Što učiniti kada se pljačke u maloprodajama povećavaju? Kako povećati sigurnost?

Po pisanjima Cycling Industry novina tijekom Božićnih blagdana i Novogodišnjih praznika dogodio se jako velik broj krađa iz biciklističkih trgovina. Što biciklističke trgovine mogu, učiniti tijekom cijele godine kako bi se zaštitili od potencijalnih pljačkaša?

S porastom krađa u biciklističkim trgovinama, trgovci se obično okreću novim tehnologijama za borbu protiv kriminala, no pojedine manje trgovine prisiljene su na smanjivanje radne snage, pa čak i zatvaranje trgovina, jer su nemilosrdna meta lopova, koji vrebaju za vrhunskim biciklima, uključujući i električne bicikle vrijedne više tisuća eura.
 


U samo mjesec dana prošle godine, odnosno u 12.mjesecu, nekoliko trgovina je opljačkano, a ukradena je roba i bicikla u vrijednosti većoj od 150.000 eura. Rekorder po broju pljački bila je "CycleSwitch" trgovina, koja je bila prisiljena zatvoriti zbog nekoliko krađa koje su se desile tijekom nekoliko mjeseci u ukupnom iznosu od 500.000 eura.

Najnovija izvješća zabilježena u policiji po pitanju pljački potvrđuju da je broj pljački u maloprodajama u porastu za 31%, što je dovelo do usvajanja najnovijih tehnologija u borbi protiv kriminala, uključujući sustav spreja DNK uljeza.

Sustav spreja, napravio je britanski proizvođač "SelectaDNA", a korišten je u Manchesteru prošle godine kao dio policijske operacije za zaštitu velikih uličnih poduzeća. U samo devet mjeseci (od 1.-9. 2018.), kriminal je u cijelom gradu smanjen za gotovo četvrtinu (24%), i što je najvažnije, svi trgovci koji su u testnoj fazi koristili sustav nisu bili meta pljačkaša niti jednom u 12 mjeseci.

Prednost spreja je u tome što nudi nešto što niti jedan drugi sustav ne može – mogućnost da se počinitelj izravno poveže sa mjestom zločina. A to je nešto čega se kriminalci jako boje – vidljivi znakovi upozorenja na ulazima u trgovine osiguravaju da su pljačkaši ovog svjesni sustava.

Kada je jednom aktiviran, sprej natapa uljeze sa otopinom koja sadrži jedinstveni DNK kod, jedinstven za svaku pojedinu trgovinu, a koji je vidljiv pod UV svjetlima koje koristi policija. Sprej može ostati na odjeći i koži tjednima, pa čak i mjesecima. Trenutno ga koriste trgovci u više od 20 zemalja, a sprej se može nadograditi i panik tipkom za dnevnu zaštitu (u radnom vremenu) i/ili povezati s postojećim alarmnim sustavom koji štiti trgovine izvan radnog vremena.
 


Dok se uobičajeni slučajevi „provala nakon radnog vremena“ obično prijavljuju, također zabilježen je i velik broj krađa u radnom vremenu trgovina. Kako se maloprodajna industrija kreće prema automatizaciji iskustva za svoje klijente, ovi problemi samo će rasti.

Jedan put prema napretku je također i da se biciklističke trgovine registriraju na internet biciklističkoj bazi "Biciklistički Registar" (https://www.bicreg.info/hr/), pomoću koje se vlasnike biciklističkih trgovina može alarmirati u slučaju kada lopov pokuša prodati ukredene bicikle. Ako se bicikli uzmu iz trgovine, prodavač ih može označiti kao ukradenu robu  na svom online računu. Kada ih počinitelji pokušaju prodati, kupci mogu koristiti ovu stranicu za provjeru bicikla u ovoj internet bazi kako bi otkrili da li je ponuđeni bicikl ukraden. Ovaj odličan primjer nam dolazi iz Hrvatske, a nadamo se da će ovakvi primjeri rasti i da ćemo ih imati u više zemalja Europe.
 


Vjerujemo da je ovaj primjer preuzet od Britanskog "BikeRegister" portala koji je opet vodeća internetska inicijativa za identifikaciju i registraciju bicikala, a koja ima za cilj smanjiti krađu bicikala, identificirati ukradene bicikle, omogućiti policiji da ponovno spoji bicikle sa svojim vlasnicima i dovede lopove pred lice pravde. U svojoj bazi podataka ima više od 800.000 registriranih bicikala, a sustav koriste sve policijske snage Ujedinjenog Kraljevstva. Ova aplikacija omogućava nevjerojatno brzu i jednostavnu za provedbu zakona, putem provjere bicikla na BikeRegister sustavu.

U ovim teškim vremenima biciklističke trgovine trebaju maksimizirati svoju sigurnost kako bi se osigurale protiv kriminalnih aktivnosti prije nego što se dogode, a ne tek nakon. Trgovine trebaju iskoristiti nove tehnologije kako bi zaštitili svoje trgovine i osoblje, a što prije svega može odvratiti lopove. Oni također trebaju registrirati svu svoju ukradenu robu na relevantnim i dostupnim portalima tako da se potencijalni kupci mogu obavjestiti o ukradenoj robi, te ista mogla lako pratiti i vratiti ako se utvrdi da je ukradena.

Opet, trgovci biciklima pokazali su se kao predana i otporna grupa, ali kako bi ostali održivi, morali bi preispitali svoje sigurnosne sustave kako ih kriminalci ne bi vidjeli kao laku metu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More