Predstavljamo B-HARD Ultra Race & Brevet

BREVET – porijeklom iz Francuske, ove ultraduge vožnje se kod nas održavaju već 6-7 godina, bez mnogo medijske eksponiranosti, no danas sve više i više dobivaju na pozornosti.

Vjerovatno se svaki imalo ozbiljniji rekreativac, odnosno entuzijasta, u želji za pomjeranjem sopstvenih granica odlučuje na sudjelovanje u ovim događajima. Ove sezone, breveti će da dožive svojevrsnu ekspanziju, a u želji za dobivanjem više informacija o brevet događajima, kao i nadolazećoj uzbudljivoj manifestaciji B-HARD, razgovarali smo sa Nikicom Atlagićem, organizatorom ovih događaja.
 


BM: Pozdrav Nikica, evo za sve one koji te ne poznaju, možda za početak da te predstavimo.

Nikica: Pozdrav i hvala Vam što ste prepoznali naš projekat i ideju kao vrijednom predstavljanja! Ja ne bih posebno pričao o sebi, osim da sam veoma dugo u biciklizmu, kako takmičarskom, tako i rekreativno-turističkom – uglavnom istovremeno. Pored toga, mnogo radim na promociji cestovnog biciklizma i pomažem entuzijastima da napreduju u tom pogledu, jer jednostavno obožavam biciklizam! Da ne bude zabune, u to uvrštavam i planinski biciklizam – ipak se moji počeci vezuju za MTB (koji je kod nas još uvijek sinonim za bicikl), ali trenutno mi je fokus gotovo potpuno na cestovnom biciklizmu.

BM: Pratimo tvoje vožnje, čak smo i pisali o tvojim dugometražnim avanturama na našem portalu i jasno nam je da si se odlučio za ovakav potez. Odakle ljubav prema brevetima?

Nikica: Biciklizam dolazi u raznim oblicima – bicikl kao prevozno sredstvo, biciklizam kao rekreacija, kao takmičarski sport, ali i kao način putovanja i turizma. Ja sam sve te elemente oduvijek kombinovao, u promjenjivom odnosu, a tako je i dan-danas. Još u juniorskim danima su me fascinirale dugometražne vožnje i dugo mi je bila želja da odvezem rutu od Banja Luke do Makarske, dužine 252 km i veoma zahtjevnog visinskog profila. To sam ostvario 2008. godine (i jubilarno ponovio 2018.) i od tada sam imao niz različitih poduhvata, jednodnevnih i višednevnih (ili etapnih) vožnji, ali ta prva vožnja do Makarske je bila svojevrsna preteča breveta kod nas, a i inspirisala je mnoge ljude da uopšte počnu da voze bicikl, što mi je izuzetno drago.
 


BM: Što je to zapravo brevet?

Nikica: Ove vožnje nisu takmičarskog karaktera i čitava ideja se zasniva na izdržljivosti i samoodrživosti biciklista tokom vožnje, uz prelaženje prilično velikih udaljenosti, u određenom vremenskom roku i uz propisane vremenske kontrole. Isto tako, ove vožnje imaju i turistički karakter. Ernest Hemingway je rekao da je vožnja bicikla najbolji način upoznavanja bilo koje zemlje, jer dobro osjetite i zapamtite svaki brežuljak, a imate i vremena da uživate u pogledu.

Takođe, breveti se voze u potpunosti sa Zakonom o bezbjednosti saobraćaja, ali i po svim vremenskim uslovima i pomjeranje datuma starta se u principu ne vrši, osim u izuzetnim vremenskim uslovima koji utiču na sigurnost učesnika. Osim toga, zbog velikih udaljenosti koje biciklisti, odnosno RANDONNEUR-i trebaju preći, jako često provode čitavu ili jedan dio noći, u vožnji.
 


BM: Kada pričamo o brevetima, naglasak je na tome da ovaj događaj nije takmičarskog karaktera, ali moglo bi se reći da brevet za svakog vozača može da predstavlja ono što on želi?

Nikica: Prije svega treba reći da takmičarski i sportski biciklisti često olako odbacuju brevete kao nešto “rekreativno i lako”, ali uopšte nije bezazleno odvesti neku rutu od 200 km npr. za 6 sati. Dakle, brevet može biti i fantastičan trening, kako sam ih i ja uvijek doživljavao. S druge strane, imamo i ljude koji voze veoma lagano, čak do samog limita od 13h i 30min (za tu dužinu rute) i uživaju u vožnji na svoj način. Ja lično imam želju, a i radim na tome, da “pomirim ta dva svijeta”, odnosno zainteresujem sportske bicikliste za ovaj vid vožnje, a da rekreativce animiram da napreduju u smislu ličnih mogućnosti i performansi.

Opširnije o brevetima možete pročitati i u ovom članku: http://www.zivimobolje.org/breveti-dugometrazne-biciklisticke-voznje/

BM: Možeš li nam iz prve ruke reći koliko je naporan jedan brevet događaj?  Recimo da sam prosječan rekreativni biciklista i vjerujem da sam sposoban da vozim brevet. Što trebam sve napraviti da bih ga uspio odvoziti? Da li su najveći problem bolovi u stražnjici? 🙂

Nikica: Možda neočekivano, ali najbitnija stvar za uspješnu vožnju breveta je “glava”, odnosno najteže je održati koncentraciju i volju tokom psihofizičkog zamaranja. Jednom kada odvezete 200 km, svaki naredni put je mnogo lakše, bez obzira na sve druge uslove. Ali onda poželite odvesti 300… i tako počinje ta “zaraza” brevetima :).
Naravno, treba obratiti pažnju i na unos hrane i tečnosti, pronaći umjeren tempo vožnje, ali i jednostavno sjediti u sicu i pedalati dugo vremena, što je samo po sebi naporno.

Što se tiče savjeta, primijetio sam da mnogi vozači breveta pribjegavaju veoma dugim pauzama za odmor, a to je po mom mišljenju veoma kontraproduktivno. Dakle, moj glavni savjet vozačima breveta bi bio da se minimizuju pauze i zadrži određen ritam.
 


BM: U ovoj godini se pojavljuješ i kao organizator breveta – iz kojeg razloga?

Nikica: Kao što sam pomenuo, radim na popularizaciji ovog tipa vožnje, kao i biciklizma uopšte, tako da će brevet od 200 km 13.4.2019., koji se održava na ruti Banja Luka – Srbac – Prnjavor – Teslić – Borja – Banja Luka (216 km), u organizaciji Udruženja građana “Centar za bolji kvalitet života”, biti idealan način da se svi okušaju u ovom vidu vožnje, jer će na kontrolnim tačkama, pa i na cilju, biti organizovano osvježenje, da vožnju učini malo lakšom i ugodnijom.

Sve informacije, kao i prijave, mogu se pronaći na ovoj stranici: http://www.bhardultrarace.com/brevet-200k-13-4-2019/

BM: Na kojim si brevetima do sada sudjelovao i kakvi su ti dalji planovi?

Nikica: Breveti se voze u dužinama od 200, 300, 400, 600 i 1000 km, pod pokroviteljstvom Audax Club Parisien (i do 2000 km u drugom formatu), uključujući i neke specijalne brevete, među kojima je i Pariz-Brest-Pariz (PBP), koji se održava svake četiri godine, pa upravo i 2019. god., tako da ovogodišnji breveti, pa tako i ovi u našoj organizaciji, istovremeno predstavljaju i kvalifikacije za pomenuti PBP. Ja sam do sada uglavnom vozio brevete od 200 i 300 km – duži su mi bili u konfliktu sa takmičenjima, ali ove sezone mi je u planu da odvezem cijeli niz, uključujući i veoma zahtjevni brevet od 1000 km, pod adekvatnim nazivom “B-HARD”, takođe u organizaciji Udruženja, kao i mene lično.
 


BM: Ok, sad možemo preći na glavnu stvar – B-HARD Ultra Race & Brevet! Organizator si ove vrlo zanimljive manifestacije – šta nam možeš reći o tome?

Nikica: B-HARD Ultra Race & Brevet je multidisciplinarna biciklistička manifestacija, koja se održava od 13. do 16. juna 2019. god. Njen glavni zadatak je poboljšanje imidža Bosne i Hercegovine i prezentacija njenih ogromnih turističkih potencijala, kroz promociju pažljivo skrojene cikloturističke rute u dužini od 1030 km i oko 14000 m visinske razlike.

Navedena ruta je osmišljena tako da je cikloturisti voze 10 dana, sa ili bez prateće logistike, i da bude uvrštena u turističku ponudu Banja Luke i BiH, ali će na istoj ruti da se vozi i brevet od 1000 km, u kojem učesnici imaju samo 75h da uspješno izvezu zadanu rutu! Mislim da sada možete uvidjeti da breveti nisu nimalo bezazleni, kao što je možda nekima to zvučalo na početku ovog teksta.

Čitaoci će primijetiti i “Ultra Race” u nazivu – to se odnosi na još jednu kategoriju vožnje – ultramaratonski biciklizam ili tzv. ultrabiciklizam. Mada se u slobodnom prevodu naziva ultra-trkom, osim što učesnici voze bicikl, taj stil vožnje nema baš ništa zajedničko sa klasičnim biciklističkim trkama. Štaviše, zasnivaju se na istim principima samoodrživosti kao i breveti, s tim da, umjesto društvene komponente i zajedničke vožnje, u ultrabiciklizmu takmičari voze individualno i bore se sa štopericom. Praktično, to je individualna hronometarska vožnja (ITT) od 1000 km!
 


BM: To sve zvuči veoma zanimljivo! Da li imate nekakvu podršku u organizaciji ovog događaja?

Nikica: Veoma nam je drago da su baš sve Turističke organizacije/zajednice i Općine, kroz koje ruta prolazi i koje smo iz tog razloga kontaktirali, jednostavno bile oduševljene idejom i dale su svoju punu podršku i pomoć u logisitici i organizaciji kontrolnih tačaka i osvježenja za takmičare. Prvu noć ćemo imati i organizovano noćenje za sve učesnike, a prvi i drugi dan puni ručak. Takođe, implementiraćemo GPS praćenje učesnika uživo preko interneta, kako zbog sigurnosti, tako i zbog atraktivnosti.
 


BM: Može se reći da je B-HARD manifestacija koja je prilično jedinstvena u svijetu sličnih događaja – zašto je to tako?

Nikica: Slobodno se može reći – iz mnogo razloga.

Ovo je jedini događaj ovog tipa osmišljen specifično da promoviše jednu državu i njene turističke potencijale. Sarađujemo i s najboljim domaćim fotografima, kako bismo prirodno-istorijske ljepote BIH prikazali u najboljem mogućem svjetlu.

Dalje, naša manifestacija kombinuje ultra-trku i brevet unutar istog događaja, što definitivno nije praksa, a imaćemo u ponudi i nešto sporiju, petodnevnu turističku opciju vožnje, s organizovanim noćenjima.

Pored toga, ruta nije jednostavno nacrtana tako da bude teška i izazovna, mada to svakako jeste, nego ću i ja lično, kao idejni tvorac i organizator, da pod istim uslovima učestvujem u vožnji, što je svojevrsna garancija kvaliteta.

I na kraju, ali ne i najmanje bitno – kako ovaj događaj organizuje neprofitna organizacija, sve što uspijemo obezbijediti, po pitanju podrške i sponzorstava, ići će direktno u korist učesnicima. Tako će naša ultra-trka biti prva i jedina u svijetu sa novčanim nagradama za učesnike :).
 


Sve detalje u vezi ovog događaja možete vidjeti na web sajtu: http://www.bhardultrarace.com

ali i na društvenim mrežama: 
http://www.facebook.com/bhardultrarace
http://www.instagram.com/bhardultrarace

BM: Neka poruka za kraj, za sve naše čitatelje?

Nikica: U ljudskoj prirodi je nagon za pomjeranje granica, kako cijelog čovječanstva, tako i ličnih. Nemojte se bojati da pomjerite svoje!

BikeMagazin je ponosni medijski pokrovitelj B-Hard Ultra Race & Brevet događaja, pratite nas i dalje za više informacija.
 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More