Vodič za početnike: Zamjena unutrašnje gume

Ok, prije svega mislimo da ne postoji osoba koja nije doživjela onaj osjećaj prazne gume pod kotačem, barem kad su u pitanju aktivni biciklisti. No isto tako znamo da svi biciklisti nisu iskusni u riješavanju tog problema, odnosno zamjene probušene unutrašnje gume sa onom zdravom koju nerijetko ponesemo na vožnju.

Danas, donosimo par savjeta kako da zamjenite unutrašnju gumu, riješite se problema i nastavite bezbrižno biciklirati.

Sustav zračnice i vanjske gume je nedvojbeno najrasprostranjeniji i najprikladniji sustav oblaganja kotača sa gumom. Naravno, tu je i tubeless sustav koji nas riješava problema sa punkcijama, no vjerujemo da tubeless još uvijek ne koriste mnogi. Barem kad je u pitanju rekreativna kategorija, dok je kod onih okorijelih što jure stazama do ciljne linije to "must have" sustav.
 


No, čak i uz tubelles sustav koji pokazuje i ima velike prednosti korištenja mlijeka umjeste zračnice, posljednje sredstvo kako bi stigli kući u slučaju velikog problema kojeg mlijeko ne može riješiti, oslanja se na unutarnju zračnicu – tako da znanje zamjene unutarnjih zračnica i dalje ostaje osnovna vještina koju bi svi biciklisti trebali poznavati. Također, znamo da je ponekada najlakši način zamjene pozvati ili zamoliti prijatelja koji zna riješiti problem ili čak otići do obližnjeg servisa, no šta uraditi u onim nezgodnim situacijama kada ste daleko od prijatelja i servisa ili čak civilizacije, to je problem koji često zna uzrokovati prave nevolje.

Stoga, da se ne biste našli u velikoj nevolji, donosimo Vam sedam jednostavnih koraka gdje ćemo Vam nastojati što vjernije prikazati način što bezbolnije zamjene gume i riješavanje problema sa praznim zračnicama.
 

1. korak: Uklonite uzrok pucanja (trnje, staklo, ekser)

Prije svega, najprije morate pokušati utvrditi uzrok probijanja zračnice. Vrlo je važno pokušati pronaći oštro tijelo zaglavljeno u vanjskoj gumi ili barem potencijalnu ulaznu rupu na gumi, tako da joj se može posvetiti veća pažnja. Uzrok pucanja može nekad biti iste boje kao i guma, tako da je vrlo važno posvetiti vrijeme pronalasku i njegovom uklanjanju kako se punkcija ne bi ponovila na novoj zračnici.

Ukoliko ne uspijete pronaći ništa sa vanjske strane gume, jednostavno prstima pređite kroz unutrašnju stranu vanjske gume (u 4.koraku). Napravite 2-3 kruga, kako bi bili sigurni da niste preskočili taj neugodni trn. Ako nešto ugledate u gumi, učinite sve što vam je potrebno da biste ga uklonili prije nastavka. Ukoliko ne pronađete ništa, možete preći na 2.korak.
 

2.korak: Uklonite/skinite gumu sa ubruča

Izvadite kotač iz okvira bicikla, potpuno ispraznice zračnicu, ako već nije i gurnite bočne zidove gume prema središtu ubruča. To će vam dati dovoljno prostora da postavite polugice za demontažu guma ispod vanjske gume.

Počnite tako ugurate polugicu ispod vanjske gume nekoliko centimetara desno od ventila. Pomoću ove polugice prebacite vanjsku gumu preko obruča i zakačite za žbicu kotača. To će zadržati polugicu na mjestu dok uzimate drugu polugicu i ponovite tu istu stvar nekoliko centimetara dalje.

U većini slučajeva to je dovoljno i jednostavno gurnite drugu polugicu gume u smjeru kazaljke na satu. Polugice za gumu nerijetko dolaze u pakiranju od tri, tako da postoji mogućnost korištenja i treće ako vam je potrebna.
Isto tako, danas kvalitetnije vanjske gume dolaze bez žice, tako da je nerijetko moguće sav ovaj posao obaviti i sa jednom polugicom. Potrebno je samo malo vještine.
 

3.korak: Uklonite zračnicu

Sada kad imate jedan rub gume na vanjskoj strani obruča, izvucite probušenu zračnicu kroz otvor. Započnite od suprotnog kraja ventila, te na kraju istovremeno izvucite ventil iz obruča.

BITNO: Ukoliko se nalazite u prirodi staru zračnicu spremite u džep jer možda ćete istu trebati opet ako nemate sreće i ponovo probušite gumu. U tom slučaju potrebno je znati i zakrpiti zračnicu ili ste možda dovoljno oprezni pa nosite dvije rezervne zračnice na vožnju. U svakom slučaju, što god radite, nemojte staru zračnicu baciti i ostaviti po strani ceste.
 

4.korak: Provjerite unutrašnju stanu vanjske gume i obruč

Morate se pobrinuti da provjerite i unutarnju stranu vanjske gume i ležišta za orub gume na obruču kako bi ste otkrili uzrok bušenja, naročito ako ga ne možete pozitivno utvrditi prilikom provjere u 1.koraku.

Kao što smo već ranije opisali u koraku 1. lagano prođite prstom po unutrašnjoj strani gume kako biste bili sigurni da ništa nije ostalo iznutra i novu zračnicu ne može probit, dok je i pobliža vizualna provjera rubnih dijelova obruča u potrazi za oštećenjem također dobra ideja.
 

5.korak: Stavite novu zračnicu

Nakon što ste provjerili vanjsku gumu i bili sigurni da nema ostataka trnja ili oštrih predmeta, vrijeme je da se postavi novu zračnica.

Umetnite ventil na gornji dio obruča i ugurajte unutarnju zračnicu kroz razmak između gume i obruča. Baš kao kad ste uklanjali staru zračnicu, samo sad radite na tome da je ugurate unutar vanjske gume, a ne izvadite. Ovo možete raditi sa obje ruke na način da je gurate na obje strane istodobno, ujedno provjeravajući da se zračnica unutra ne uvija ili savija unutar vanjske gume.
 

6.korak: Ponovo namjestite vanjsku gumu na obruč

Sljedeći zadatak je da ponovno postavite vanjsku gumu na obruč kotača, kako bi nalegla na mjesto predviđeno za nju. Baš kao u Koraku 2, vjerojatno ćete morati koristiti polugicu gume ili možda čak obje. U početku će postavljanje gume na obruč ići lagano, prije nego što dođete do kraja i postane tijesno. U tom trenutku možda će trebati dodatni utjecaj polugica.

Pazite da, dok koristite polugicu da primjenite silu na vanjsku gumu, provjeravate da nema zračnice koja je zaglavila između obruča i gume ili da unutarnju zračnicu ne uštipnete polugicom, jer će to vrlo vjerojatno dovesti do ponovne punkcije koju ćete uočiti kada dođe do napuhavanja gume.

Ako primjetite da je unutranja guma uštinuta i zaglavila između obruča i vanjske, pažljivo uklonite vanjsku gumu i ponovo je vratite u obruč, a zatim još jednom sve provjerite. Nastavite sve cijelom dužinom gume dok niste sigurni da je guma pravilno nalegla na obruč.
 

7.korak: Napuhati zračnicu

Pumpajte, ali u početku postupajte pažljivo. Bez obzira na to koliko ste možda sigurni da ste provjerili za uštipnuće zračnice i gume, možda će postojati neki neviđeni čvor koji će samo završiti s ispuhivanjem uz zvižduk (ili praskom) u onom trenutku kada ste dodali pritisak zraka.

Ako uočite veliko ispupčenje na gumi, možda ćete trebati ponovo namjestiti unutarnju gumu – može biti frustrirajuće, ali nemojte pokušavati da je "izvozite" jer vam može uzrokovati više štete i potpuno uništiti vašu novu zračnicu.

Naposlijetku, vratite kotač natrag na bicikl i zavrtite da još jednom provjerite da nema ispupčenja. Ako je sve u redu, slobodni ste za vožnju.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More