25. izdanje Tour of Slovenia s novom rutom i najjačom konkurencijom do sada

Organizatori Tour of Slovenia (UCI 2.1) danas su otkrili detalje 25. izdanja istoimene utrke.

Prva od pet etapa započet će u Lendavi, a utrka će završiti pojedinačnim kronometrom od Trebnje do Novog mesta. Sedam WorldTour momčadi već su potvrdili svoje sudjelovanje, uključujući i prošlogodišnju pobjedničku ekipu Bora-Hansgrohe. Poseban gost tiskovne konferencije bio je Primož Roglič (LottoNL-Jumbo), 2015. pobjednik #TourOfSlovenia i veliki favorit za jubilarno izdanje.

Tour of Slovenia održat će se od 13. do 17. lipnja. Utrka će imati pet etapa u ukupnoj dužini od 664 kilometra. Utrka ima veliki rast u posljednjih godinu dana, zahvaljujući globalnom priznanju. Direktorica utrke Bogdana Finka objašnjava: "Emitiranje uživo 2017 godine na Eurosportu bilo je iznimno dobro prihvaćeno, a naravno to je dodatno povećalo interes za utrku, a svi će se etapni nastupiti prenositi na Eurosportu kao i na slovenskoj nacionalnoj televiziji. Utrka je teška, i samo će kompletni biciklisti moći pobijediti u utrci te odnijeti kući zeleni dres. Četvrta etapa u Alpama bit će najteža, ali kronometar posljednjeg dana će odrediti pobjednike. "

Primož Roglič (LottoNL-Jumbo), još uvijek sa svježim utiscima iz pobjede na Vuelta al Pais Vasco, već zna koliko je teško pobijediti u Sloveniji, ali on će učiniti sve da ponese svoj poseban trofej kući. To je replika 5200 godina starog kotača koji je pronađen u ljubljanskim močvarama i za koji se vjeruje da je najstariji poznati kotač na svijetu. Primož Roglič: "Očekujem snažnu bitku za zeleni dres, drago mi je što sam toliko blizu dresu i trofeju, ali svi ćemo biti jednako udaljeni od početka na utrci. "Drago mi je što ću ponovo startati na Tour of Slovenia i učinit ću sve što mogu da pobijedim u utrci za moj novi tim. Svaka od pet etapa će biti uzbudljiva, a najteže se etape očekuju na kraju."


Primož je jedan od četiri veleposlanika utrke koja će pomoći stvoriti veću atraktivnost među navijačima te donijeti više pristaša na utrku. Ostali ambasadori ove utrke su: Luka Mezgec (Mitchelton-Scott), Matej Mohorič (Bahrein-Merida) i Jani Brajkovič (Adria Mobil Cycling).

Sedam WorldTour timova potvrdilo je sudjelovanje, uključujući Bora-Hansgrohe, momčad Katusha Alpecin, Bahrein-Merida, Team EF Education Cannondale, Team LottoNL-Jumbo, Dimension Data i Mitchelton-Scott. Vrhunski sprinteri poput Marcela Kittela i Marka Cavendisha očekuju se na startu. Organizatori također očekuju branitelja naslova Rafala Majku. Majka je prošle godine osigurao ukupnu pobjedu, na brdskoj etapi s ciljem na Rogli.


Mojca Novak, predsjednica organizacijskog odbora: "Napravili smo novu prekretnicu u povijesti ovog iznimnog sportskog događaja. Prvi put u Sloveniji je organiziran ovaj događaj u čast rođenja naše „nove“ zemlje, a kasnije je organiziran svake sezone, (iznimka 1997). Došli smo do brojke od 1525 biciklista koji su nastupili iz 56 zemalja. Ove 2018 godine smo tome dodali još neka od nevjerojatnih imena i sjajnih vozača!“


Zeleni dres je rezerviran za vodećeg u poretku, kao i ukupnog pobjednika, a slogan utrke Tour of Slovenia glasi "Borba za zelenilo".  To nije samo borba za prvo mjesto i slavu, to je ujedno i borba za prirodu, našu sredinu i samoodrživi način života. Slovenija je jedna od najzelenijih zemalja svijeta, što je i jedan od razloga zašto biciklisti vole ovu utrku.

Prva etapa će se voziti od Lendave do Murske Sobote, uz kratki posjet Mađarskoj. Ovo je ravničarska etapa, što ujedno znači i prvu veliku priliku za sprintere. Druga etapa započet će u Mariboru i već će biti raznovrsnija, također natjecatelji će prijeći 100 godina staru branu na rijeci Dravi. Treća etapa će odvesti bicikliste iz Slovenjske Konjice u Celje, a ovdje ćemo vidjeti tko je u borbi za ukupnu pobjedu. Etapa ima posebno tešku završnicu s dva uspona. Tzv. Alpe etapa, četvrta je etapa koja započinje u slovenskom glavnom gradu Ljubljani i vodi na jedan od najljepših planinskih prolaza u regiji, uključujući i slavni Pavič prolaz na granici s Austrijom. Nakon zadnjeg uspona etapa će završiti u Kamniku. Popis kandidata za pobjedu na utrci bit će vrlo kratak nakon tog dana, ali svi će biti ispred još jednog izazova. Slijedi peta završna etapa koja se sastoji od 20 kilometara kronometarske discipline od Trebnje do Novog mesta.


Drugim riječima – pet etapa će voditi vozače kroz neke od najljepših područja Slovenije, što je također važno za turizam u regiji. MSC. Maja Pak, generalni direktor slovenske turističke zajednice: "Tour of Slovenia je izvrsna prilika za povećanje prepoznatljivosti Slovenije kao savršenog odredišta za aktivni odmor i sportski turizam, a nakon svega oni su dva ključna slovenskog turizma. Uživo praćenje i emitiranje na Eurosportu 1 i 2 također je važno za nas, te nam daje priliku pokazati našu prekrasnu zemlju milijunima aktivnih ljudi širom svijeta. " Dodala je.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More