Usponi i padovi na Tour de France 2022

Izvor: The Pro's Closet
Izvor: The Pro's Closet

Sa spuštanjem zastora na Tour de France 2022., morali smo se osvrnuti na vrhunce i slabosti ovogodišnje utrke.

Spencer, Bruce i Sully ozvučavaju najupečatljivije trenutke – u dobru i u zlu.
 


Spušten je zastor na Tour de France 2022., i zašto se ne osvrnuti na vrhunce i slabosti utrke koja je sada već prošlost?
 

Vrhunci na Tour de France 2022

To su bili naši najdraži trenuci s ovogodišnje utrke, od odvažnih napada preko zadovoljavajućih etapnih pobjeda do impresivnih demonstracija snage.

Spencer – Pidcock dokazuje da je sve moguće
 


Ima toliko toga za voljeti u pobjedi Toma Pidcocka na Alpe d’Huezu u 12. etapi. Ovo je za Britanca debitantski tour. Impresivan. Spustio se poput luđaka s Croix de Fera kako bi započeo svoj odvažni solo napad. Toliko nevjerojatnih vrhunaca. I dogodio se svojevrsni trenutak punog kruga s Pidcockom, budućnošću britanskog biciklizma, i Chrisom Froomeom, starim lavom kojemu je izrastao dugi zub, a obojica su bili u bijegu dana.

Još bolje, Pidcock je multidisciplinarna zvijezda. Volio sam gledati Wout van Aerta i Mathieua van der Poela kako to kidaju. Sada je Tom Pidcock ušao u priču. Pogledajmo, početkom 2022. osvojio je Svjetsko prvenstvo u ciklokrosu. Zatim je prije otprilike godinu dana osvojio zlatnu Olimpijsku medalju u brdskom biciklizmu. On to može sve, i znamo koliko je to mukotrpan posao.

Bruce – Wout van Aert nevjerojatni solo napad na 4.etapi
 


Osjećam se kao ponosni tata – ne, to je čudno – ponosni stariji brat kad god gledam kako Wout van Aert pobjeđuje. Počeo sam ga pratiti nakon njegovog prvog Svjetskog prvenstva u ciklokrosu u 2016 godini i gledao sam ga kako raste kroz godine. Uvijek me impresionirao svojom neusporedivom upornošću i odlučnošću.

Vidjeli smo njegovu hrabrost u gotovo svakoj etapi tijekom ovogodišnjeg Toura, s van Aertom koji se stalno natjecao u sprintevima, ulazio u bijegove i napadao na brdskim etapama koje su inače rezervirane za čiste brdaše. Ali vrhunac za mene bila je njegova luda pobjeda u četvrtoj etapi. Nakon što su tri etape zaredom završili drugi, on i Jumbo ekipa odlučili su učiniti 4. etapu sigurnom i učinili su ono što znaju najbolje – rasturili su cijeli peloton.

Na Côte du Cap Blanc-Nez, Jumbo je napao, spalivši svoje vozače uz uspon i izbacivši sve čiste sprintere. Vingegaard i Yates bili su jedina dvojica koja su mogla ostati uz van Aerta kada je lansirao napad, ali ih je ispustio na vrhu. Odatle je solirao pognute glave, a ja sam grizao nokte sljedećih 10 km. Kad je prošao ciljnu crtu, peloton je jurio za njim, ali imao je sasvim dovoljno vremena za slavlje. Bila je to jedna od njegovih najdojmljivijih pobjeda, a uspio ju je napraviti dok je nosio žuti dres.

Evo zapanjujuće statistike: ako uključite posljednje dvije etape s Toura 2021., van Aert je imao niz od šest etapa u kojima je završio 1,1,2,2,2,1 — ludnica. Toliko je svestran i dosljedan da bih ga jednog dana mogli vidjeti kako će izjednačiti rekord Eddyja Merckxa i Marka Cavendisha u broju osvojenih etapa na Touru.

Sully – Michael Matthews dolazi u pravu poziciju na 14.etapi
 


Michael Matthews puno je bolji biciklist nego što mu se ponekad pripisuje, bivši osvajač zelene majice u TDF-u i Svjetski prvak u U23 cestovnoj utrci.

Sada kada je na krivoj strani od 30-ih, njegov sprint je malo oslabljen, ali njegova sposobnost da bude "posljednji sprinter koji stoji" na etapama srednje težine nije ništa manje nego impresivna. Međutim, tijekom posljednjih nekoliko godina, on je ono što se činilo kao da je vjerojatne pobjede pretvorio u gubitke zbog lošeg pozicioniranja, slabe sreće ili jednostavno zbog toga što ga je pobijedio bolji vozač tog dana.

Ali njegova pobjeda u Mendeu na Montee Jalabertu bila je za mene vrhunac dosadašnjeg toura. Njegova smjelost da zapravo napadne neke (u teoriji) mnogo bolje brdaše na tom posljednjem usponu izbacila me iz stolice, a zatim sam uzdahnuo razočaranje kada je Bettiol premostio razliku do njega. No, kao i posljednjih nekoliko sezona u Matthewsovoj karijeri, nije odustao. Ostao je smiren, čekao je svoje vrijeme i krenuo u savršeno tempiran napad kako bi udaljio Bettiola i osvojio etapu.

Jalbertova pobjeda na toj istoj pisti 1995. ostala je jedan od mojih najdražih TDF trenutaka, ali mislim da je ovogodišnja vožnja Michaela Matthewa to zasjenila.
 

Padovi/loši trenutci na Tour de Francea 2022

Tour nije samo sreća, duga i pobjede. Bilo je dana kada smo bili potpuno iznervirani onim što se dogodilo na – ili možda izvan – ceste.

Spencer – Mathieu van der Pulls napušta Tour
 


Dok nas je Wout oduševio u zelenoj majici, a Pidcock došao na svoje na Alpe d’Huezu, treći mušketir je nažalost bio anoniman na Tour de Franceu. Mathieu van der Poel, koji je prodrmao prvih dana Tour u 2021 godini, ove godine nikako nije ličio na sebe. Možda je samo izgoren od mjesec dana utrkivanja na Giro d’Italia — je li on ipak čovjek?! Kakvo god bilo objašnjenje, bio sam ljut što ovaj Tour nije odvozio svojim sprinterskim završecima i odvažnim napadima. Barem je izašao u sjaju slave, napadajući zajedno sa svojim neprijateljem van Aertom u 11.etapi do strašnog Col du Granona samo da bi se povukao usred utrke.

Bruce – Roglić (opet) pad i rano napuštanje utrke
 


Postajem li Jumbo fan? Pa ja sam definitivno obožavatelj Primoža Roglića. Onda, kad je odmah nakon pobjede na La Planche des Belles Filles otišao čestitati Pogačaru, uspio je zaraditi moje poštovanje. Bio je to vjerojatno najrazorniji trenutak njegove karijere i reagirao je s čistom klasom. Ja bih s druge stranne zauvijek napustio ovaj sport u tim trennutcima. 🙂

Nastavio sam pratiti Roglića kroz La Vueltu, Liege i još mnogo toga, i shvatio da je on više od bivšeg skijaša. On je apsolutna životinja na biciklu. Bio sam spreman za vatromet na Touru 2021., ali on je doživio prije nego što su stvari krenule na bolje. Za 2022. želio sam iskupljenje, obračun… bilo što. Ali na 5.etapi, imamo … balu sijena. Da, Roglić je udario u loši komad cestovne opreme i ponovno imao pad. Kasnije je pomogao svom timskom kolegi u žutom, ali se povukao prije 15. etape kako bi dopustio da mu ozljede zacijele. Sreća definitivno nije na njegovoj strani i, nažalost, bojim se da je možda propustio priliku osvojiti Tour.

Sully – Caleb Ewan ukratko
 


Iako ovogodišnja ruta Toura nije uključivala mnogo etapa prilagođenih sprinterima, uvijek se očekuje okršaj najbržih sprintera svijeta na najvećoj utrci na svijetu.

No, biciklist koji nije bio prisutan na sprinterskim obračunima bio je Caleb Ewan. Njegova 2022. sezona bila je prilično razočaravajuća prema njegovim standardima, posebice njegov katastrofalan Giro d'Italia i njegov ovogodišnji TDF. Padovi i bolesti nisu pomogli, a sada postoji dodatni pritisak da bi Lotto-Soudal mogao biti izbačen sa World Toura na kraju sezone.

Što Vi mislite koji su bili usponi i padovi na ovogodišnjem Touru? Pišite nam u komentarima!
 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More