Savjeti za vožnju trenažera

Nova godina je nastupila. S njom su došle i Novogodišnje odluke. Trenirati više, bolje učinkovitije.

Odlučili ste se za kupovinu trenažera, odradili nekoliko treninga, no teže je nego ste sve to zamišljali. Vrijeme sporo prolazi, znoj na sve strane, jednostavno rečeno teško. Ne brinite, niste jedini koga muče spomenuti problemi. Donosimo vam par savjeta kako vožnju u zatvorenom prostoru učinkovitije, i zabavnije iskoristiti.

Valjci, trenažeri, sobna bicikla itd jako su popularni u zimskim mjesecima. Tad su temperature niske, vrijeme ružno, i nema baš dovoljno svjetla za vašu planiranu vožnju.

Dolaskom online virtualnih sustava poput Zwifta, te TrainRoad-a povećala se popularnost treninga u zatvorenom prostoru, kao i prodaja trenažera tijekom ljeta.

U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da dobijete najviše iz treninga u zatvorenom prostoru.

Izaberite svoje mjesto                                                  

           

U idealnim uvjetima trenažer bi trebao stajati na mjestu gdje ga nećete morati stalno sklanjati, te vam oduzimati dodatno vrijeme, i želju za samim treningom. Mjesto gdje ćete trenirati trebalo bi da bude relativno ugodno. Instaliranje trenažera u ostavi, ili garaži se može činiti kao dobra ideja, ali bi hladnoca, te prolazak do garaže kroz hladnan prostor mogao utjecati na vas puls, kao i samu izvedbu treninga. Naravno postavite trenažer negdje gdje možete staviti sve što je potrebno, poput vode, ručnika energetskih čokoladica, gelova.

Trenažer postavite u ispravan položaj                                       

Jako je važno postaviti vaš trenažer i bicikl pravilo na ravnu čvrstu povrsinu. Postavite stari ručnik ispod bicikla kao i na biciklo da bi kupio znoj. Dodirna točka gume bicikla i mjesta (valjka) gdje trenažer stvara otpor postavite tek toliko da guma ne proklizava. Previše stegnuta guma rezultira bržim habanjem (trošenjem) gume.

Tempirajte vrijeme                                                    

Vožnja trenažera neka bude u vrijeme kada vas neće nitko ometati. Ostavite mobitel, i sve što bi vas moglo dekoncentrirati te umanjiti učinke treninga. Rana jutra, i večeri su idealni za trening u zatvorenom. 

Koristite ventilator                                                    

Največa pogreška je kada tijekom treninga zaboravite da nemate protok zraka. Znoj curi, i isparava iz vas te vas hladi. Posebno ako se nadjete na meti propuha, šanse da se razbolite su prilično velike. Postavite ventilator ispred vas i osigurajte cirkulaciju zraka. Opće pravilo je što je veća elisa ventilatora, više zraka dobijate.

Zagrijte se                                                                   

Ne preskačite zagrijavanje. Deset minuta izdvojite za postizanje radne temperature tijela, vrtići pedale lagano, uz koji interval od 10 tak sek uz bržu kadencu.

Unosite tečnost                                                    

Čak i sa ventilatorom, znojit ćete se. Držite bocu uvijek uz sebe, pijte da nadoknadite izgubljenu tečnost.

Pratite zacrtani plan                                            

Vožnja bez cilja po lijepom sunčanom danu može biti jako zabavna stvar, ali vožnja bez cilja na trenažeru može biti itekako frustrirajuće i dosadno. Stoga držite se zacrtanih planova, i dajte sve od sebe da ih na svakom treningu ispunite.

Povežite se                                                                

              

Online virtualne usluge kao što su Zwift i TrainerRoad pomoći će vam da vam trening bude zanimljiviji. Povezat ćete se s ljudima diljem svijeta koji svoje treninge odrađuju iz topline svoga doma baš kao i vi. Natjecat ćete se s njima, i pri tome biti jako zadovoljni napretkom, i vlastitim uspjesima.  

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More