Pirelli predstavio Scorpion XC RC gumu razvijenu za Trek-Pirelli MTB tim

Pirelli je upravo predstavio svoju "Scorpion XC RC" Cross-Country natjecateljsku gumu koja će biti dio njihove Scorpion MTB ponude namijenjene brdskom biciklizmu.

Vraćajući se na biciklizam iz 2017. godine, sektor koji dobro interpretira svoje vrijednosti kao vodeći brend u održivosti, Pirelli je svoje prve MTB gume predstavio u veljači/februaru 2019 godine. Istovremeno to je tvrtka koja je potpisala sporazum o tehničkom partnerstvu s Trek-Pirelli elitnim timom.
 


Razvijena na poseban zahtjev sportaša TREK PIRELLI tima, nova guma je 100% orijentirana natjecateljskom svijetu. Stvorena je kako bi zadovoljila visoke performanse vozača kalibra poput Vlad Dascalu, koji je Europski prvak, Svjetski prvak i pobjednika Svjetskog kupa XCO U23 i Samuele Porro, Državnog prvaka Italije, srebrna medalja na Europskom prvenstvu i bronca na Svijetskom Prvenstvu u XCM kategoriji.

Samuele Porro zatražio je od Pirellijevih inženjera novu gumu više orijentiranu na Olimpijski cross cuntry, ali da ujedno ima i izvrsne performanse u XCM disciplinama. Tehničari tvrtke stoga su razvili proizvod najvišeg profila koji može ponuditi lakoću, super brzinu i dobru trakciju. Tako je rođena Scorpion XC RC guma.
 


Veoma brza guma orijentirana natjecanjima

Nekoliko mjeseci kasnije, u listopadu/oktobru 2019. Samuele Porro i njegove timske kolege dobili su prve prototipe gume na testiranje. Nove gume s oznakom "Prototype" testirane su tijekom treninga tima u Calpeu (Španjolska). Porro ih je testirao i na treningu na stazi zahtjevne Cape Epic utrke u Južnoj Africi. Krštenje guma odvijalo se tijekom prvih kalendarskih utrka, uključujući Mediterranean Epic i Andalucia Bike Race.
 


S tehničkog stajališta, nova XC RC gume je Tubeless Ready sa 120 TPI najlon kućištem. Dostupna je u verzijama LITE i ProWALL, za pojačanu zaštitu od punkcija koju kombiniraju Pirellijeve tehnologije, a koje su već pronađene u Scorpion MTB asortimanu, počevši od inovativnog SmartGRIP spoja. Izveden iz Pirellijevog iskustva u Motorsportu, SmartGRIP Compound mono-je spoj visoke mehaničke čvrstoće koji, unatoč povećanoj brzini i lakoći novih XC RC guma, nudi izvrsnu stabilnost, dug životni vijek i prije svega, optimalnu trakciju na svim terenima. Pirelli je posebnu pozornost posvetio dizajnu gaznoga sloja, koji uključuje karakteristike koje proizlaze i iz Scorpiona XC H (tvrda) i Scorpion XC M (miješana) guma, redizajniran za neposrednije i preciznije rukovanje. Blokovi u središtu gaznoga sloja jasno podsjećaju na Scorpion XC H profil, ali su niži i bliži da bi se poboljšala brzina na ravnim dijelovima. Dok polubočni i bočni blokovi imaju oblik i oštar kut Scorpion XC M profila gume. Ove revizije su načinjene kako bi se maksimiziralo prianjanje pod različitim uglovima. Profil s agresivnijim stranama i glađim središtem čini Scorpion XC RC savršenim oružjem za osvajanje suvremenih Olimpijskih staza koje su tehnički jako zahtjevne.
 

 


Ovo je bio komentar Vlada Dascalu na nove gume: "Scorpion XC RC je savršena guma za mene, jer je dizajniran za najmodernije XC staze, gdje je izmjena prirodnih staza i umjetnih dionica sve češća, pored povećanih prosječnih brzina na utrkama koje se povećavaju iz godine u godinu. Zahvaljujući novom dizajnu točno znam gdje mogu postaviti gumu, mogu slijediti najteže linije i mogu postaviti agresivne krivulje s više agresivnosti, ali i uštedjeti energiju, zahvaljujući poboljšanoj brzini i lakoći gume".
 


"Scorpion XC RC je savršena guma za XC natjecanja – komentirao je Samuele Porrobrza i precizna u krivinama pri velikim brzinama. Novi, viši bočni blokovi osiguravaju optimalnu trakciju tijekom vožnje do krajnjih granica".

Nova Scorpion XC RC guma već je dostupna u specijaliziranim biciklističkim trgovinama, u verziji 29"x 2.2, kao i također u varijanti "Team" – sa žutim logotipom.

Linija proizvoda u katalogu za 2020 godinu prikazuje tri posebne makro-obitelji, dizajnirane za glavne MTB discipline:

  • Scorpion XC, s profilima: RC (Racing), R (Stražnji), M (Mix), S (Soft), H (Hard)
  • Scorpion Trail, dostupan sa M, S, R i H profilom
  • Scorpion Enduro, dostupan sa M, S, R profilom

Globalno, među LITE, ProWALL, Classic i Team (sa žutim logotipima), asortiman Pirelli MTB guma za 2020 ima 37 različitih verzija s veličinama počevši od klasičnih 29”x2.2 pa sve do 27.5”x2.6

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More