekle godine, no na svemu tome se konstatno radi , sve je to kontinuiran proces .

Prioritet nam je i naobrazba stručnog kadra, trenera, sudaca, vođa ekipa, upravo se radi na izradi programa za školovanje trenera, u suradmji s HOA-om, a prema odredbama Zakona o sportu itd.

Cilj nam je dalnji razvoj mladih biciklista kroz međunarodne biciklističke kampove, prošle godine realizirali smo dva UCI kampa (cestovni muški i ženski) i po prvi puta dva UEC kampa (mtb i pistovni).

Također, stvaranje boljih materijalnih uvjeta za bicikliste je jedn od prioriteta: nabavka kombi vozila (bez kojeg je HBS-a ostao prije 4 godine) je preduvjet razvoj i odlazak na brojnije utrke.

Neke ciljeve  smo već ostvarili, od angažiranja trenera za razvoj mladih kategorija, povećanje proračuna za 2018., potpisivanja prvih sponzorskih ugovora, bolje suradnje s domaćim i inozemnim asocijacijama.  HBS ćemo povezati i sa svim ostalim srodnim segmentima društva, kako bismi iskoristili sve  potencijale. Na ostalim ciljevima radimo kontinuirano i zacrtano ćemo ispuniti u ovoj godini.  Uz strast i upornost  koju posjeduju ljudi koji su oko mene, ni malo ne sumnjam  u to.
 


BM: Na kraju, poruka za naše čitatelje.

Tomislav:  Čitajte i pratite  ‘Bike magazin’ koji ulaže puno truda u popularizacuju biciklizma u regiji. Vozite bicikle, uživajte u biciklizmu, bilo natjecateljskom ili rekreativnom i propagirajte zdrav život koji uz to ide.

To je zadatak  svih nas koji volimo sport na dva kotača na ovim prostorima. Svatko može napraviti malo na području svog djelovanja, a samo zajedničkim radom  ćemo i ostatku javnosti otkriti i pokazati ljepotu najtežeg sporta na svijetu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More