Spektakularna pobjeda Primoža Rogliča na Alpskoj etapi

Slovenski biciklisti danas su napravili izvrsan posao na Tour of Slovenia i pružili svojim obožavateljima ono što su željeli – čak 4 su bila u prvih 10, a Roglič je uzeo etapnu pobjedu i zeleni dres.

Četvrta etapa slovenske utrke imala je nadimak Alpska etapa zbog tri tteška uspona u Kamnik-Savinja Alpe. Slovenski junak Primož Roglič (LottoNL-Jumbo) napao je posljednjem od tri uspona (Volovljek, II. kategorije, 1039 m) i stigao sam do samog vrha, ali nakon toga je imao još 20 kilometara do kraja. Dao je sve od sebe na spustu, a potom pokazao svoje kronometarske sposobnosti i završio utrku 33 sekunde ispred grupe koja ga je gonjala. Sada je u zelenom dresu vođe utrke, koji bi trebao biti dovoljan da mu osigura ukupnu pobjedu.

 

 

Roglič je ponovno imao izvanrednu potporu svojih navijača: "Rezultat je bolji nego jučer, nisam imao nikakve velike taktike, upitao sam dečke za pomoć i onda sam krenuo za tim. Naravno, pomogla mi je prednost domaćeg terena. Opet ponavljam, jako lijepo biti tamo vani pred svim tim obožavateljima. Ova utrka je za njih. Međutim, utrka nije gotova, morat ću se usredotočiti i teško raditi da sutra pokažem sebe u najboljem izdanju".

Hrvat Robert Kišerlovski (Team Katusha Alpecin) je na današnjoj etapi zauzeo 21. mjesto, dok je Radoslav Rogina (Adria Mobil Cycling Team) bio na 32. mjestu. Dušan Rajović (Adria Mobil Cycling Team) koji je rodom iz Srbije, danas je završio na 110. mjestu.


Kako se to dogodilo

Utrka je startala u slovenskom glavnom gradu Ljubljani i prvih 60 kilometara bilo je više ili manje ravno sa dva srednja sprinta. Talijanski vozač Simone Consonni (UAE Team Emirates) – pobjednik prve etape – osvojio je oba i osigurao si crveni dres. Ubrzo nakon toga dogodilo se prvo uspješno razbijanje, grupa je imala 14 snažnih vozača i vodila više od dvije minute. Na vrhu uspona na Jezersko (II kategorija, 1211 m) Talijan Fausto Masnada (Androni Giocattoli – Sidermec) napravio je solo bijeg. Grupa iza njega se raspala na početku, ali su se uskoro reorganizirali nakon najtežeg dijela utrke – pet kilometara dugog uspona na Pavlič Pass (I kategorije, 1338 m, prosječni uspon od 10,2%). Masnada je također osvojio ovaj i dobio dovoljno bodova da za plavi dres za KoM klasifikaciju. Nakon toga je došlo vrijeme za najbolje penjače koji su formirali jaku grupu, uključujući pobjednika treće etape Rigoberto Uran (Col / EF Education First-Drapac p/b Cannondale), pobjednika Tour of Slovenia 2017. Rafal Majka (BORA hansgrohe) i slovencima omiljenog Primoža Rogliča. I ovo je mjesto na kojem je Rogla odradio izvrsan posao – izveo zapanjujući napad i izvojevao etapnu pobjedu.
 


Borba za drugo mjesto

Utrka do cilja u Kamniku donijela je zaista prava borba za drugo mjesto. Skupina od 9 napadača se sukobila u sprintu, a slovenski vozač je ponovno uzeo slavu. Matej Mohorič (Bahrein Merida) otišao je naprijed pred spust i bio najsnažniji u grupi, završivši ispred Majkae, Tadeja Pogačara (Ljubljana Gusto Xaurum) i Urana. U skupini je također bio i pobjednik Tour of Slovenia 2012. Jani Brajkovič (Adria Mobil Cycling), koji je završio na 9. mjestu. Mohorič je bio iskren prema svom trijumfu: "Sprint nije odlučio dan, Primož je to učinio. Bio je veoma snažan i zaslužuje tu pobjedu".

Pogačar, još uvijek U23 kategorija i mnogi su se iznenadili sa njegovim 5. mjestom u ukupnom poretku na izdanju iz 2017. godine. Ove godine ponovno je iza najbržih, a danas je samo želio dobro odvoziti: "Od samog početka bilo je vrlo teško, ali ubrzo sam ušao u ritam. Imam dodatnu snagu od svih obožavatelja i svih tih potpora na vrhu uspona. Na kraju sam se pobrinuo da imam bijeli dres na vidiku. Već sam bio nekoliko metara iza u vrijeme Rogličevog napada. Davao sam sve kako bih držao korak s Uranom i Majkom, čak sam pokušao s napadom, ali nisam imao dovoljno snage u nogama da odem. Zadovoljan sam, ali nisam siguran za sutrašnju utrku, no mislim da mogu osvojiti bijeli dres".

Tadej je tri sekunde iza vlasnika "bijelog dresa" australca Michaela Storera (Team Sunweb), koji je na etapu završio na 6. mjestu.

Posljednji dan utrke dati će nam konačnog pobjednika 25. izdanja Tour of Slovenia, bilo kakav drugi rezultat od pobjede Primoža Rogliča bio bi iznenađenje. Ali ovo je utrka i sve je moguće.

Kompletne rezultate možete pogledati OVDJE.

Fotografije: Sportida 
 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More