Viviani neutješan nakon poraza

Biciklizam zna biti okrutan sport, a talijanski sprinter Elia Viviani (QuickStep Floors) nije mogao sakriti emocije nakon što je propustio veliku šansu za pobjedu na prestižnom klasiku Gent – Wevelgem.

Svih 250 kilometara utrke Viviani je vozio odlično, uvijek je bio na vrhu glavne grupe. Međutim, loša pozicija u samoj završnici koštala ga je pobjede te je završio drugoplasirani iza svjetskog prvaka Petera Sagana (Bora Hansgrohe), dok je treće mjesto pripalo prvaku Francuske Arnaudu Demareu (Groupama FDJ).

„Razočaran sam jer je ovo bila prilika da pobjedim na utrci koja je jedan od najvećih ciljeva u mojoj karijeri. Prokockao sam šansu. Naravno, vratit ćemo se ponovno ovdje i loviti pobjedu, ali sad sam izgubio od svjetskog prvaka,“ rekao je Viviani.

Mnogi veliki sprinteri pobjednici su ovog klasika kroz povijes, a među njima su Tom Boonen, Oscar Freire i John Degenkolb. Također veliki Mario Cipollini ima tri pobjede na Gent – Wevelgem, a s njim se ove godine izjednačio Sagan.

Uoči utrke Viviani je bio prilično samouvjeren unatoč lošem nastupu na Milano – San Remo gdje je stigao tek do 19. pozicije. Na startu u Deinzeu Talijan je izjavio kako je spreman donijeti QuickStepu 20. pobjedu u sezoni, a kao podlogu za dobar nastup naveo je pobjedu na Driedaagse Brugge-De Panne koji je vožen u srijedu.

Jedan od ključnih trenutaka utrke bio je uspon na Kemmelberg, koji se vozio dva puta na ovogodišnjem izdanju. Viviani se nalazio unutar grupe od 23 vozača  koja se odvojila od glavne grupe na 30 kilometara do kraja.

„Bio sam maksimalno koncentriran tijekom utrke. Uvijek sam bio na vrhu grupe u ključnim momentima utrke. Moji suvozači pružili su mi nevjerojatno podršku, posebice Niki Terpstra na Kemmelbergu. Pokušao sam slijediti svoje iskusnije kolege,“ kaže Viviani.

U završnom dijelu utrke za pobjednika Olimpijskih Igara na pisti radili su bivši svjetski prvak Philippe Gilbert, češki prvak Zdenek Stybar i Yves Lampaert, kako bi u što boljem stanju došao na sprint. Viviani se potom pozicionirao na Trentinov kotač, pokraj Demarea.

„Bio sam u potpunosti fokusiran na Demarea jer sam znao da on može odraditi odličan sprint nakon 250 kilometara. Na desnoj strani bilo je malo prostora, mogao je proći samo jedan vozač. On je prošao, a potom i ja za njim. Međutim, kad je otvorio sprint bio sam zatvoren u gužvi. Dok sam obišao Demarea Sagan je već imao 10 metara prednosti, a protiv svjetskog prvaka jednostavno ne smijete napraviti grešku.“

Viviani je lagano prošao Demarea, međutim Sagan je već bio predaleko s rukama u zraku. Talijan je nakon prolaska linije cilja počeo udarati šakom od volan, a potom legao na pod i ronio suze.

„Ako sprintamo rame uz rame i izgubim tada nemam o čemu razmišljati, nisam bio dovoljno dobar. No, kada dođete drugi u ovakvim uvjetima… jednostavno nema utjehe.“

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More