Vrijeme je za brdski biciklizam

Odmah na početku teksta upozoravamo MTB ekipu kako je ovo članak pisan za ljubitelje onih uskih guma, odnosno za cestovnjake.

I tako je došlo vrijeme godine kada nas treninzi potjeraju za "nečim drugačijim", trčanje, planinarenje ili želja za tim makadamskim stazama nagnala nas je da krenemo u brdski biciklizam.
 


Svakako pomaže nam tjelesna kondicija koju imamo od cestovnog biciklizma, no bolje je slijediti sljedeće savjete:

Počinjemo lakim stazama!

Naši će nas prijatelji – u dobroj vjeri – rado uputiti na njihovu omiljenu stazu koja možda i neće biti za "početnike". Iako će biti teško, moramo se suočiti s tim izazovom i izdržati konstantne udare sa terena u ruke i tijelo. No, moramo priznati vožnje sa brdskim biciklom su posebno zabavne.

Ali za početak, gotovo je sigurno da ćemo imati bolje iskustvo vožnje biciklom ako krenemo relativno laganom stazom i postupno povećavamo stupanj težine kako poboljšavamo svoju tehniku.

A ako se doista nađemo u teškoj situaciji, gutamo svoj ponos i spremni smo sići sa bicikla i prošetati se tim zahtjevnim dijelom staze. ova opcija je u svakom slučaju bolja nego da doživimo pad koji će nas nekoliko dana, pa možda i tjedana izbaciti sa treninga i ostaviti u mirovanju.

Gledamo naprijed i vjerujemo biciklu 
 


Odlučujemo kamo želimo ići i gledamo daleko prema naprijed. Izbjegavamo gledati ono što je točno ispred nas. Ako se usredotočimo na ono što se nalazi ispod našeg prednjeg kotača, nema šanse da budemo spremni za sljedeći dio staze.

Nakon što odlučimo kamo želimo ići, vjerujemo svom biciklu. Brdski bicikli, za razliku od cestovnih, dizajnirani su za vožnju po neravnom terenu. Dakle, okvir, gume, vilica i amortizer mogu s užitkom podnijeti grube vožnje i zahtjevne terene.

Vozi ravno preko te stijene!

Ovaj savjet je nama, cestovnim biciklistima, potpuno kontradiktoran. Na cestovnom biciklu svi pokušavamo izbjeći prepreke. Ali u brdskom biciklizmu, ponekad je najbolji pravac upravo onaj koji cilja izravno na stijenu i vjerujte…prijeći ćete preko te stijene. Vaš kotač, suspenzija i bicikl može to podnijeti, to mu je namjena.

Koristimo veće prijenose za uspone

Na cesti, većina nas koristi mali zupčanik na usponu da držimo visoku kadenecu i držimo je konstantnom. Ovo nije nužno pravilo na brdskim stazama. U planinama će nam veći omjer brzina više pomoći, te spriječiti mogući prazni hod na strmim padinama.

Više vremena provodimo van sjedala

Čidna preporuka za cestovnjake, koji su navikli da cijelu svoju vožnju provedu u sjedalu. No,k  ombinirajući promjene položaja našeg tijela na biciklu, više nam pomaže svladati razne prepreke, naručito na zahtjevnim spustevima gdje je "obavezno" ustati sa sjedala i nogama balansirati vožnju na stazi. Ovo može vrijediti i za uspon, tijekom snažnog pedaliranja i sprinta na brdo. I da, u spustovima, naše tijelo obavezno pomaknuti unatrag preko sica radi veće kontrole. 
 


U brdskom biciklizmu položaj našeg tijela je puno dinamičniji od vožnje na cestovnom biciklu.

Pedaliramo konstantno!

Snaga na pedalama i momentum su naši prijatelji. Primamljivo je prestati s pedaliranjem neposredno prije neke prepreke, no to nekad može biti i izrazito opasno. Naš unutarnji glas nas tjera da preispitamo ono što vidimo i naše vozne sposobnosti i mogućnosti.

Pod pretpostavkom da ste nas poslušali i krenuli nekom lakšom stazom za početak, većinu prepreka jednostavno ćete preći uz konstantno pedaliranje i konstantni momonet snage. Ovaj način vožnje pomoći će nam da prevladamo većinu prepreka.

Također, stabilna, ujednačena snaga najbolji je način za prelazak labavog i rastresitog dijela staze.

Odabir i podešavanje opreme čini veliku razliku

Nakon što pronađemo pravi bicikl za nas, idemo u lokalnu trgovinu da nam pomognu prilagoditi suspenzije. Ako je sustav ovjesa pravilno podešen, moći ćemo se više voziti po planinama – i vožnju ćemo učinit ugodnijom. Definitivno će se postavka ovjesa vjerojatno promijeniti kako stječete više iskustva, poboljšavate svoje vještine i povećavate težinu staza.

Osim ovjesa, izbor i tlak u gumama imaju veliki utjecaj na našu sposobnost vožnje na različitim stazama. Naravno, veliki i agresivniji vozač trebat će veći tlak u gumama na tehničkim stazama u usporedbi s lakšim i neodlučnijim vozačem, koji vozi laganim stazama.

Ako se osjećamo izloženo (previsoko) i imamo manje samopouzdanja u tehničkim dijelovima spusta, pomoći će nam pomična cijev sjedišta (dropper post). To je u biti sjedalo koje se spušta pritiskom na gumb. Spuštanje položaja tijela i mogućnost lakog kretanja unatrag – prebacivanje stražnjice iza sjedala – može nam pomoći u većem samopouzdanju prilikom spusta.

Epilog

Ako smo jaki u cestovnom biciklizmu, onda ćemo uz malo strpljenja postati snažni i u brdskom biciklizmu. Primjena gornjih savjeta pomoći će nam da ubrzamo krivulju učenja.
Također, odlasci na vožnje s drugim ljudima su od velike pomoći, jer ćemo moći pratiti kako će se oni voziti na tehničkim dijelovima staze. Brdski biciklizam nije samo zabava, već će nas učiniti i boljim na cesti.

Idemo na staze!
 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More