Novi TREK Madone SLR i SL

Oduvijek sam bila obožavatelj Trek Madone bicikla, još od ranih dana Lance Armstronga pa sve do danas, kad je krenuo u oblast aerodinamičnosti i posudio IsoSpeed zglob od Domane za svilenkasto udobnu vožnju koja ga razlikuje od većine drugih aero bicikla. Ovih dana Trek je prezentirao svoj novi model Madone, a ako ste propustili, naš prvi uvid možete pročitati ovdje.

Napredak u biciklističkoj industriji je izgleda nezaustavljiv, posebice u području aerodinamike, a to možemo vidjeti i na novom Trek modelu Madone.

NOVI MADONI NA PRVI POGLED:

 • Dostupan s disk ili obodnim kočnicama
 • Model sa obodnim kočnicama je lakši od prethodnog modela
 • Nema kazne na aerodinamici kod modela sa disk kočnicama
 • Nova H1.5 geometrija
 • Podesivi IsoSpeed: 17% mekši ili 21% čvršći
 • Vrhunski SLR i pristupačniji SL modeli
 • Novi dvodjelni aero upravljač i lulica
 • Muški i ženski modeli
 • Maksimalna integracija 
   


EVOLUCIJA U AERODINAMICI

Aerodinamika i smanjenje otpora zraka, očigledan je fokus novog bicikla, no Trek je zapravo želio zadržati aerodinamične performanse prethodnog Madone modela dok je odlučio dodati nove značajke, kao što su IsoSpeed zglob, disk kočnice i uz sve to održavati težinu niskom.

Uz sve to, Trek je potvrdio razvoj svog novog bicikla u Vjetro tunelu u San Diegu i testirao ga u prosjeku od -12.5 do 12.5 stupnjeva, što se smatra najčešćim rasponom vjetra sa kojim se biciklista mora boriti. Novi bicikl proizvodi 3.216g otpora u usporedbi s 3.203g za Madone 9 seriju. Novi bicikl proizvodi više otpora, ali Trek to objašnjava kao "14g razlike koji su unutar cilja Trekovog projekta".
 


Također, testirali su novi Madone protiv svog najbližeg suparnika, Venge ViAS, a Trek tvrdi da njihov novi bicikl proizvodi manje otpora.

No taj podatak je uzet sa odstojanjem uz činjenicu da je Specialzied upravo prezentirao novi Venge za koji se tvrdi da je 8 sekundi brži od prethodnog Venge ViAS modela. Kako je zapravo Trek svoj novi Madone usporedio s novim Vengeom nedoumica nam je koja je zanimljiva.

Ali Trek kaže kako ono što zaista razlikuje novi Madone jest način na koji bicikl kombinira naprednu aerodinamiku, vrhunsku kvalitetu vožnje i ultra-nisku težinu u najbolji bicikl koji je danas dostupan na tržištu.
 


DOSTUPAN S DISK KOČNICAMA BEZ KAZNE NA AERODINAMICI

Danas, mnogi brendovi prezentiraju svoje nove modele s disk kočnicama, ali za razliku od Specialized i Cannondale koji su se u potpunosti posvetili disk kočnicama, Trek nastoji održati sve svoje klijente sretnim nudeći im izbor sa disk ili obodnim kočnicama. Ono što odaberete dolazi od Vaših osobnih preferencija, a to je ono što mi se sviđa. Imati izbor je dobra stvar.

Disk-kočnice imaju svoje prednosti i postupno osvajaju tržište, no imaju i svoje nedostatke. Trek je radio na tome kako bi osigurao da novi Madone model s diskovima nema  aerodinamične kazne u usporedbi s Madone modelom s obodnim kočnicama.

Dodavanje disk kočnica ima utjecaj na aerodinamičke performanse, a riješavanje toga je bilo ključno za novi Madone, objašnjavaju u Treku.

"Usvajanje disk kočnica bilo je kritični stup tijekom faze istraživanja i razvoja novog Madone. Aerodinamika i usmjeravanje crijeva za kočnice bila su dva područja koja su trebala biti pažljivo razmatrana i riješena".

"Sa strane aerodinamičnosti, disk kočnice su nas brinule pri razmatranju kretanja vjetra na ne-pogonskoj strani bicikla. Održavanje potpunog unutarnjeg usmjeravanja kabela zahtijevalo je od Treka istraživanje jedinstvenih načina kako da obje; i obodne i disk kočnice provede kroz donju pogonsku cijev.

Disk kočnice obično znače povećanje razmaka za gume, a Madone je dizajniran da radi sa gumama do 28mm širine.

BICIKL JE OLAKŠAN

Aero bicikli obično dolaze s malo većom težinom u odnosu na redovite lagane cestovne bicikle. Tarmac ili Emonda su mnogo lakši bicikli nego Venge ili Madone.

"Trek je uložio velike napore kako bi osigurao da novi okvir Madone može pomoći u smanjenju ili održavanju težine bicikla od trenutnog Madone modela", objašnjavaju.

"Napor je rezultirao biciklom koji ima dodatne funkcionalnosti od kojih vozači imaju koristi, a jednako je brz i lagan kao trenutni Madone."

To znači da Madone model sa obodnim kočnicama ima jednaku težinu od 7.1kg kao i prethodni model, ali s dodatnim značajkama podesivog IsoSpeeda. Za Madone model sa disk kočnicama, tvrtka je postavila cilj od 7.5kg koji je i postignut.

"Težina bicikla je opipljiva osobina o kojoj sportaši i potrošači uveliko brinu." Stvaranje jednog od najboljih cestovnih bicikla zahtijeva osjetljivu ravnotežu aerodinamike, krutosti okvira i težine bicikla", poručuju u Trek-u.
 


PODESIVI ISOSPEED DECOUPLER

IsoSpeed zblob koji se nalazi na spoju sjedišne i gornje cijevi okvira postalo je ključna tehnologija Trekovih cestovnih bicikala. Prvi put vidljiv na Domane prije nekoliko godina osmišljen kako bi osigurao udobniju vožnju preko kocki na stazi utrke Paris-Roubaix, od tada je pronašao svoj put na druge modele u Trek-ovoj ponudi, od Madone do Boone, kao i ProCaliber brdskog bicikla.

Izvorni IsoSpeed bio je fiksiran, nije bilo mogućnosti da ga promijenite, ali druga generacija Domane predstavila je svoj prvi prilagodljivi IsoSpeed, što vam omogućuje da odredite koliko udobnu vožnju želite ovisno o kvaliteti ceste i osobnim preferencijama. Ta prilagodljivost sada dolazi na novom Madone modelu.

IsoSpeed zblog je integriran u gornju cijev i osigurava 17% uglađeniju vožnju u najmekšim postavkama i 21% kruću vožnju u najčvršćim postavkama. To je velika razlika i sigurno je da će privući mnogo širu bazu korisnika nego ranije.

Izvorni Madone nije nudio toliko udobniju vožnju, zapravo, vožnja bila bi lijepa, ali zahtjevi rekreativnih vozača su vrlo različiti od Trek Factory tima koji vjerojatno, kao i većina natjecatelja, želi što kruće postavke! Iz ovog razloga izvorni IsoSpeed je revidiran, tako da odgovara širem rasponu preferencija vožnje nego prije.

Druga zanimljiva promjena je poboljšana kontrola pokreta. Dodan je elastomerni prigušivač koji osigurava kontrolu povratnog udara od podloge tla, što je smanjenje od 13% u odnosu na stari Madone. To bi trebalo doprinijeti povećanju stabilnosti.

Trek dodaje da je dodatna korist od preseljenja IsoSpeed-a također i bolja vertikalna usklađenost na svim veličinama okvira.

"Subjektivne test vožnje, instrumentalno testiranje na vožnjama i laboratorijsko ispitivanje bili su dio postupaka provjere validacije u Treku kako bi se dobila potvrda da je ova nova metoda prilagodljivih tehnologija usklađenosti bila u skladu s očekivanjima i omogućila vozaču vertikalnu sukladnost na sjedalu", poručuju iz Trek-a.
 


NOVA H1.5 GEOMETRIJA – NA MUŠKIM I ŽENSKIM MODELIMA

Trek u biciklističkoj industriji  nudi izbor geometrija koji odražavaju razlike u zahtjevima između Pro i amaterskih vozača u stvarnom svijetu. Njegova prethodna H2 geometrija imala je značajke koje više odgovaraju biciklistima koji nisu trebali toliko agresivan položaj za razliku od H1 geometrije koja je favoritizirana u Pro pelotonu.

Novi Madone SLR sada je dostupan u novoj geometriji H1.5 koja dijeli razlike između ove dvije.

Trek kaže da "udara u slatko mjesto za širok raspon veličina jer balansira tradicionalnu agresivnu geometriju koja je pogodna za utrke s pozicijom koja omogućuje sportašima da više ostanu u istom položaju s više udobnosti".

Madone SL će se nuditi samo u opuštenijoj H2 geometriji.

Madone SLR se nudi u muškoj i ženskoj verziji, koristeći isti okvir i vilicu, ali izgrađen s različitim sjedalima, širinama upravljača i duljinama lulica.
 


MAKSIMALNA INTEGRACIJA

Integracija je sve kod aero bicikla. Skrivanje komponenata izvan strujanja zraka smanjuje otpor što vam pomaže da vozite brže. Kočnice na Madone već su bile umjetničko djelo, ali sada prednja kočnica se preselila na stražnju stranu vilice kako bi se poboljšale aero performanse.

Kočnice su također revidirane kako bi se olakšalo postavljanje i održavanje. Kompatibilne su s gumama do 28 mm, a sklopka na kočnici omogućuju lakše ugradnju gume i obruča.

Posljednji uredan detalj koji nam se svidio jeste stražnje Bontrager Flare RT svjetlo koje se može pričvrstiti izravno na cijev ispod sjedala.

NOVI DVO-DIJELNI AERO UPRAVLJAČ I LULICA

Posljednji komad na aero cestovnim biciklima je aerodinamičan upravljač, kako bi se smanjila površina prednjeg dijela i također, kako bi se povećala integracija svih kabela.

Trek je za prethodni Madeone osmislio prelijepi jednodijelni karbonski upravljač i lulicu, ali je nedostatak bio što nije bilo lako prilagoditi širinu upravljača ili duljinu lulice.

Trek se obratio svom razvojnom timu sa zahtjevom za novi dvo-dijelni upravljač i lulicu, tako da Madone sada može ponuditi mnogo širi raspon širina upravljača i duljine lulice, što olakšava podešavanje u vašeg fita.
 


ŽELITE KUPITI NOVI MADONE?

 • Madone SLR 9 Disk s Dura-Ace Di2 i Bontrager Aeolus XXX 6 TLR kotačima košta cca.11.200€.
 • Madone SLR 8 s Dura-Ace Di2 i Bontrager Aeolus Pro 5 TLR kotačima košta 7.600€.
 • Madone SL raspon, koji koristi OCLV 500 preko 700 karbona, košta cca. 4.000€.
   

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More