Stvari koje bi trebali činiti…al ne činimo

Od trenutka kada se rodimo, učimo. Naši mozgovi prenose informacije o svijetu oko nas, a ta iskustva pomažu našem mozgu da stvori veze, sinaptičke linkove i putove koji nam omogućuju razumijevanje svijeta oko nas.

Da razlikujemo ispravno od krivog. Učiti na našim greškama, pa čak i uzeti u obzir lekcije podučene od strane drugih.

Kroz vrtić, školu, možda čak i visoko obrazovanje, učimo. Nakon toga dolazi period kada kupujemo mnoge časopise i provodimo sate istraživajući na internetu te saznajemo mnogo više. Naučimo sve što možemo o tehnologiji nbrdskog biciklizma i naoružani ovim informacijama koje imamo izlazimo i kupujemo svoj prvi bicikl. U ovom trenutku, prestajemo učiti, i osuđeni smo na konstantno ponavljanje istih greški opet, i opet, i opet. Nasmješiti ćemo se našim prijateljima koji čine iste pogreške, ali još uvijek ne učimo. Svi znamo da bismo trebali raditi ove stvari, ali nekako naši mozgovi opetovano ne uspijevaju napraviti neophodni skok od "znanja" do "činjenja".

Donosimo spisak stvari koje trebamo, a ne činimo….

Trenirati za događaj na koje smo se prijavili

 

 

Do događaja je još 6 mjeseci, imate vremena. Razmišljate o cilju i putu do cilja, trening je nešto na što se treba usredotočiti. Siječanj je hladan i mokar, kupujete valjke, padate. Veljača je ledena, kupujete virtualni trenažer, i to je dosadno, a vaša duša prodrhti kada dođete do njega. Ožujak je prekinut strujanjem hladnoće. Travanjska uskršnja briga o djeci je progutala polovicu raspoloživog treninga. Možda se uspiješ organizirati i učiniš dugu vožnju prvog vikenda, pa ponovo sljedećeg, a onda je vaš bicikl spreman za servis pred-utrku, a onda postajete nervozni. Nastupiti ćete čisto da podržite događaj, ali iduće godine idete trenirati ispravno. Siječanj dolazi, prijavili ste se za događaj, ali je ponovo hladno i mokro …

Očistiti svoj bicikl


Došli ste do kraja svoje vožnje. Hladno je i mokri ste. Vaš bicikl je mokar i blatnjav. Postaje vam sve hladnije, pogotovo nakon što ste prestali vrtiti pedale. Podižete kantu vode, bacate preko bicikla i odlazite pod tuš. Sutra ćete završiti čišćenje bicikla. Pet dana kasnije, možda čak i sedam ako je tjedan bio naporan, krećete prema garaži. Vaša kazeta je zahrđala, kao i vaš lanac. Prokletstvo. Podmazujete ga temeljito, obećavajući da ćete to činiti nakon svake vožnje. Vožnja je bila duga, ti si umoran, a mrak već pada…

Servisirati suspenzije


Proveli ste mnogo vremena na pravilno postavljanjem vaše nove vilice i stražnjeg šoka i sada je  sve savršeno. Nakon svake vožnje nakon prvih nekoliko mjeseci čistimo noge vilice i stražnji šok kako bi sve funkcioniralo upravo savršeno. Zatim se stvari okreću, no smatrate da nije još vrijeme za servis i dopumpavate suspenzije prije vožnje. Stvari su se počele malo ljepiti, pa razmišljate o servisiranju.

No u servisu postoji lista čekanja i dolazite na red tek za sljedeća dva tjedna, pa umjesto toga kupite neki posebni lubrikant koji obećava malo temeljito čišćenje suspenzija. ovo izgleda kao da radi tako da shvatite da usluga servisa može pričekati dok se stvari ne pogoršaju. Onda stvari postaju nevolje. Vozite bicikl u lokalnu trgovinu bicikla i obećavaju da će vas zaprimiti što je prije moguće. Pozivaju vas tjedan dana kasnije i pitaju: "Želite li ih doista servisirati? Isplati li se"? Samo će vas koštati dodatnih 50 eura kako bi kupili novu vilicu.

Nosite opremu


Veličanstveno je jutro, digli ste se ranije iz kreveta, imate sasvim dovoljno vremena za brzu vožnju prije posla. Spremni ste, navlačite svoje cipele i izlazite vani. Tada shvatate da je vaša mini pumpa ostala na katu. To je samo sat vremena vožnje, brzo ste natrag ne idete daleko. Sjedate na bicikl i pritiskate pedalu.

30 minuta kasnije, na najudaljenijem mjestu od kuće, čujete šuštanje. Da stvari budu gore, nema mobilnog signala. Okrenete se natrag i vrtite brzo na polupraznoj gumi. Konačno guma je potpuno prazna. DOšli ste do mjesta gdje telefon ima signala, zovete doma, pišete poruke, ali vaš partner je utišao telefon. Počnete trčati dok neprestano ponavljate pozive na telefonu. To dovodi do poznatog sudara noga s pedalama. Krv počinje teći. Nema vremena za zaustavljanje, a u svakom slučaju, set za prvu pomoć se nalazi pored pumpe (koja je doma). Sat je brzo prošao. Kasnite.

Napunite telefon


Velik je dan, idete na vožnju s prijateljem. Krenuli ste prema njemu, baterija je na pola punjenja – prije vožnje obavezno palite Stravu. Prihvatate poziv i upitate prijatelja detaljnije info o mjestu sastanka. Krenuli ste, ulazite u lokalni kafe pravite selfie, postavljate sliku na Instagram i nastavljate istraživati društvene mreže. Tada se baterija predaje. Dva sata kasnije, zapeli ste u prometu na putu za nigdje.

Vaš partner doma vas pokušava dobiti, no javlja se sekretarica. Posljednji vaš trag je tvoja slika dok ste bili u kafiću. Nije sasvim nerazumno da vaš prijatelj misli da je ili: a) još uvijek u kafani, ili b) bili ste u kafani, a sada ste negdje na putu izgubljeni. Ipak, uspjevate doći kući nevini i u neznanju zbog brige koju ste prouzročili. 'Bok, kako dobru vožnju sam imao, gladujem, što je za ručak?' Nije dobar početak razgovora.

Urediti GoPro snimke


Kupili ste GoPro kameru kako biste mogli snimati svoje vožnje. Ili možda uhvatiti dobar pad koji će ekipa dugo prepričavati uz pivo. Kameru ste pričvrstili na kacigu, prsa, bicikl. Snimate čitavu memorijsku karticu sa vožnje, a nijedna osoba ne pada. Postoji neki snimak sjajnog krajolika, ako da sve prebacite na svoje računalo kako biste oslobodili  memoriju (snimak ćete iskoristiti kasnije, uredit ćeš ga i spojiti sa sljedećim vožnjama, a ne prenijeti cijelu stvar na YouTube) i vozite još malo. I ponovite postupak.

Naposljetku, zapeli ste sa 200 snimljenih sati, no budući da nikada ništa niste napravili sa snimcima, prestat ćete uzimati kameru – Vaš GoPro je izbačen iz biciklističkog svijeta i odlazite na vožnju bez kamere. U tom trenutku vozač pred vama pada i to bi doista bio odličan snimak, samo da ga imate na kameri i da ga možete pokazati svima.

Volontirati na lokalnoj MTB utrci


Vidjeli ste raspis na Facebooku i potrebu organizatora za volonterima, ali nekako ste uvijek zauzeti vikendom kada im je potrebna pomoć. Imate posla, morate provesti vrijeme sa svojom obitelji, trebate provesti vrijeme sa svojim prijateljima. Smiješno kako ove stvari nikada nemaju problem te vrste vikendima koji su rezervirani za vaše utrke.

Isključite Stravu


Vaša vožnja, to je sve stvar vašeg osobnog izazova, krajolika i avanture. Ne segmenti. Segmenti koje koriste lokalne skupine vozača da pokažu kako se neodgovorni biciklisti ponašaju na cesti/stazi u potjeri za zlatnom krunom i šalju pogrešnu sliku o biciklistima čineći ilegalne stvari u potjeri za tih par sekundi prednosti.

Ispraznite mjehur za vodu


Bilo da je voda, sok ili sterilizirajuća tekućina … ispraznite mjehur, isperite ga i objesite da se osuši. Svi znate kako se to radi i koje su nuspojave nečinjenja.

Jeste li se prepoznali? Koliko ovih stvari su se dogodile vama – i po kojoj cijeni? Što smo propustili?

Singletrack Magazine 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More