Specialized predstavio novi Allez Sprint

Može li aluminij konačno biti konkurent karbonu? Iz Specializeda kažu kako je novi Allez Sprint "najbrži aluminijski cestovni bicikl ikada napravljen."

Specialized želi postaviti novo mjerilo u segmentu aluminijskih cestovnih bicikala s novim Allez Sprint biciklom za 2022 godinu. Dobro poznati Tarmac SL7 bio je inspiracija za izradu novog Alleza i stoga ne čudi da bicikli izgledaju identično. Donosimo detalje o takozvanom super biciklu – Allez Sprint.
 


No, vratimo se na početak. Specialized je vratio jedan od svojih najpoznatijih modela ikada, Allez a ovdje imamo iteraciju potpuno novog Allez Sprint modela. Model Allez ima popriličnu povijest u priči Specializeda. Počevši od 1981 godine, čelični Allez je bio vrhunski izbor za natjecatelje diljem svijeta '80-ih. Nakon toga slijedio je Allez Epic iz 1988 godine, vožnja s biciklima izrađenim od karbonskih okvira bila je ispred svog vremena u svim pogledima. Posljednjih godina tu su bili modeli S-Works Allez Limited iz 2013 godine i Allez Sprint iz 2015 godine, bicikl koji je pružao visoke performanse i elegantnu vožnju. U 2022 godini Specialized obitelji se pridružuje najnoviji Allez.
 

 

 


Prema riječima njegovog proizvođača, novi Specialized Allez Sprint je aluminijski superbicikl. Zasigurno i izgleda tako s hipermodernim aerodinamičnim profilom, spojevima cijevi koje su uz Smartweld tehnologiju praktično nevidljivi i agresivnom geometrijom.

Posljednji u liniji aluminijskih natjecateljskih bicikala koje proizvodi poznata Kalifornijska tvrtka, novi Allez Sprint ima za cilj biti natjecatelj po pristupačnoj cijeni, a ujedno Specialized ovim potezom kao da želi pokazati svoje najnovije aluminijske tehnike konstrukcije okvira bicikla.

Novi Allez na veliko posuđuje značajke vrhunskog Tarmac karbonskog bicikla, uključujući i njegovu geometriju i ono što je neobično za aluminijski dizajn, njegov aerodinamički oblik. Rezultat je bicikl za koji Specialized kaže da je optimiziran za čista ubrzanja.
 


Dizajniran za čisto ubrzanje

Optimiziran prijenos snage znači da je vaš bicikl u savršenom skladu s vašim tijelom. Jednodijelni donji nosač pogona i donja cijev okvira hidroformirani su od jednog komada aluminija na novom Allez Sprintu čime su uklonjene dvije točke zavarivanja iz prethodnog Allez-a. Sa samo tri vara na pogonskoj osovini (cijev sjedala i zadnje vilice), jednodijelni donji nosač pogonske osovine i donja cijev okvira Allez Sprinta isporučuju nemilosrdnu učinkovitost aluminija sa neviđenom stabilnošću balansirajući snagu na pedalama i upravljaču. Baš kao i nova prednja cijev, jednodijelni donji nosač pogona i donja cijev okvira dizajnirani su da pojednostave dizajn i podignu aliminijske okvire na sljedeću razinu.
 

 


Geometrija

Allez Sprint ima identičnu geometriju fitinga i upravljanja kao Tarmac SL7 i/ili Aethos. Specialized Allez Sprint dostupan je u dvije verzije i kao opcija okvira. Vrhunska verzija dolazi s 12-brzinskom grupom SRAM Force eTap AXS i Roval Rapide CL  kotačima, teška je 7,9 kg u veličini 56 i dolazi po cijeni cca. 7.500 eura. Jeftinija verzija, Specialized Allez Sprint Comp, dolazi u 2-brzinskoj postavci sa Shimano 105 grupom i DT Swiss R470 kotačima i dolazi po cijeni od cca. 3.330 eura. Oni koji žele izgraditi vlastiti Specialized Allez Sprint bicikl iz snova mogu kupiti okvir u ukupno šest različitih shema boja za 1.800 €. Allez Sprint za 2022. tako je zasigurno izgubio status osnovnog rekreativnog bicikla te bi trebao biti pristupačna ulaznica za amaterski i profesionalni sport.
 


Više o konfiguraciji i izgradnji

Allez Sprint je kompatibilan samo s hidrauličnim disk kočnicama. Svi modeli mogu biti izrađeni s elektroničkim ili mehaničkim grupama, te 2x ili 1x pogonom. Svi Allez Sprint modeli imaju donji nosač od 68mm BSA s navojem. Allez Sprint ima osovine 142×12mm i 100×12mm i prati Shimano standardne disk kočnice. Okvir i vilica su kompatibilni s rotorima od 160mm ili 140mm. Čak i uz novu integraciju, poboljšanja u aerodinamici i poboljšanju kvalitete vožnje, težine okvira su u skladu s prethodnim Allez Sprint Disk, tako da i novi Allez Sprint bicikl dolazzi u težini od samo 7,9 kg.
 


Brz je!

Prema Specializedu, novi Allez Sprint je 41 sekundu brži na 40km od Allez Sprinta sa kojim se Peter Sagan utrkivao na Tour Down Under.
 


Više informacija o Specialized Allez Sprintu na specialized.com ili posjetite naše partnere u ExtremeShop trgovinama.
 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More