Prehrana i treninzi po krvnim grupama

Često u posljednje vrijeme čujemo termin prehrane po krvnim grupama, te taj termin postaje sve popularniji. Vjerovatno već znate da ukoliko želite izgubiti na kilaži morate se riješiti određenih namirnica. No, jeste li se ikada zapitali odgovara li vaš način prehrane vašoj krvnoj grupi?

Više o tome će nam reći naš dopisnik Mario Kojić.    

Krvne Grupe čine glavnu razliku između zdravlja i bolesti. Zašto netko brzo napreduje u izdržljivosti, dobivanju mišićne mase, gubitku kilograma, zašto netko može si dopustiti da popije gajbu pive, a netko ne može ni 2 piva.

U sljedećem tekstu ću pokušati objasniti zašto je to tako.

Ljudska rasa se razlikuje samo po antigenu krvne grupe, nacije, religije i entineti ne postoje, to su drugi izmislili da bih nas zavadili i da bih imali koristi od nas. Krv je građena od istih osnovnih elemenata crvenih i bijelih krvnih zrnaca, trombocita i plazme, a ono što jednu krvnu grupu razlikuje od druge su njeni antigeni. Antigen koji određuje krvnu grupu se nalazi na hromosomu 9 i glavna je podrška našem imunom sistemu: A, B, AB, O.

Krvna grupa 0 (Old) – lovci. Nalaze se na vrhu hranidbenog lanca. Prehrana se bazira na mesu. Kako se povećavala populacija tako su se počeli naseljavati sjevernije i uzgajati poljoprivredne kulture.
Krvna grupa A (Agrarian) – uzgajivači. Razvila se s početkom razvoja poljoprivrede i pripitomljavanja domaćih životinja. Najbrojnija krvna grupa među zapadnim Europljanima.
Krvna grupa B (Balance) – nomadi. Razvila se prilikom seljenja ljudi iz Afrike prema ostalim kontinentima (Europi, Aziji i Americi). Najbrojnija je u Aziji.
Krvna grupa AB (Modern) – moderna mješavina krvnih grupa A i B, ujedno i najmlađa.

Kada usporedimo dvije osobe ako rade istu stvar, bez obzira da li je to bavljenje sportom ili nešto drugo može se vidjeti da ta funkcija na njih ne djeluje isto. Takva ista situacija je i sa profilom bolesti. Neki su nonstop bolesni, a drugi su uvijek zdravi. To je zato što su te osobe različitih krvnih grupa i u tome što krvna grupa te zdrave osobe jednostavno nije podložna toj vrsti patogenih organizama koji su uzročnici neke bolesti. Kada sam bio na onkoligiji vidio sam da od 10 osoba oboljelih od raka, čak njih 8 je bilo nosilac krvne grupe A. Tako isto na kardiologiji kod srčanih problema najveći broj osoba bio je sa krvnom grupom O.

Navodim ove dvije krvne grupe jer su najviše različite, a sada ću pokušati objasniti zašto je to tako. Sve ovo gore navedeno, ove bolesti se se ne moraju dogoditi ako se osoba hrani u skladu sa svojim antigenom krvne grupe. I krvna grupa O može završiti kao i osobe sa A krvnom grupom.

To je iz razloga što današnjim načinom ishrane unosimo previše obrađene i nutritivno bezvrijedne hrane, a prilikom unosa takve vrste hrane tijelo jednostavno ne može da funkcioniše kako treba i dolazi po problema u organizmu. Takav isti slučaj je i sa nedovoljnom i nepravilnom fizičkom aktivnošću (upravo gledam onog na traci sa 100kg kako trči, a nikad nije potrčao, nek mu je Bog na pomoći).

Prilikom fizičke aktivnosti treba imati pravilnu i određenu ishranu po svojoj krvnoj grupi, a sve u cilju da bismo bili zdravi i da bi imali rezultat kakav želimo. Što znači da se svaka krvna grupa mora hraniti različito, da bi imali ono što želimo. Zato ista hrana djeluje različito na ljude, kao što sam rekao da neko ima problema u cilju dobivanja mišićne mase i skidanja masnog tkiva, zašto je netko zdrav, a netko bolestan, odgovor leži u tome što ta zdrava ooba uzima hranu koja ne šteti njegovom imunom sistemu.
Ja sam se bavio sportom izdržljivosti, a bio sam sasvim kontra krvna grupa (O krvna grupa) kojoj takvi sportovi i napori ne odgovaraju. To ne znači da se osoba ne može baviti bilo kojim sportom, a da ne uspije. Kada se upotrijebi znanje sve je moguće!

Pokušati ću detaljnije pojasniti…

Krvna grupa A u membranama eritrocita ima protein aglutinogen koji ima mogućnost da prenosi više kiseonika, a krvna grupa O nema taj protein i samim tim krvna grupa O ne može da prenosi kiseonik putem krvotoka do ćellija kao što to čini krvna grupa A. To je sve iz razloga jer O nema u membranama eritrocita protein aglutinogen kao što ima krvna grupa A (brži prenos kiseonika, imate više snage i izdržljivosti, a slično je i kod drugih krvnih grupa). Najuspješniji na Mr.Olympiji bile su krvne grupe O kao Ronnie Coleman, Dorian Yates, Arnold Schwarzenegger, Jay Cutler, dok su u sportovima izdržljivosti dominantne osobe sa A krvnom grupom.

Da se opet malo vratimo na krvne grupe, kiselost mišića, mliječnu kiselinu, punjenje i zadržavanje glikogena. Uzeti ću opet primjer A i O krvnu grupu. Prilikom unosa hrane kod različitih krvnih grupa se dešava sve različito, samim tim jedna vrsta hrane jednoj grupi može da poboljša zdravlje, a drugoj totalno da unisiti i da omogući da se osoba brže razboli.

Hrana životinjskog i hrana biljnog porijekla.

Pošto imamo gradivne (proteini) i energetske (ugljikohidrati i masti) materije, unos energetskih materija se mora u zeludcu razbiti na glukozu, masne kiseline i glicerin, dok unos gradivnih materija proteina se mora razbiti na aminokiseline. Da bi se proteini, ugljenihidrati i masti razložili na jednostavnije supstance, potrebni su im enzimi.

Enzimi su proteini koji služe za sve reakcije u tijelu, pa tako i razlaganje hrane. Tako kod svake krvne grupe imamo proizvodnju probavnih enzima, nekih više, a nekih manje. Navodim opet primjer, unosom i punjenjem ugljenimhidratima kod različitih krvnih grupa ne može biti isto i sa istom hranom jer krvna grupa A i O nemaju istu količinu probavnih enzima. Npr. kod krvne grupe A se žitarice daleko bolje probavljaju, nego kod krvne grupe O, dok se kod krvne grupe O  daleko bolje probavlja hrana životinskog porijekla.

Osobe krvne grupe O su osjetljivi na aglutinirajuće lektine iz pšenice. Taj lektin djeluje na sluznicu probavnog trakta krvne grupe O i dovodi do upala, a samim tim je manja apsorbcija hrane.

Kod krvne grupe O prilikom unošenja žitarica i glutena se dešava to da se crvena krvna zrnca sljepljuju tako da onda imamo manji prenos kiseonika do ćelija i tada imamo problem, tako isto utiče na rad štitne žlijezde pa nam metabolizam i dobijanje energije iz masnih ćelija predstavlja problem.

Na ketogenoj dijeti kod krvne grupe O situacija je nesto drugačija. Krvne grupe O na ketogenoj dijeti mogu dobro funkcionisati sve zbog više stvaranja kenonskih tijela i dobivanja energije iz masti. Slično je i kod ostalih krvnih grupa, ja navodim primjer A i O jer su najviše različite.

Zbog toga za svaku krvnu grupu postoji određena hrana i svaka krvna grupa treba da putem dodataka ishrani unosi enzime pogotovo probavne enzime. Krvna grupa A kada jede hranu životinjskog porijekla, a to su enzimi tripsin i himotripsin koji služe za razgradnju proteina na aminokiseline, što su opet enzimi koje proizvodi pannkras (postoje određeni enzimi koji se nalaze u želudcu kao što su proteaza, ta proteaza se djeli na još više enzma, kao što su papin, pepsin, bromelain itd…). Tripsin i himotripsin su enzimi koji imaju još jaču funkciju, a to je da uništavaju kancerogene ćelije, što osoba ima manje kancerogenih ćelija, ima bolje aerobno disanje.

Zato krvna grupa koja ima manju proizvodnju tih enzima, treba obavezno uzeti te enzime kao dodatak ishrani, pogotovo ako se bavi sportom. Kod krvne grupe O u aerobnom sportu je nešto drugačije, prilikom kontrakcije mišića kod krvne grupe O stvara se veća mliječna kiselina pa je tu problem laktatni prag, tako isto i primanje kiseonika u ćelije, postoje načini kako to poboljšati, što sam već ranije napisao u jednom od tekstova ranije.

Održavanje imunog sistema hraneći se u skladu sa krvnom grupom.

Krvna grupa utiče na zdravlje i funkciju organizma, imuni sistem to radi tako što prepoznaje vlastito tijelo, a uništava strano tijelo. Bez toga bi imuni sistem pogrešno mogao napasti vlastite ćelije (autoimmune bolesti), a to znači da svaka bolest nastaje od pogrešne hrane, koja je u pogrešno vrijeme unesena. Tim načinom dopuštamo patogenim organizmima da uđu u područije našeg tijela i da prave štetu.

Naš imuni sistem ima funkciju da može otkriti strane supstance u tijelu (prilikom unosa pogrešne hrane) tako da imuni sistem ima dvije osnovne funkcije: da prepozna ili da uništi ta tijela. Ako naš imuni sistem ne odradi to kako treba, dolazi do pogrešnih reakcija u našem tijelu, zato se netko deblja od hljeba/kruha, a netko ne.

Pošto imuni sistem ima mogućnost da otkriva strane supstance u tijelu, a jedna metoda je da traži antigene koji se nalaze na ćelijama našeg tijela. Svaka spupstanca može biti antigen jedino što on mora biti jedninstven da bi imunom sistemu omogucio da prepoznada li je vlastito ili nevlastito.

Kada imuni sistem vidi nepoznati antigen i vidi ga kao dio tijela, tada ga prihvaća i od tog trenutka on je bezopasan. Ako ne bude prepoznat kao dio vlastitog tijela onda određeni antigen pokušava da ga uništi. Tako imamo dosta različitih supstanci koje mogu izazvati imune odgovore i alergiske reakcije i zato se kaže da je neko na nešto alergičan. Npr. alergija na neko voće ili slično (ja sam alergičan na ananas tako kada bih ga dosta pojeo, to bi bila sigurna smrt).

Svi oblici imaju individiualiziriane antigene, među tim antigenima se nalazi i onaj koji određuje krvnu grupu.

Kada imuni sistem otkrije strani patogeni organizam ili neku supstancu koja mu neodgovara jedna od prvih stvari koje gleda jeste da li oni imaju ikakve sličnosti sa antigenom naše krvne grupe. Kada imuni sistem vidi stanu supstancu koja neodgovara našoj krvnoj grupi, on proizvodi protutijela koja trebaju da ga unište.

Ćelije imunog sistema koje proizvode protutijela mogu sačuvati sijećanje na te supstance, te ga mogu lakše prepoznati i uništiti kasnije kada se nađe u tijelu. Ta protutijela koje proizvodimo u slučaju neke bolesti ili određene hrane na koju smo alergični su molekule koje se vežu za te supstance i daju signal našim stanicama imunog sistema da ih unište odnosno ta protutijela su IgG i oni ne uništavaju nego ih identificiraju, a uništavaju ih leukociti. Zato bi se na svakim nalazima trebalo provjeravati ovo.

Protutijela koja se proizvode u našem tijelu protiv drugih krvnih grupa nastaju u prvim godinama života pod utjecajem bakterija i hrane koju jedemo, zato maloj djeci ne treba čistiti cuclu kada joj pane na pod jer će prljavom cuclom jacati svoj imunitet…

Različiti antigeni

Različiti antigeni kada dobro funkcionišu stvaraju najbolji sistem imunog sistema i kada imuni sistem otkrije strano tijelo tada prvo traži antigen krvne grupe da bi se na najbrži način riješio toga, kako bi mogao da prepozna da li to može da odgovara ili ne. Svaka krvna grupa ima različit antigen koji ima posebnu polisaharidnu hemisku strukturu koja se nalazi u crvenim krvnim ćelijama.

Ta polisaharidna hemiska struktura je fukoza koja sama čini najjednostavniju krvnu grupu, a to je krvna grupa O. Krvna grupa O nema antigen već samo šećer fukozu. Krvna grupa A se dobija kada se antigen O ili fukozi doda šećer koji je N-acetil-galaktozamin. Krvna grupa B ima šećer fukozu za osnovu, ali njoj je dodan drugi šećer D-galaktozamin. Krvna grupa AB ima isto šećer fukozu i oba šećera N-acetil-galaktozamin i d-Galaktozamin.

Zato ako želite biti kakvi želite, hranite se i pijte po svojoj krvnoj grupi, vaš Mario.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More