350 biciklista na biciklijadi u Banja Luci

Na biciklijadi "Dva su točka dovoljna" održanoj proteklog vikenda u Banjaluci povodom Svjetskog dana bez automobila učestvovalo je preko 350 biciklista. Organizatori 17. biciklijade su bili EU Info Centar, u partnerstvu s Centrom za životnu sredinu, a ovom manifestacijom završena je Evropska sedmica mobilnosti.

"Ova manifestacija održava se u 2.000 gradova, 40 zemalja, a najveća važnost je za razvijanje svijesti o mobilnosti, prelasku iz automobila na bicikl, pješačenje ili korištenje javnog transporta. Što manje automobila, što manje smoga da očuvamo prirodu i naše gradove, to radimo sve za nas", izjavila je za AA Aleksandra Varner iz Kancelarije delegacije Evropske unije u Banjaluci.

Dodala je da su organzatori prezadovoljni, jer ih je vrijeme poslužilo i što je mnogo mladih učestvovalo u biciklijadi.
 


"Oblaci su malo obeshrabrili građane, ali ono što je najbitnije to je da je svakog dana sve više biciklista na ulici. To je suština i vjerujem da će Banjaluka za dvije do tri godine biti jedan od pozitivnih primjera za cijelu regiju", rekao je Tihomir Dakić iz Centra za životnu sredinu.

Prema njegovim riječima, u proteklih 17. godina, od kako se održavaju biciklijade u gradu na Vrbasu, pomaci su primjećeni u nekoliko prethodnih godina u svijesti građana šta to znači urbana mobilnost, te u kom pravcu treba razvijati saobraćaj u gradovima.

"U većini bh. gradova nedostaje shvatanje da je bicikl prevozno sredstvo budućnosti", rekao je Dakić.

Tekst i foto: Danijel Glišić

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More